De vierentwintigste editie van polderfestival Lowlands staat voor de deur en met hoofdacts als Muse, Sigur Ros en het herenigde LCD Soundsystem op de affiche staan er ook dit jaar weer drie mooie Alpha-afsluiters. Die afsluiters laten we in deze Lowlands 2016 Preview even buiten beschouwing, want het zou zonde zijn om de rest van het prachtige programma onderbelicht te laten. In onze Lowlands voorbeschouwing besteden we aandacht aan tien officiële en officieuze elementen uit het Lowlands programma.

John Coffey (Vrijdag 17:10-18:10, Bravo)

Op 30 september zullen de punkrockers van John Coffey voor het laatst op de bühne staan, daarna zetten de mannen een punt achter hun carrière als band. Voordat het zover is, gunnen ze de fans nog een laatste kans om zowel op de festivals als in de popzalen helemaal los te gaan op hun uptempo turboriffs en schreeuwvocalen. Grijp dus die kans en vier het afscheidsfeestje samen met de Utrechters in de Bravo op de vrijdagmiddag van Lowlands!

Frank Carter & The Rattlesnakes (Vrijdag 20:05-21:00, Charlie)

Wil je na John Coffey de punkvibe nog niet van je afslaan, drop dan even langs in de Charlie (let op: dit jaar niet schuin tegenover de Alpha, maar wel naast de Freddy) voor een energieke, rauwe show van ex-Gallows frontman Frank Carter en zijn Rattlesnakes. Als dat niet een perfect recept voor een typische Charlie show is …

Biffy Clyro (Vrijdag 20:55-21:55, Bravo)

Wie het vroege debuut van Simon Neil & Co in 2007 gemist heeft en er in 2013 niet bij kon zijn, is er dit jaar een herkansing om de sympathieke Schotten van Biffy Clyro aan het werk te zien op Lowlands. Met matchende tattoos en ontblootte bovenlijven zal het nieuwe album Ellipsis ongetwijfeld gepresenteerd worden in de Bravo, maar de publieksfavorieten zullen natuurlijk ook de revue passeren.

 

Captain Fantastic (Vrijdag 23:00, Echo)

Vanaf september kun je ‘m in de bios zien, maar in de Echo gaat ‘ie op vrijdagavond al in première: Captain Fantastic. In een twee uur durende reality-check vermomd als bioscoopfilm, sta je als kijker even goed stil bij de vraag: wat is er nou eigenlijk écht belangrijk in het leven?

Physical Pong (Hele Weekend!)

Ook dit jaar is er weer een toffe retro-game op uitdagende wijze te spelen op Lowlands: PONG! Het gehele weekend kun je je gamers-workout krijgen door Physical Pong te spelen en op eigen kracht de bal over het scherm te laten springen!

Pokemon vangen (Zaterdag 13:00-15:00, Alpha)

Houd je powerbank in de aanslag, want de Pokemon (Go) hype gaat ook Lowlands niet onopgemerkt voorbij! De die-hard pokemontrainer kan op zaterdag tussen 13:00 uur en 15:00 uur rond de Alpha zijn ei kwijt tijdens het onofficiële Pokemon vangen evenement. Overigens is het een beter idee om je ei(eren) gewoon zelf te houden, anders zou het zonde zijn van de gewandelde kilometers.

Wolfmother (Zaterdag 15:45-16:45, Alpha)

Wolfmother is weer helemaal terug, zeker na het uitbrengen van Victorious – dat begin 2016 het levenslicht zag. Andrew Stockdale en zijn vrienden van down under gaan hun aanstekelijke licht-psychedelische riffs laten zegevieren in de Alpha en daar wil je zeker bij zijn!

Smartphone Orchestra (Zondag 12:00-12:30, Bravo)

Wie zondagochtend fris en fruitig wakker wordt en nog energie over heeft in zowel z’n lijf als z’n telefoon, kan na het lezen van de Daily Paradise zijn ochtendwandelingetje afsluiten bij de Bravo door deel uit te maken van de recordpoging tot ’s werelds grootste Smartphone Orchestra. Komt die powerbank die je mee had genomen toch niet alleen van pas voor de Pokemon-vangst!

Parkway Drive (Zondag 21:00-22-00, Heineken)

Wie verfent festivalganger is en houdt van het stevigere gitaar- en schreeuwwerk, is de Australische metalformatie van Parkway Drive minmaal eenmaal tegengekomen de afgelopen jaren. Geldt dit voor jou: dan sta je ongetwijfeld ook op Lowlands weer in de pit. Heb je de band nog niet live aan het werk gezien, dan is dat des te meer een reden om op de zondagavond naar de Freddy te lopen om een uurtje total-loss te gaan.

Kees van Hondt (Zondag 23:00-03-00, Heineken)

Dit jaar kunnen we eindelijk Lowlands weer op traditioneel feestelijke wijze afsluiten met een prettig gestoorde party van Kees van Hondt. Tot diep in de nacht storten we ons weer als vanouds vuistdiep in het volksmuziekfestijn van Kees totdat het laatste beetje energie opgedanst is. Lowlands en Kees zijn weer één en dat gaan we vieren!