OAuthException: Error validating application. Application has been deleted.

Wie de gigantische trechtervormige rij heeft overleefd en de stilte na de storm  – de grote Silent Disco – op dag nul heeft mogen meemaken in de India, had ongetwijfeld bij de officiële opening van Lowlands op de vrijdag wel behoefte aan een rustgevende start van de 23e editie van het polderfestival. Die wens is dan ook uitgekomen, met de sexy soul van Curtis Harding in de verplaatste Charlie (dit jaar niet schuin tegenover de Alpha, maar op steenworpafstand van de Freddy (Heineken). Door de bluesy ondertoon van Harding stroomt het Lowlandsgevoel dan ook al binnen een kwestie van seconden door de aderen van de enthousiaste Lowlanders.

chef-special-lowlands-2015-alpha-jos-berbee

Echt thuiskomen is het even later in de Alpha: Chef’Special gooit al vanaf half drie in de middag alle remmen los. Josha Nolet en de zijnen halen werkelijk alles uit de kast om de meest complete Chef’Special festivalshow ooit neer te zetten: voorzien van zowel confetti- als vuurkanonnen en ondersteund door gastoptredens van o.a. The Indien en De Staat doet de Haarlemse formatie er alles aan om zieltjes te winnen op het hoofdpodium van Lowlands. En dat lukt, want na de afsluitende rave-party met brandende blaasinstrumenten zorgt ervoor dat zelfs het ontbreken van hitsingle In Your Arms tot een klein smetje op een verder sublieme set mag worden gerekend: een absolute hoogtepunt van de eerste volle festivaldag.

It’s reckless and pointless, but it’s also very fun: dat is misschien wel de ultieme samenvatting van de show die het Britse punkduo Slaves neerzet in de Charlie. Hakkend als een mijnwerker op zijn drumstel, slaat percussionist en frontman Isaac Holman zich door de show heen, terwijl zijn bandmaat Laurie Vincent het publiek opzweept met punky gitaarriffs met een garagerockrandje.

De betekenis van opzwepen is bij de numetallers van Limp Bizkit natuurlijk ook deel van het vocabulaire. Het is weer baseballcaps op en camo-shorts aan, want Fred Durst neemt de Alpha mee vijftien jaar terug de tijd in door een uur lang bijna non-stop materiaal uit het Chocolate Starfish tijdperk te brengen. Wat Durst, Borland en zijn maten echter wel achterwege hadden mogen laten, is het recyclen van riffs uit nineties-hitjes. Wie daar behoefte aan heeft, had dit weekend immers net zo goed Lowlands kunnen verruillen voor de bruilloft van een ongeïnspireerde kennis.

Paolo Nutini heeft onlangs in een interview aangegeven dat ‘ie dagelijks cannabis rookt sinds z’n zestiende. Dat wetende, is het natuurlijk niet zo gek dat de ene show van Nutini compleet mislukt en de andere onvergetelijk is. De Schotse muzikant is goed bij stem, gefocust en komt zeer goed uit de verf: hij brengt met z’n band de zwoele zomeravond-vibes die voor Lowlands precies op het goede moment komen.

Onze Lowlands highlights van zaterdag zullen op zondagmiddag worden gepubliceerd. Een dagelijks fotoverslag is te vinden op onze Facebook pagina. Volg ons tijdens en na Lowlands ook op Instagram en Twitter voor foto’s en meer!