We zitten een dikke maand in 2017 en dus wordt het tijd om de balans weer eens op te maken. Wij serveren je tien pareltjes die je begin deze maand absoluut niet had mogen missen en schetsen zo en passant ook nog eens de dingen waar wij ons het allermeest op verheugen. Dit is de Tip10 van Week 6 van 2017!

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

  1. Roosevelt – Colours

Geen familie van Franklin D., maar wel het pseudoniem van de in Keulen opgegroeide singer-songwriter Marius Lauber. Zijn debuutplaat kwam al halverwege 2016 uit maar werd tot voor kort behoorlijk over het hoofd gezien. Dat is zonde, want debuutplaat Roosevelt is onze favoriete indie-techno crossover sinds het debuut van Thomas Azier en debuutsingle Colours zit al sinds nieuwjaarsdag in ons hoofd. Supertip voor deze festivalzomer, waar Roosevelt onder meer op Down The Rabbit Hole te zien zal zijn.

Roosevelt: Ekko Utrecht (28-3), Paard van Troje Den Haag (29-3), Down The Rabbit Hole Beuningen (23-25 juni)

  1. Spinvis – Hallo Maandag

Het meest indrukwekkende aan Spinvis is niet de briljante muziek, maar het feit dat hij met teksten op het raakvlak van literatuur en poëzie een enorm publiek weet te bereiken. Ook de tekst van Hallo Maandag, ’s mans eerste nieuwe single in vijf jaar en opmaat voor album Trein Vuur Dageraad, is weer voor bijzonder veel interpretaties vatbaar. Let verder op de Macklemore-achtige intro en de ingeblikte gitaarsolo aan het eind. Zo lelijk en zo vaag dat het bijna mooi is.

Spinvis tourt tot eind april langs de theaters en is vervolgens in een aantal clubs te zien in mei

  1. Real Estate – Darling

Na drie jaar teren op het fenomenale Atlas is er eindelijk nieuw werk van de formatie die de gemiddelde Vinexwijk nog tot lethargie zou weten te verheffen. Real Estate doet op Darling nog steeds niks geks, en dat maakt het tot een verbluffend fijn nummer. Proza over niks, ondersteund door de meest frisse droompop die er op dit moment te krijgen is. Wij kunnen niet wachten tot 17 maart, de dag dat de formatie haar vierde plaat uitbrengt. Potentieel jaarlijstjesmateriaal.

Real Estate: Best Kept Secret Hilvarenbeek (16-6)

  1. Khalid – Saved

Voor iedereen die net als ondergetekende stiekem al jaren onder een Craig David-dekbed slaapt is de opkomst van Khalid goed nieuws. De 18-jarige Texaan brak vorig jaar door dankzij single Location, en bracht onlangs Saved uit, de eerste single in aanloop naar zijn debuutplaat American Teen. Die klinkt al even rauw, breekbaar en zomers als diens debuutsingle. Één van de talenten waar wij in 2017 een hele hoop van verwachten. Meer weten? Check de shortdoc hieronder!

Khalid: Bitterzoet Amsterdam (25-2)

  1. The XX – On Hold

Tot nu toe is 2017 vooral het jaar van The XX. Derde album I See You is zonder twijfel de meestbesproken plaat van 2017 tot nu toe, en er was nog geen concert waar dit jaar zoveel muziekblogs zich druk om maakten als de show die de Engelsen eerder deze week in AFAS Live gaven. On Hold is naast het fijnste nummer van de nieuwe plaat ook een mooie indicatie van de nieuwe koers die gevaren wordt; minder donker, dansbaarder en meer toeschuivend richting het solowerk van boegbeeld Jamie XX. Inmiddels een headlinerwaardig spektakel? Wij durven het nu nog niet te zeggen, maar kijken wel al uit naar Lowlands, waar de formatie als headliner is geboekt.

The XX: Vorst Nationaal Brussel (1-3 en 2-3), Lowlands Biddinghuizen (18/20-3)

  1. Valerie June – Two Hearts

Dankzij een tamelijke unieke crossover tussen blues, soul en country is Valerie June allang breder bekend dan enkel in het nachtleven van Memphis. Na het fantastische Pushing Against A Stone bleef het echter angstvallig stil rondom de zangeres. Binnenkort komt ze terug met derde langspeler The Order of Time. Volgens June is die plaat intiemer en eigener dan haar vorige albums. Daar kijken wij naar uit met de ballad Astral Plane. Fenomenale stem, originele muziek, uniek en onontgonnen talent!

Valerie June: North Sea Jazz Club Amsterdam (29-4), BIRD Rotterdam (30-4)

  1. Spoon – Hot Thoughts

Hoewel Spoon inmiddels bijna vijfentwintig jaar bestaat brak de formatie pas echt groot dankzij laatste plaat They Want My Soul (2014). Hot Thoughts is de eerste single van de formatie sinds dat megasucces en is een even stomende als spannende indie-single, waarop behalve het bekende Spoon-geluid ook duidelijk de invloed van de begeleidingsmuzikanten van acts als Sparklehorse en Mercury Rev duidelijk op terug te horen zijn, die de leegte van het wegvallen van bandbegeester Eric Harvey moeten opvangen.

Spoon: SXSW Austin (14/16-3)

  1. Run the Jewels – Legend Has It

De snoeiharde hiphop van Run the Jewels kon je als liefhebber van het genre eigenlijk alleen maar omarmen, maar laatste plaat III kreeg ook ‘mainstream’ zoveel aandacht dat je er eigenlijk simpelweg niet omheen kan. Dat was opvallend want III is nog veel harder, politieker en rauwer dan voorganger II. Op Legend Has It is het vooral de symbiose en opvolging tussen beat en de twee rappers wat indruk maakt. Live nog veel indrukwekkender dan op plaat en klaar voor de échte doorbraak in Nederland – via bijvoorbeeld de headlinerspot op Best Kept Secret.

Run The Jewels: Melkweg Amsterdam (5-4), AB Brussel (6-4), Best Kept Secret Hilvarenbeek (16-6)

  1. Ryan Adams – Do You Still Love Me?

Als Ryan Adams een nieuwe plaat afheeft is dat eigenlijk altijd goed nieuws. Gelukkig voor de fans brengt Adams met een indrukwekkend tempo nieuwe albums uit. Deze week verschijnt Prisior, ’s mans 17e langspeler. De critici zijn nogal verdeeld; het invloedrijke Amerikaanse muziekblog Consequence of Sound gaf eerder deze week een 10, maar Belgische krant De Morgen had slechts twee schamele sterren over voor de plaat. Wij vonden het in elk geval een prima luisterplaat, waarvan de openingstrack Do You Still Love Me? misschien wel het beste voorbeeld is.

Ryan Adams: Geen livedata bekend

  1. The Northern Lies – White Desert Blues

Omdat wij ook nog aan jong talent doen is plek tien gereserveerd voor een formatie die u sowieso nog niet kent. Nothern Lies is een formatie uit het deel van Noorwegen waar het soms nooit donker, en soms nooit licht wordt. White Desert Blues is de tweede single van de gelijknamige tweede plaat. Die plaat is misschien wel de beste folkplaat die wij de laatste twee jaar gehoord hebben. Het is helaas ook een requiem; frontman Henry Johnson overleed in december op pas drieëndertigjarige leeftijd aan kanker. Met White Desert Blues laat hij echter een muzikale erfenis achter waarvoor hij zich zeker niet hoeft te schamen.

The Northern Lies: Geen livedata bekend