Zoals ieder jaar besteden we ook dit jaar weer de nodige aandacht aan Graspop Metal Meeting. Het metalfestival dat van 17 t/m 19 juni gehouden wordt in Dessel is dan ook een van de gezelligste festivals bij onze Zuiderburen. Evenals afgelopen jaren proberen wij jullie ook dit jaar weer een handje te helpen met enkele wellicht zware keuzes. Daarnaast tippen we voor iedere festivaldag een heuse must-see.

Hoewel Graspop officieel pas op vrijdag begint, weten de vaste bezoekers dat de laatste jaren de donderdag ook langzamerhand tot een volwassen festivaldag is uitgegroeid. Zo ook dit jaar weer. Counter Culture is met name benieuwd naar ‘Franky DSVD presents’. Franky is niemand minder dan Franky De Smet Van Damme, beter bekend als de frontman van Channel Zero. En hoewel Channel Zero niet speelt, zijn wij zeer benieuwd naar de drie bands die De Smet Van Damme heeft meegenomen. Deze drie bands zijn Your Highness, Knives to a Gunfight en Bark. Van deze laatste band mochten wij onlangs het debuutalbum recenseren en zoals u hier leest waren wij hier zeer over te spreken.

Daarnaast raden wij jullie donderdag aan om vooral bandshirts te dragen die zijn verkregen bij bepaalde grote confectieateliers. De Belgische band Fleddy Melculy welke om 17.40u aantreedt op de Jupiler Stage zal jullie eeuwig dankbaar zijn.

Op donderdag gelukkig nog geen moeilijke keuzes. Of je zou wel heel erg van verassingen moeten houden. Dan is het wellicht wijselijk om de ‘suprise act’ te verkiezen boven Your Highness.

Nee, de eerste echt moeilijke keuze komt voor Counter Culture op vrijdagavond.

Amon Amarth vs. Zakk Wylde

Amon Amarth (vrijdag 21.00-22.15, Mainstage 2): Hoe zouden ze bij History Channel op het idee zijn gekomen om de televisieserie ‘Vikings’ te maken? Zou dat zijn geweest na een avondje Amon Amarth? Het zou zo maar eens kunnen. Het Vikingbloed stroomt namelijk rijkelijk door de aderen van de leden van Amon Amarth. Hun imago, hun muziek, alles ademt de sfeer van de Vikingen.

Voor: Live is Amon Amarth een feest der herkenning. De refreinen lenen zich uitstekend tot meebrullen, de gitaarriffs galopperen lekker en met de opzwepende ritmesectie zit het ook wel goed. Daarnaast is het optreden van Amon Amarth natuurlijk de perfecte reden om die zojuist op de metal market (dit jaar uiteraard ook weer aanwezig op het terrein van Graspop) aangeschafte drinkhoorn uit te proberen.

Tegen: Amon Amarth werkt een beetje volgens een vaste formule. Want hoewel de galopperende ritmes en meebrulrefreinen erg goed in elkaar zitten, gaan ze op gegeven moment wel allemaal een beetje op elkaar lijken. Voorspelbaarheid ligt dus enigszins op de loer.

Zakk Wylde (vrijdag 21.20-22.20, Metaldome): Zakk Wylde, wie kent hem niet? Bekend geworden als snarenplukker van Ozzy Osbourne en daarna vooral hard aan de weg getimmerd met de bikerboys van Black Label Society. Dit jaar heeft de goede man met ‘Book of Shadows Pt. II’ een prachtig tweede soloalbum uitgebracht.

Voor: Zakk Wylde heeft dus welgeteld twee soloalbums uitgebracht, te weten ‘Book of Shadows Pt. I en II’. De metal en hardrock van BLS worden op deze twee albums even aan de kant geschoven en blues en southern rock nemen het stokje over. Dit in combinatie met de mooie warme stem van Wylde en zijn fabuleuze gitaarwerk levert heerlijke songs op.

