Tussen honderden brandende led-kaarsen de mooiste werken van Hans Zimmer spelen, in een historische kerk met gebrandschilderde ramen. Klinkt als een sprookje, en dat was het optreden van het MSM String Quartet ook, vrijdagavond in de Wilhelminakerk in Dordrecht.

Met slechts vier personen de epische en extreem gelaagde muziek van Hans Zimmer op een geloofwaardige manier overbrengen. Een haast onmogelijke opgave, zou je denken. “En dat dachten wij inderdaad zelf ook”, merkt een van de violisten op tijdens het concert. “Maar we doen gewoon net alsof we tijdens het spelen een van de hoofdrolspelers zijn van de films die wij vanavond laten horen. Zo voelen we ons een superheld en kunnen we de muziek voor ons en hopelijk ook voor jullie tot leven brengen.”

Voor prijzen die variëren tussen de 30 en 50 euro krijgen bezoekers in Dordrecht een beknopte best of te horen van Hans Zimmer, misschien wel de beste filmcomponist die deze wereld ooit heeft gekend. De setting, met honderden kaarsen die de kerk verlichten, creëert een intieme en magische sfeer die perfect samenvalt met de uitvoering van enkele van de meest iconische composities van de wereldberoemde Duitser.

Het programma omvat een gevarieerde selectie van Zimmer’s werk, waarbij het MSM String  Quartet met slechts een viool hun interpretatie laten horen. He’s a Pirate” uit Pirates of the Caribbean is de opener van de avond en brengt meteen een energieke en avontuurlijke sfeer in de kerk, met zijn opzwepende ritmes en opwindende melodieën die de luisteraars meenemen op een denkbeeldige reis over de open zeeën.

“Can You Feel the Love Tonight” uit The Lion King is nog zo’n tijdloze klassieker, dankzij zijn weelderige melodieën en ontroerende harmonieën, waardoor het publiek meteen wordt meegevoerd naar de betoverende wereld van Disney’s meesterwerk.

Later brengt het kwartet nog “Time” uit Inception ten gehore, een nummer dat bovenstaan staat op Spotify dankzij die heerlijke aangrijpende pianomelodie. Nu dus zonder piano, maar de melodie blijft overeind en weet het publiek te fascineren en te betoveren.

Halverwege wordt “Honor Him” uit Gladiator opgevoerd, natuurlijk bekend om die huilende zanglijnen, die ongetwijfeld in de hoofden van de luisteraars denkbeeldig voorbij zullen komen. Een nummer dat keer op keer kippenvel geeft, in welke uitvoering je hem ook hoort.

Bij “Cornfield Chase” uit Interstellar mogen de mobieltjes dan eindelijk uit de zakken en mogen bezoekers de muzikale klasse van de vier muzikanten van dichtbij vastleggen. De compositie begint rustig; tot de violen steeds harder aanzwengelen en het uiteindelijk eindigt in een weids arrangement die de grootsheid van de ruimte mooi tot de verbeelding brengt. Zoals het een compositie van Hans Zimmer betaamt.

Al met al was het optreden van het MSM Kwartet in de Wilhelminakerk temidden van die honderden kaarsjes een sprookjesachtige ervaring. Een aantal werken werd natuurlijk gemist, zoals The Battle uit Gladiator en nog een aantal werken uit The Lion King, maar die zal het kwartet ongetwijfeld voor een latere keer bewaren.