Een goeie openingsband is essentieel voor een goeie kickstart van de tweede festivaldag en daarom openen we de zaterdag van Rock Am Ring pas tegen etenstijd met het vieren van het twintigjarig bestaan van Trivium op de Crater Stage. Die taak is de heren uit Florida op het lijf geschreven, zo demonstreren ze als ze na zestig minuten knallen nog eenmaal het podium betreden voor afsluiter In Waves.

Bekijk onze fotoreportage van de tweede dag van Rock Am Ring 2019 op onze facebook pagina.

Vervolgens verplaatsen veertigduizend vrienden zich naar de Volcano Stage om samen met de Dropkick Murphys het halve festivalterrein om te toveren tot één grote gezellige, maar waterkoude Ierse pub waar de stamgasten een uur lang zorgeloos feesten en zich pas na de laatste klanken van You’ll Never Walk Alone beseffen dat ze niet in de kroeg staan maar op de Nürburgring.

Aan de overkant van de Nürburgring is Architects aan de beurt om hun (iets te klein geschreven) naam in ere te houden en hun bouwkunsten van mosh- en circlepits te vertonen. Geen moment wordt er gas terug genomen, geen moment wordt er gepauzeerd: Architects en Rock Am Ring gaan hand in hand.

Datzelfde geldt overigens voor Sabaton die een thuiswedstrijd lijken te spelen voor tienduizend enthousiaste peloton aan fans op de Crater Stage. Zowel met de muzikale vaardigheden als de entertainmentwaarde van de Zweedse powermetalband zit het wel goed, zo blijkt als er tussen de serieuze oorlogsgerelateerde thema’s en gitaarsolo’s door traditiegetrouw tot meerdere malen toe gehoor wordt gegeven aan de ‘Noch ein Bier’ vraag van de fanbase. Eén biertje wordt twee en twee biertjes worden drie, maar Sabaton blijft moeiteloos gelijktijdig grappen en indruk maken.

Ook Slayer weet als geen ander hoe je indruk moet maken: het gaspedaal compleet intrappen, de volumeknop helemaal opendraaien en nog net genoeg ruimte overlaten om te kunnen ademhalen. Dat ademhalen essentieel is, bleek eens te meer toen frontman Tom Araya zichtbaar geëmotioneerd oprecht zijn fans bedankte en voor de allerlaatste keer afscheid nam van zijn Duitse achterban op Rock Am Ring. Vaarwel Slayer!

Op het programma voor de slotdag van Rock Am Ring staan onder meer Godsmack, Amon Amarth, Tenacious D en Slipknot. Onze reportage van de zondag zal op maandag verschijnen op counterculture.nl en facebook.