Van Schotse swag tot banale boybands: de opening van de vierentwintigste editie van Lowlands heeft het allemaal. In onze festivalrecensie van de Lowlands-vrijdag vind je onze hoogte- en dieptepunten van deze eerste dag Lowlands 2016.

Die altijd lastige openings-spot in de Charlie

Waar we vorig jaar op de openingsdag van Lowlands  2015 aangenaam verrast werden door de heren van Slaves, is het het rocktrio Highly Suspect dat er de dit jaar vandoor gaat met de eervolle vermelding op de Lowlands-vrijdag. Met veel overtuiging wordt de vorig jaar uitgebrachte debuutplaat Mister Asylum van de drie heren gepresenteerd aan de Charlie, die dat op zijn beurt beloont met een enthousiaste respons. Van deze rauwe Amerikaanse riffrockers gaan we zeker nog meer horen de komende jaren!

Circlepits

De eerste tegenvaller van Lowlands 2016 komt in de vorm van de afzegging (wegens rugklachten) van ex-Gallows frontman Frank Carter en zijn Rattlesnakes. Ter vervanging wordt het Amsterdamse The Charm The Fury opgetrommeld en dat blijkt geen slechte keuze. Door het hoge tempo en de onuitputtelijke dosis positieve energie van frontvrouw Caroline en haar vier metalheads, wordt snel vergeten dat Carter eigenlijk op het podium had moeten staan.

De Charlie kan zelfs rekenen op de eerste voorzichtige circlepits, iets wat ook ruimschoots aan bod komt als John Coffey tijdens een van hun laatste festivalshows ooit een grote rondedans organiseert om de achterste pilaren van de Bravo.

Een uurtje Harlem Shaken met Die Antwoord

Die uiterst excentrieke mix van dansbare beats en hiphop die Die Antwoord je voor je kiezen geeft, is er eentje die iedere keer weer inslaat als een bom op Lowlands. Zo ook halverwege de vrijdagmiddag als het Zuid-Afrikaanse duo de Alpha helemaal sloopt met een set die door zijn explosieve overgangen tussen rustmomenten en pompende beats misschien wel de boeken in zal gaan als de langst durende Harlem Shake ooit.

Banale boyband met puberale trekjes

Vijf microfoons, een drumstel, een drumcomputer, een basgitaar en een lead gitaar: dat is de succesformule die Hollywood Undead anno 2016 hanteert in hun missie om nog meer zestienjarige zieltjes te winnen. Hoe erg de heren ook hun best doen, het valt niet te verhullen dat de heren uit Los Angeles eigenlijk niets meer zijn dan een banale boyband met puberale trekjes.

Schotse swag in de Bravo

Gelukkig, wij zijn niet de enigen die het Schotse trio Biffy Clyro een warm hart toedragen. Ook bij de buren van 3voor12 wordt de Schotse swag van Simon Neil en zijn maten erg gewaardeerd en dat is niet verwonderlijk, want ook zonder materiaal van voor het Puzzle-tijdperk wordt er in de Bravo een erg fijn uurtje rock neergezet. De nieuwe hits worden door de halfvolle Bravo op handen gedragen, maar helaas komt het melancholische Medicine niet geheel tot zijn recht in deze festivalsetting. Een herkansing zal echter niet al te lang op zich laten wachten: op 7 november kan er weer uit volle borst Mon The Biff worden geroepen in TivoliVredenburg en twee dagen later kan dat dunnetjes worden overgedaan in de Tilburgse popzaal 013.

Bekijk de foto's

De fotoserie van de Lowlands-vrijdag zal later vandaag worden gepubliceerd via onze facebook pagina.