55 acts zijn er inmiddels al bekend voor het duo festival Rock Am Ring / Rock im Park en daar zullen er naar verwachting nog zo’n slordige 20 bijkomen. Net als bij de voorgaande vijf edities, zullen wij van Counter Culture er ook dit jaar weer bij zijn en daarom geven we je alvast tien redenen om Rock Am Ring of Rock im Park 2016  toe te voegen aan je festivalkalender.

Rock am Ring en Rock im Park vinden gelijktijdig plaats in het weekend van 3 t/m 5 juni 2016. Beide festivals hebben dezelfde hoofdacts en (nagenoeg) dezelfde affiche. Kaarten voor Rock am Ring vind je hier en tickets voor Rock im Park zijn hier te verkrijgen. Koop je uiterlijk 8 januari je kaartje, dan bespaar je een tientje (185 euro), vanaf 9 januari kost een ticket 195 euro.

1. De afscheidstour van Black Sabbath

Het zal de eerste en laatste keer zijn dat Black Sabbath op Rock am Ring te zien is, want de heren zetten er na de THE END tour (weer) een punt achter. Wie jaloers is geworden van de verhalen van vader over Black Sabbath liveshows in de 80s, doet er dus goed aan om zelf die laatste kans te grijpen om Ozzy en co te gaan aanschouwen. En dat niet alleen om erover mee te kunnen praten, want Sabbath zet nog altijd muzikaal en visueel een ijzersterke liveshow neer.

2. The D

Jack Black en zijn maat Kyle Gass zijn in november toegevoegd aan de lineup van Rock am Ring (en Rock im Park) en zullen in juni hun vermakelijke comedyrockopera neerzetten in Mendig. Tenacious D was voor het laatst in 2012 op Rock Am Ring te zien, op de vorige locatie aan de Nurburgring. Hoog tijd voor het komische duo om deel uit te gaan maken van de historie van Duitslands’ grootste festival op zijn nieuwe locatie.

3. Gras!

Wat een verademing was het om door de poort van het nieuwe festivalterrein in Mendig naar binnen te lopen en te constateren dat er overal mensen in het gras zaten. Dat waren we natuurlijk niet gewend, na 29 jaar asfalt in de Nurburgring. Een dutje doen in de festivalzon was (op Rock am Ring) nog nooit zo fijn! Dat stukje gras (en heerlijk schaduw onder de bomen) hebben ze “Im Park” natuurlijk al jaren.

4. De hamsterballen van Major Lazer

Iedereen weet inmiddels hoe een show van Diplo en co in elkaar steekt, maar stiekem genieten we nog met volle teugen van de twerkende danseressen, shirtzwaaierijen en crowdsurfende hamsterballen. Major Lazer zet een dansfeestje neer waar menig artiest jaloers op zal zijn. Dat we met tienduizenden toeschouwers een voorgeprogrammeerde usb-stick set geserveerd krijgen, nemen we daarom ook gewoon op de koop toe.

5. De grappen en grollen van Adam D

Er komt dit jaar weer een nieuwe plaat aan van Adam D en zijn Killswitch Engage. Met dat in het achterhoofd is er een complete (festival)tour door Europa vastgelegd en daar zijn wij in ieder geval erg blij mee. Sinds de terugkeer van oudgediende Jesse Leach lijken de metalcore pioniers zich beter dan ooit te vermaken op het podium en zelfs wanneer de superman-capes en cowbell-pedalen thuisgelaten zouden worden, is het voor ons als fans ook prima vertoeven.

6. Mon the Biff!

Ook Simon Neils’ Biffy Clyro heeft de afgelopen tijd doorgebracht in de studio om nieuw werk op de gevoelige plaat vast te leggen. Gezien het verleden van de band, zit de kans er dik in dat er tussen neus en lippen door op Rock Am Ring / Im Park al een aantal nieuwe tracks te bewonderen zal zijn. Hopelijk laat Neil de kleur van zijn (baard)haar tijdens de komende tour wel in de originele staat, want die gruwelijke geblondeerde bol staat helaas nog steeds op ons netvlies.

7. De catering

De voedsel- en drankvoorziening is er na de switch naar Mendig flink op vooruit gegaan. Naast patat, braadworst, bier en pizza kunnen we in de Vulkaneifel onze buikjes vullen met o.a. crêpes, spiesjes, rijstschotels, pasta’s en wraps. Daarnaast is het ook zeer aan te raden om even langs de cider-wagen(s) te lopen voor bijvoorbeeld een heerlijk verfrissende toffee apple cider. Op Rock im Park kun je je patatje gewoon in het Nederlands bestellen, aangezien de frites-kraampjes uit Nederland komen.

8. Rival Sons

Zij die twee jaar geleden op de vrijdag van Rock am Ring lagen uit te brakken in hun tent, hebben een vroege highlight van de festivaldag gemist: de southern rock van Rival Sons. Gelukkig komen de heren dit jaar weer terug om ons omver te blazen met hun sfeervolle mix van blues, soul en rock ‘n’ roll. De ultieme reden om een uurtje eerder uit je tent te kruipen.

9. Cirlepits

In Duitsland zijn ze wel te porren voor een goeie mosh- of circlepit en tijdens de liveshows van Korn zijn er op Rock am Ring in het verleden herhaaldelijk wereldrecord-waardige aantallen circlepits gebouwd. De vooruitzichten voor het nu-metalgezelschap van Jonathan Davis zijn dus uitstekend: Duitsland houdt van Korn en die liefde is wederzijds.

10. Wir sind der Ring!

Duitsers zijn trouwe honden, zo bleek uit de verkoopcijfers van Rock am Ring vorig jaar: massaal verruilden de fans Nurburg voor Mendig om daar in stijl hun oude vertrouwde feestje op een nieuwe plek te kunnen vieren. Terwijl concurrent Rock Im Revier wegens tegenvallende ticketverkopen moest verhuizen van de Nurburgring naar een matig gevuld voetbalstadion in Gelsenkirchen (200km verderop!), rockten 85.000 muziekliefhebbers op Rock am Ring hun sokken eraf.

Dat feestje gaan we dit jaar nog eens dunnetjes over doen!

Tickets

Tickets voor Rock am Ring zijn hier te verkrijgen. Kaarten voor zusterfestival Rock im Park vind je hier.