Tegen: Tja, dat fabuleuze gitaarwerk. Dat is ook gelijk de achilleshiel van de heer Wylde. Eenmaal in de weer met zijn zes snaren, wil hij de tijd nog wel eens uit het oog verliezen. En voor je het weet zit je dan tien minuten naar een egotrippende gitarist te kijken. Daar wordt niemand vrolijk van.

Conclusie: Als wij hadden moeten kiezen tussen Amon Amarth en Black Label Society, dan was de keuze heel snel gemaakt en togen wij in onze beste Vikingoutfit naar onze Zweedse Vikingvrienden. Lekker meebrullen en keihard ‘Skål’ roepen. Zakk Wylde solo lijkt ons echter andere koek dan Black Label Society. Zo vaak is Wylde niet solo te bewonderen. Daarbij is het materiaal van zijn soloalbums zo sterk, dat het wel eens een heel bijzonder optreden kan worden. En wie weet. Wellicht speelt hij nog wel enkele nummers van Pride & Glory. De kenners weten genoeg.

De tip voor de vrijdag

Wij van Counter Culture adviseren jullie vrijdag sowieso aanwezig zijn bij The Winery Dogs (13.50–14.35, Mainstage 1). The Winery Dogs bestaat namelijk uit niemand minder dan Mike Portnoy (drums/vocals), Billy Sheehan (bass/vocals) en Richie Kotzen (guitar/vocals). Het alleen al opsommen van deze drie namen moet volgens ons meer dan voldoende zijn om jullie interesse te wekken.

Obituary vs. Dropkick Murphys

Obituary (zaterdag 17.45-18.40, Marquee): Obituary is natuurlijk een van de grootste en meest succesvolle death metalbands ooit. Opgericht in de jaren ’80 mag de band zich samen met Carcass, Morbid Angel, Autopsy, Pestilence, Entombed, Bolt Thrower en natuurlijk Death tot de grondleggers van het genre rekenen.

Voor: De albums ‘Slowly we Rot’ en ‘Cause of Death’ zijn regelrechte klassiekers en de rochel en imposante manen van John Tardy zijn onevenaarbaar.

Tegen: Obituary speelt death metal van de wat lompere soort. Hou je meer van het technische vernuft van bands als Death, Carcass en Pestilence, dan kom je bij Obituary van een koude kermis thuis.

Dropkick Murphys (zaterdag 17.50-18.40, Mainstage 2): Dropkick Murphys uit Zuid-Boston (Massachusetts) draait inmiddels alweer een aantal jaartjes mee in het folkpunkwereldje. De eerste folkpunkstappen werden in 1995 gezet in de kelder van een kapperszaak van een vriend. Daar experimenteerde de band met een mix van punk, Ierse folk, rock en hardcore. De muziek is net name geïnspireerd door groepen als Stiff Little Fingers, The Pogues, AC/DC, The Clash, The Misfits en Motörhead.

Voor: ‘Let’s go Murphys!’ Overal waar de Dropkick Murphys spelen wordt het geheid een feestje. Dat kun je met een gerust hart aan Ken Casey en consorten overlaten.

Tegen: Tja, je moet natuurlijk wel van dit genre muziek houden. Als je geen een drol om Ierse traditionals in een punkjasje gelardeerd met banjo’s en trekzakken geeft, moet je mainstage 2 vooral mijden, want anders komt de haggis terug.

Conclusie: Wij zijn er nog niet helemaal uit. Uiteraard horen we Obituary graag klassiekers als ‘Chopped in Half’ en ‘Slowly we Rot’ spelen. Aan de andere kant feesten we natuurlijk graag een meter bier mee met de Murphys. Zeker als er ook nog eens een zonnetje op ons bolletje mag schijnen. Moeilijke keuze dus! Zeker als je ook nog eens van een heerlijk potje retrorock houdt, want dan dien je rond deze tijd absoluut Kadavar te gaan aanschouwen in de Metal Dome.

