Veel muziekfans zullen het festivalseizoen van 2015 allang hebben afgesloten en richten zich nu op alle fijne artiesten die de komende maanden met headlinetours langs de Nederlandse clubzalen en arena’s trekken. Toch kun je zaterdag 21 november maar beter geheel vrijhouden, want dan vindt de tiende editie van Speedfest plaats! Dit jubilerende indoorfestival, dat werd opgericht door de heren van Peter Pan Speedrock, is inmiddels een begrip onder liefhebbers van rock, punk, metal en aanverwante genres. Ook dit jaar is er weer voldoende aanleiding om richting het Eindhovense Klokgebouw te trekken.

Tien redenen om naar Speedfest 2015 te gaan

De organisatie van Speedfest weet ieder jaar een eclectische lineup neer te zetten, bestaande uit grote namen en kleinere namen uit verschillende scenes en genres. Daardoor weet het festival een breed publiek te trekken dat op hun beurt weer zal genieten van de acts die zij kennen, maar ook genoeg nieuwe bandjes kan ontdekken. Dat is ook dit jaar weer het geval, al is aan de lineup wel te zien dat er voor deze jubileumeditie wat grootser is uitgepakt. Omdat Speedfest dit jaar zijn tiende verjaardag viert, bespreken wij tien bands die je daar echt niet mag missen.

BUFFALO SUMMER (Demolition Stage, 13:30-14:00)

Het uit Swansea afkomstige Buffalo Summer bestaat nog niet zo lang, maar heeft al wel een goed ontvangen debuutplaat op zak, was te zien op het Engelse Download Festival, en heeft in het voorprogramma gestaan van onder andere Duff McKagan, Ugly Kid Joe en Skid Row. De band maakt guitige, opgewekte rock’n’roll die sterk wordt beïnvloed door de groovende bluesrock uit de zuidelijke staten van de USA. Buffalo Summer zal Speedfest 2015 aftrappen en wij verwachten dat ze dat niet onverdienstelijk zullen gaan doen.

BACKYARD BABIES (Demolition Stage, 15:35-16:15)

Zweden levert al decennialang de ene muzikale topact na de andere. Soms wordt daarbij vergeten dat onze Scandinavische bovenburen niet alleen aan de lopende band übercatchy popliedjes produceren, maar ook wel overweg kunnen met een beetje gitaargeweld. De mannen van Backyard Babies zijn daar een goed voorbeeld van. Na een pauze van vijf jaar is de formatie onder leiding van Nicke Borg weer terug, en hoe! Comebacksingle ‘Th1rt3en Or Nothing’ klinkt als vanouds lekker. Voor je dagelijkse dosis glampunk dien je je daarom rond de klok van half vier richting de Demolition Stage te begeven.

PRO-PAIN (Wrecker Stage, 16:20-17:00)

Bij Speedfest weten ze nog niet wie de strakste band van dit jaar is: Danko Jones of Pro-Pain. Daarmee zijn alle overeenkomsten ook benoemd, want in muzikaal opzicht hebben de twee niet bijzonder veel gemeen. Pro-Pain produceert al bijna een kwart eeuw een mix tussen thrash metal en hardcore punk. Van de originele lineup is alleen nog zanger en bassist Gary Meskil over, maar een liveshow van Pro-Pain blijft er één om je duivelshoorns bij af te likken. De Wrecker Stage is deze namiddag de place to be voor fans van rauwe New Yorkse hardcore.

NAPALM DEATH (Wrecker Stage, 19:20-20:10)

Aan het begin van de avond komt het Brits-Amerikaanse Napalm Death een geschiedenisles geven op de Wrecker Stage: doordat de band al sinds 1981 hardcore punk en death metal samensmelt, worden zij gerekend tot de grondleggers van de moderne grindcore. Daarmee zijn ze de voorlopers van veel andere bands die vandaag in het Klokgebouw te zien zijn. Hoewel alle oorspronkelijke leden allang en breed vertrokken zijn, staat het huidige kwartet al zesentwintig jaar samen op de bühne. Met vijftien studioalbums op zak is er ruimschoots voldoende materiaal om de Wrecker Stage vijftig minuten lang op z’n grondvesten te doen schudden en Napalm Death kennende, zullen zij wel even laten zien hoe dat moet. Leuk weetje: het nummer ‘You Suffer’ is met een lengte van 1,316 seconden het kortste liedje ter wereld!

PETER PAN SPEEDROCK (Demolition Stage, 20:15-21:05)

Natuurlijk mogen de oprichters van Speedfest niet ontbreken op het festival! Met uitzondering van vorig jaar heeft Peter Pan Speedrock op elke editie van Speedfest gespeeld. Het Eindhovense trio is al jaren een toonaangevende band in de Nederlandse rock’n’roll-scene. De band bestaat dit jaar ook nog eens precies twintig jaar, dus het is dubbel feest! Om dat te vieren brengen de mannen deze keer niet alleen een gezonde dosis hardrock naar de Demolition Stage, maar ook de eerste oplage van hun eigen bier, genaamd Peter Pan Speedrock Heavy Lager. Combineer dat met heerlijke tracks als ‘We Want Blood’, ‘Get You High’ en ‘Go Satan Go’ en je zult gegarandeerd extra veel genieten!

