Een goeie drumbattle is essentieel voor een goeie Godsmack show, maar de welbekende rockmedley kan het geheel maken of breken – zoals ook vier jaar geleden al bleek toen de band in Mendig een vergelijkbare set neerzette. Wanneer we de twee sets naast elkaar zetten, zien we echter dat de drumbattle er op vooruit gegaan is, maar de rockmedley er juist op achteruit gegaan is. Overall zet Godsmack echter een zeer degelijk potje hardrock neer, maar we hopen wel van harte dat bij een volgende ontmoeting de medley plaats maakt voor eigen werk.

Bekijk onze fotoreportage van de slotdag van Rock Am Ring 2019 op onze facebook pagina.

Waar we drie jaar terug niet enorm onder de indruk waren van Amon Amarth, waren we dat dit keer wel. Dat was grotendeels te danken aan de verjongingskuur die de setlist ondergaan heeft, maar werd ook zeker mede mogelijk gemaakt door de positieve energie die de Zweedse melodieuze deathmetaldudes uitstraalden tijdens hun uitermate strakke set op de Volcano Stage.

Tussen al het vulkaangeweld door, maken we nog even een uitstapje naar de Alternastage om onze Duitse vrienden van Kadavar aan het werk te zien. Aldaar worden we getrakteerd op een foutloos staaltje retestrakke stonerrock om je vingers bij af te likken. Het Berlijnse trio heeft een duidelijk statement afgegeven: Stonerrock hoort thuis op Rock Am Ring en mag wat ons betreft best een stukje prominenter vertegenwoordigd worden.

Over prominente vertegenwoordiging gesproken: ook Jack Black en zijn maat Kyle Gass waren met hun Tenacious D na twee jaar afwezigheid weer van de partij. Het comedyrockensemble stond ook deze keer weer garant voor seksueel getinte grappen, blokfluitsolo’s en verdrijving van demonen, maar er kan maar weinig tippen aan een achtergrondkoor van tienduizenden festivalbezoekers dat in koor het complete Fuck her gently meebrult.

Ook het slot van de avond staat in het teken van het meebrullen. Het meebrullen van de bikkelharde, opzwepende maar bovenal erg meeslepende metal van Slipknot. Ook tijdens deze editie van Rock Am Ring maakte de anderhalf uur durende, vakkundig gechoreografeerde chaos van de band uit Iowa het weer mogelijk dat de mensenmassa bij de Volcano Stage een  uitlaatklep kreeg voor alle opgekropte woede, aangedaan onrecht en verstopt verdriet dat tesamen resulteerde in een ultiem gevoel van eenheid.

Volgend jaar zal Rock Am Ring plaatsvinden in het weekend van 5 t/m 7 juni. Het festival viert dan zijn 35-jarig bestaan en heeft daarvoor zijn huisstijl een retro-makeover gegeven. Over eventuele hoofdacts wilde de organisatie tijdens de persconferentie op zondag nog niets loslaten, maar er wordt hard gewerkt aan het samenstellen van een affiche dat perfect pas bij het vieren van dit lustrumfeestje.