De tip voor de zaterdag

Zaterdag willen wij jullie toch vooral manen om enigszins vroeg op te staan. Om half twaalf staat dan namelijk Bliksem op de Mainstage 1. En dat is niet de minste band. Deze Belgische band liet namelijk met het vorig jaar verschenen album ‘Gruesome Masterpiece’ horen dat ze de afgelopen jaren enorme progressie heeft geboekt. Laten we hopen dat Bliksem het op de ‘vroege’ zaterdagmorgen flink kan laten donderen daar in Dessel.

Behemoth vs. Twisted Sister

Behemoth (zondag 23.00-00.15, Marquee): Nergal is na Lech Walesa misschien wel de bekendste inwoner van de Poolse plaats Gdańsk. Nergal is namelijk de voorman van Polen’s bekendste black metalband Behemoth. Adam Michał Darski, zoals de goede man in het echt heet, heeft in het verleden nogal wat tegenslagen moeten verwerken. Zo werd hij in 2010 gediagnosticeerd met leukemie. Hij overwon deze ziekte en kwam met Behemoth in 2014 keihard terug met het album ‘The Satanist’.

Voor: Behemoth live is een belevenis. Het totaalplaatje klopt. De muziek, de corpsepaint, het vuurwerk, de uitdossing van het podium, alles is tot in de puntjes verzorgd. Behemoth is qua show eigenlijk een beetje de Kiss van de black metal. Spektakel gegarandeerd dus!

Tegen: Heel veel tegens zijn er niet. Dan zou bijvoorbeeld de geluidsman zijn dag niet moeten hebben. Want dan kan de mix van black en death metal wel eens als een geluidsbrij gaan klinken.

Twisted Sister (zaterdag 23.10-00.40, Mainstage 2): Twisted Sister loopt natuurlijk alweer een aantal jaartjes mee in het wereldje. Deze gasten hebben enorm hard gevochten om te komen waar ze nu zijn. Check de documentaire ‘We are Twisted Fucking Sister’ maar eens. De band is bezig aan haar afscheidstour. Nadat drummer A.J. Pero vorig jaar overleed, werd besloten om nog ‘een rondje langs de zalen’ te doen. Met Mike Portnoy achter de kit heeft Pero in ieder geval een waardige vervanger gekregen.

Voor: 2012 was de eerste passage op Graspop Metal Meeting van deze glamrock band. En wat voor een passage! Het nummer ‘We’re not gonna take it’ werd direct de Graspophymne van dat jaar. Sowieso was het hele optreden één groot feestje. Twisted Sister is dan ook wel heer en meester in het bespelen van haar publiek.

Tegen: Na het geweldige optreden in 2012, mocht Twisted Sister in 2013 direct aantreden als headliner. En hoewel het weer toen ook niet mee zat, maakte de band toch een wat fletsere indruk als het jaar daarvoor.

Conclusie: Wij van Counter Culture gaan sowieso voor Behemoth. Wanneer Behemoth namelijk haar laatste noot die avond heeft gespeeld, is er hoogstwaarschijnlijk nog tijd genoeg om Twisted Sister te gaan checken. En wedden dat Dee Snider en kompanen hun grote hits dan nog moeten spelen.

De tip voor de zondag

Wanneer je van eigenzinnig houdt, kom je er zondag niet onder uit om toch vooral even In the Woods… (12.55-13.40, Marquee) te gaan bekijken. Deze Noorse combo vond vond zijn oorsprong in de vroegste black metaleruptie begin jaren 90, maar was ook een van de eersten om andere horizonten te verkennen. Progressieve elementen, de atmosfeer van Pink Floyd, avantgarde kronkels, een cover van Jefferson Airplane, … alles is mogelijk in het universum van In The Woods…

Nou, wij hopen dat wij jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen. Met vijf podia is het aanbod dan ook groot en is het niet te voorkomen dat er af en toe enkele favorieten tegelijk spelen. Voor het volledige programma en alle overige informatie van en over Graspop Metal Meeting 2016 verwijzen wij jullie naar de site van het festival: www.graspop.be.