De vraag of Paul McCartney nu wel of niet naar Pinkpop komt houdt de festivalgemoederen flink bezig. Voor het antwoord zullen we waarschijnlijk moeten wachten tot de jaarlijkse persconferentie op 17 februari. Slim dat Lowlands ondertussen met een eerste lading namen komt. Topacts als Ghost, The Last Shadow Puppets, Sigur Rós en LCD Soundsystem spreken een divers en trouw publiek aan. Toch verliep de kaartverkoop vorig jaar nogal stroef en bleef het bordje ‘uitverkocht’ achterwege. Daarom komt Lowlands de bezoeker tegemoet en betaal je voor een early bird ticket slechts 159 euro.

Het Schotse Chvrches liet gisteren al weten dat ze dit jaar op Lowlands staan. Daar komen vandaag dus 32 namen bij. Ghost was een van dé rockacts van 2015 en blijft na de Sinterklaasshow in TivoliVredenburg met de dag populairder worden. Sum 41 komt naar Amsterdam eind deze maand en zal ook in Biddinghuizen haar terugkeer vieren. Britpoppers Miles Kane en Alex Turner hebben elkaar weer gevonden en brengen als The Last Shadow Puppets op 1 april hun tweede plaat uit. Dat brengt ze deze zomer naar de Europese festivalweides en ook Lowlands wordt niet overgeslagen.

Eagles of Death Metal zal na de schietpartij tijdens hun show in Parijs nooit meer hetzelfde zijn. De band rondom flamboyante frontman Jesse Hughes maakt in februari eerst de afgelaste tour af en komt dan in de zomer terug naar Europa. De populaire, jonge rockers van Sleeping with Sirens staan komende maand maar liefst twee dagen achter elkaar in een uitverkochte Melkweg en bewijzen daarmee hun plekje op Lowlands.

De IJslandse heren van Sigur Rós hebben eigenlijk niks meer te bewijzen. Ze zijn een klasse apart met hun bijzondere, grensverleggende post-rock. Voormalig Gallows-zanger Frank Carter komt met zijn Rattlesnakes voor een flinke portie rock ’n roll. Liefhebbers van Dropkick Murphys en Flogging Molly komen aan hun trekken bij het Australische The Rumjacks. Wie liever het zuiderse temperament zoekt á la Juanes, enter España Circo Este. Scheelt weer een vakantie richting Spanje.

Voor meer Riddim kan je ook terecht bij Reggaeveteraan Damian ”Jr. Gong” Marley en de hypnotiserende Belgen van Oscar and the Wolf. Na Lowlands en Pinkpop is het dit jaar weer tijd voor Lowlands. LCD Soundsystem stond voor het laatst op Lowlands in 2010, dus naar de terugkeer van James Murphy en Co. wordt toch wel enorm uitgekeken. Zonder twijfel zal hun reünie niet ongemerkt voorbij gaan en kunnen de dansschoenen weer aangetrokken worden.

De dansschoenen kunnen sowieso klaargezet worden voor het weekend van 19 tot en met 21 augustus. Disclosure, Collabs ft. Chris Liebing & Speedy J, Paul Kalkbrenner en M83 zijn enkele grootheden binnen het veelzijdige dance genre waarop tot de vroege uurtjes kan worden gefeest. Recondite (live), Rødhåd, Tale Of Us, The Black Madonna, Dr Krapula, Dub Inc en Islam Chipsy brengen daar, op hun eigen, aparte wijze een bijdrage aan. Wie zijn electro liever dromerig heeft met de ziel op de juiste plek zit bij Jamie Woon, Giraffage, Aurora en het Britse duo Oh Wonder zeker goed.

Doe je liever aan breakdancen, dan zijn de talentvolle rappers Mick Jenkins, Tiggs Da Author, Flatbush Zombies en Sevn Alias een interessante optie. Vooral Amsterdammer Sevn Alias gooit momenteel hoge ogen. Hij is niet voor niets al geboekt voor Paaspop, Woo Hah! en Best Kept Secret.

Tenslotte nog een aparte melding voor de 79-jarige componist Philip Glass en zijn Ensemble. Zonder zijn werk uit de jaren zeventig geen techno, new wave of ambient. Zelf maakt hij vervolgens in 1982 de soundtrack voor de cultfilm Koyaanisqatsi. Een hypnotiserende weergave van de relatie tussen mens, natuur en technologie.

Door zijn soundtracks voor Candyman, The Truman Show, The Hours en The Illusionist bouwt Glass bekendheid op binnen de filmwereld. Zijn laatste wapenfeit was echter het debacle van vorig jaar, Fantastic Four. Samen met zijn dertienkoppige Ensemble brengt hij op Lowlands een uitvoering van Koyaanisqatsi, wat in Hoppi zo veel wil zeggen als ‘Leven in onbalans’. Hopelijk weten de aparte beelden en de live muziek voor een memorabel moment te zorgen.

Wie dit jaar naar Lowlands wil, kan vanaf zes februari tickets kopen. Na de 25.000 early bird tickets blijft de prijs lager dan vorig jaar, 175 euro.