De zaterdag van Rock am Ring stond in het tegen van ‘saufen gegen terror’ en ‘liefde is sterker dan haat’. De dag was wat braafjes, maar zondag zouden we alles inhalen en goed maken. Ondanks dat de dag stukken kouder begon dan eerder dat weekend en het festivalterrein maar langzaam volstroomde, beloofde het een prachtige dag te worden. 

Ochtendgymnastiek met Frank Carter & The Rattlesnakes

De eerste act van de dag was de Engelse Frank Carter. De ex Gallows frontman trad op met zijn nieuwe muzikale gevolg The Rattlesnakes. Na het eerste nummer dook hij al meteen het publiek in een gigantische circle pit óm het eerste vak te dirigeren. “You love cross fit, don’t you?! Well, this is cross pit!” Ze komen met Papa Roach naar Tilburg in september, dus ga het checken! 

Slaves brengt ruige punk met donker randje

Meer muziek uit Engeland was het daarop volgende punk duo Slaves. Recht-voor-z’n-raap-klerenherrie met een vrolijke twist en donkere humor. Maar vooral klerenherrie. Want die drum voelde je in iedere vezel van je lichaam.

Gitaarsolo op hoogte

Er valt weinig te zeggen over een show die zo gesmeerd is als die van Airbourne. Weinig verrassend, maar gewoon lekker rock ’n roll. Inclusief Joel O’Keeffe die met zijn gitaar op zijn rug in een lichtmast klom om bovenin zijn gitaarsolo te spelen. Zoals we van hem gewend zijn.

Af en aan met Myles Kennedy

Rond de klok van 6 uur betrad Alter Bridge de main stage. Het was af en aan met Myles Kennedy vandaag. Waar hij zich met sommige nummers nogal leek in te houden, bracht hij de mooiste versie van Blackbird die ooit live is uitgevoerd. Opmerkelijk was dat niet alleen Kennedy, maar ook het publiek zich inhield. Wellicht probeerden ze energie te sparen voor wat nog komen ging.

Prophets of Rage meets System Of A Down

Er werd wat af gebeukt in het eerste vak met Prophets of Rage. En dat is natuurlijk ook niet heel vreemd. Ze speelden hun tweede show in Europa ever ooit en dat viel in de smaak. Als klap op de vuurpijl haalden ze Serj Tankian van System Of A Down op het podium om samen een tribute aan Chris Cornell te spelen: Like A Stone. Misschien wel het hoogtepunt van het festival.

Geen poespas van SOAD, maar gewoon rammen

Eén van de meest excentrieke metalbands mocht de slotdag headlinen: System Of A Down. Zij trakteerden een ram- en ramvol eerste vak op een set van maar liefst 31 nummers die anderhalf uur duurde. Toxicity, Lost in Hollywood en natuurlijk Chop Suey! mochten daarin niet ontbreken. Geen praatjes tussendoor, gewoon rammen. Deze show blies iedereen omver en liet veel fans sprakeloos achter. Want zo veel hoogtepunten achter elkaar is misschien zelfs voor een rock ’n roll hart te veel van het goede.

Alleen maar liefde voor en met Macklemore

Alle nog aanwezige festivalbezoekers (en dat waren er een HOOP), verzamelden zich om 00:30 voor de allerlaatste act van het festival: Macklemore & Ryan Lewis. Dan zul je denken “Wat moeten die nou weer op Rock am Ring?”, maar sceptici werden volgas omver geblazen door de prachtige speeches tegen haat (gevolgd door Same Love) en de 70.000 springende, zingende en dansende metal heads. Deze act maakte een hoop los. Vooral heupen. En emoties.

En daarmee namen we afscheid van een turbulent weekend op de ring. Niets liep volgens de verwachtingen, maar ondanks de emotionele rollercoaster was het weer een prachtige driedaagse. Volgend jaar vindt Rock am Ring plaats op 1 t/m 3 juni! Dus zet ‘m maar vast in je agenda, want je mag (en wilt) dit festival echt niet missen.

Foto’s van de zondag zijn te bekijken op onze Facebookpagina.