CROBOT (Thrashers Stage, 20:40-21:30)

Het Amerikaanse Crobot maakt heel pakkende hardrock, gedipt in een sausje van groovy blues met een beetje heavy metal on the side. Je hoort duidelijk invloeden van bands als Rage Against the Machine, Wolfmother, en ook een band die later op de dag te zien is: Eagles of Death Metal. Voor een band die pas vier jaar bestaat heeft Crobot het al behoorlijk goed voor elkaar, want de heren waren al te zien op het grote showcasefestival SXSW en hebben getourd met onder andere Limp Bizkit, Truckfighters en, last but certainly not least, Motörhead. Verwacht dus een op z’n zachtst gezegd gretig gezelschap dat zich heel snel aan het klaarstomen is om het stokje over te nemen van hun grote voorbeelden.

DANKO JONES (Demolition Stage, 22:10-23:00)

“Do you wanna rock?!” Het is één van de vragen die Danko Jones je ongetwijfeld zal gaan stellen tijdens zijn set op Speedfest 2015. Wie daarop “no” antwoordt kan overigens het beste het pand verlaten, want wie niet houdt van niet al te serieuze rechttoe, rechtaan ballenrock is bij dit Canadese gezelschap niet aan het juiste adres. Danko Jones en consorten staan bekend om hun zinderende liveshows; albumtitels als Born A Lion, Never Too Loud en het gloednieuwe Fire Music spreken boekdelen. De band is dan ook een graag geziene gast in Nederland en tijdens deze najaarstour wordt ook Speedfest aangedaan. Dat moet je een keer meemaken!

REFUSED (Wrecker Stage, 23:10-00:00)

Na een korte, maar krachtige carrière hield Refused het in 1998 voor gezien, maar in 2012 kroop het bloed waar het niet gaan kon en was de band niet langer fucking dead. De Zweden touren weer de hele wereld over en afgelopen juni kwam de ijzersterke comebackplaat Freedom uit. Frontman Dennis Lyxzén werd door de Belgische HUMO zelfs de paus van de punkers genoemd. En terecht, want hij weigert om ook maar iets volgens het boekje te doen. Zo ook zijn optredens met Refused: verwacht melodieuze riffjes en verwoestende breakdowns, maar dan wel op de meest onvoorspelbare momenten. Je kunt ook rekenen op een strak spelende band die graag politieke leuzen door de zaal schreeuwt, maar zij zullen waarschijnlijk in pak gekleed zijn en bovendien is Lyxzén ook niet vies van een beetje moderne dans. Het belooft een op z’n minst indrukwekkend optreden te worden!

EAGLES OF DEATH METAL (Demolition Stage, 00:10-01:00)

Eagles of Death Metal is het kindje van Jesse Hughes en Queens of the Stone Age-frontman Josh Homme, al gaat Homme zelden mee op tour wegens zijn verplichtingen aan andere bands. De groep produceert bluesy garage rock met een knipoog. Bovendien staat de excentrieke Hughes bekend om zijn ijzersterke en enthousiaste optredens, dus het is niet zo gek dat hij ook zonder Homme de ene na de andere zaal plat speelt. Mede dankzij de pas uitgekomen nieuwe plaat Zipper Down waren Eagles of Death Metal eerder dit jaar al te zien op Pinkpop, maar in de late uurtjes in een Eindhovense zaal vol rockers komen ze natuurlijk veel beter tot hun recht. De gedroomde hoofdact van Speedfest 2015!

NICK OLIVERI’S MONDO GENERATOR (01:50-02:30)

Is het na de headliner nog niet klaar dan? Nee, zeer zeker niet. Als toetje serveert Speedfest nog drie bands in de zogeheten ‘Aftercrusher’ – een eenmalige afterparty ter ere van het tienjarig bestaan. Eén van die bands is Nick Oliveri’s Mondo Generator, een alternatieve rockband onder leiding van, je raadt het al, Nick Oliveri. Hij werd bekend als gitarist van Kyuss en Queens of the Stone Age. Mondo Generator was in eerste instantie een zijproject van hem en, daar heb je ‘m weer, Josh Homme, maar toen hun vriendschap (en Oliveri’s carrière bij de Queens) op z’n einde liep, verliet Homme de band en werd het een fulltime soloproject voor Oliveri. Hoewel de laatste plaat van Mondo Generator alweer uit 2012 stamt, hebben wij er het volste vertrouwen in dat de band gewoon gaat knallen op de Demolition Stage. Het is dus zeker de moeite waard om voor hen nog even te blijven hangen.

Praktische informatie

De tiende editie van Speedfest vindt plaats op zaterdag 21 november 2015 in het Klokgebouw in Eindhoven. Tickets zijn hier nog verkrijgbaar, maar wees snel, want de verkoop gaat hard! Voor het volledige tijdschema, informatie over alle bands en het festival zelf ga je naar hun website. Uiteraard zal Counter Culture aanwezig zijn op Speedfest om verslag te doen. Wij kijken er in elk geval al ontzettend naar uit!