In een redelijk goed gevulde 013 te Tilburg treedt vanavond het legendarische Canadese post-rock gezelschap Godspeed You! Black Emperor aan. De Canadezen mogen gezien worden als een van de grondleggers van het post-rock genre en staan bekend om hun geweldige liveshows.

Echter voor het zo ver is, mag K/G/D de zaal opwarmen. K/G/D is een one-man-drone-act uit de Verenigde Staten. Waarom Godspeed You! Black Emperor deze goede man in het voorprogramma heeft staan, zal na vanavond voor veel mensen een raadsel blijven. Het opwarmen van de zaal wil namelijk niet echt lukken. Het optreden zou zo’n 30 minuten duren, maar na 20 minuten drones en zware gitaren houdt K/G/D het al voor gezien. Het optreden voelt dan ook aan als een soort afgeraffelde spreekbeurt.

Afraffelen komt in het woordenboek van Godspeed You! Black Emperor gelukkig niet voor. Als om kwart over negen het zaallicht uitgaat en er een zoemende grondtoon uit de speakers schalt, betreden de acht bandleden een voor een het podium en wordt ‘Hope Drone’ ingezet. Eerst krast er een viool en een contrabas over de zoemende grondtoon heen. Daarna komen de drums, basgitaren en elektrische gitaren erbij. Na dit ‘intro’ wordt prijsnummer ‘Mladic’ van comeback plaat ‘Allelujah, Don’t Bend! Ascend!’ uit 2012 ingezet. Het geluid in 013 is perfect en dat is knap wanneer je drie gitaristen, twee bassisten, twee drummers en een violiste door de speakers moet geleiden.

Godspeed You! Black Emperor-3Na het magnifieke ‘Mladic’ wordt het meest recente album ‘Asunder, Sweet and Other Distress’ integraal gespeeld. Deze integrale uitvoering komt tot een kolkend hoogtepunt met een alles verzengende uitvoering van ‘Piss Crowns are Trebled’. De band sluit af met het nog niet op plaatwerk verschenen ‘Buildings’ en ‘BBF3’ van de EP ‘Slow Riot for New Zerø Kanada’. Met name dit laatste nummer, waarin een door de excentrieke dichter Blaise Bailey Finnegan III voorgedragen gedicht centraal staat, maakt indruk. De band haalt nog een keer alles uit de kast en verlaat vervolgens een voor een het podium ons verbouwereerd achterlatend.

Contact met het publiek lijkt bij Godspeed You! Black Emperor een taboe. Een schamel semi-beleefd knikje of handgebaartje richting het publiek is het enige wat er na het optreden vanaf kan. Godspeed You! Black Emperor laat liever haar muziek spreken. En hoe! Want wanneer je het optreden in een woord zou moeten samenvatten vanavond, dan zou alleen ‘intens’ de lading dekken.