Soms ben je bij een voorstelling waarin alles prachtig samenkomt: de locatie, de muziek, de mensen, de muzikanten. Afgelopen weekend was er zo’n optreden, op de legendarische SS Boot in Rotterdam.

Daar speelde een Nederlands strijkkwartet de beste werken van de Duitse filmcomponist Hans Zimmer, in een minimale maar niet minder mooie uitvoering. “Onder dit plafond voelt het alsof we onder een sterrenhemel spelen”, klinkt het verbluft uit de monden van een van E muzikanten, vlak voor een lied uit de prachtige ruimtefilm Interstellar.

Omringd door honderden brandende kaarsen, en vanaf een schitterend klein podium op een verhoging, speelde het Lucerne String Quartet een uur lang diverse soundtracks uit bekende films waaraan Zimmer zijn medewerking heeft verleend: van superheldenfilms als Batman en Sherlock Holmes tot klassieke blockbusters als Gladiator en Interstellar.

Het optreden valt onder de paraplu van Candlelight, een concertreeks die Nederland langzaam aan het veroveren is. Concerten waarbij muzikanten in een zee van honderden brandende led-kaarsen spelen, vaak op een originele locatie. De ruimte op de SS Boot, met zijn prachtige kamer en schitterende gouden ornamenten aan het plafond, creëert zondagavond een atmosfeer die doordrenkt is van magie.

De voorstelling, die goed is verkocht, de bezoekers zitten op stoelen rondom de muzikanten, opent met een krachtige uitvoering van He’s a Pirate uit Pirates of the Caribbean, waarbij de vier violisten het publiek meteen meenemen op een avontuurlijke reis over de zeven zeeën. Daarna raakt het viertal een gevoelige snaar met Now We Are Free uit Gladiator, een voortreffelijke melodie die keer op keer kippenvel geeft.

Na elk nummer staan de muzikanten op om een kleine buiging te geven aan het publiek, dat zwijgzaam toekijkt maar na afloop van elk lied hard applaudisseert. “We zijn Fever (de organisatie achter Candlelight) enorm dankbaar dat we hier mogen spelen. Hopelijk hebben we na vanavond meer dan 100 volgers op Instagram”, grapt een van de violisten.

Met een nummer uit The Last Samurai brengt het strijkkwartet een gevoel van eerbied en respect voor de krijgers van het oude Japan, terwijl Dune ons meevoert naar een andere wereld, waar de magie van de woestijn tot leven komt in de muziek.

Even later zorgt het viertal met ‘Can You Feel the Love Tonight’ uit The Lion King voor de eerste tranen van de avond, terwijl even later de Batman Medley juist een duistere en mysterieuze sfeer creëert. Het is bijzonder om te zien hoe het viertal naadloos kan overschakelen van een mooie lieflijke sound naar een bombastisch en meeslepend geluid dat rechtstreeks uit de bioscoop lijkt te komen. “We voelen ons ook wel een beetje superhelden”, zegt een van de violisten.

De chemie tussen de muzikanten is voelbaar. “Ik maak me zorgen om jouw rechterarm, geweldig wat je net liet zien”, zegt een van de vrouwen tegen hun mannelijke collega. “Jij bent mijn steun en toeverlaat”, zegt een van die vrouwen later tegen een andere collega. Het is precies die band en hun samenspel dat een naadloze harmonie creëert die prachtig overslaat op het publiek.

Zodoende was het Candlelight-concert was een ervaring die nog lang in het geheugen van de aanwezigen gegrift zal blijven als een moment van een intiem samenzijn, schoonheid en liefde voor de muziek van Hans Zimmer.