Geboren als metalcore band en inmiddels geëvolueerd tot moderne metalformatie: The Charm The Fury lijkt wel een Pokémon! Het Amsterdamse collectief laat op hun tweede studioalbum ‘The Sick, Dumb & Happy’ een heel andere kant van zichzelf horen. Genres als hardcore, nu metal, hardrock en pop wisselen elkaar continu af en vormen één organisch geheel. Frontvrouw Caroline Westendorp ontpopt zich als een vocale kameleon en wisselt clean vocals op overtuigende wijze af met brute schreeuwzang. Counter Culture sprak haar over het nieuwe wapenfeit.

 

Wat is de gedachte achter albumtitel ‘The Sick, Dumb & Happy’?
“De titel verwijst naar een maatschappij die steeds minder geneigd is om kritisch naar zichzelf te kijken en een eigen mening te vormen ten aanzien van deze wereld. We laten ons steeds meer voeren door de media en worden verblind door een eenzijdige blik op de samenleving. Verder staren we ons blind op wat een perfect leven behelst. Maar wat is perfect en wie bepaalt wat perfectie is? ”

Het tweede album toont een heel andere kant van The Charm The Fury. Er wordt meer geëxperimenteerd met het bandgeluid en dat heeft een zeer spannende plaat opgeleverd. Hoe is deze nieuwe sound ontstaan?
“We zijn uit onze comfortzone gestapt en hebben veel naar onze favoriete bands geluisterd tijdens het schrijven van dit album. Het laatste dat we willen is een one trick pony worden en vastroesten in een genre dat geen vernieuwing biedt. We hebben ons dit keer vooral gefocust op het creëren van frisse tracks die voor zichzelf spreken. Ons doel was om met elke nummer een ‘hell yeah!’ gevoel op te roepen: vuist in de lucht en gaan!”

Deze plaat is anders dan de voorganger qua sound. Zijn jullie bang geweest om fans te verliezen?
“Nee, want anders hadden we dit album niet uitgebracht. Natuurlijk verschilt deze plaat van de voorganger en daar zijn we heel blij mee. Eerlijk gezegd waren we ook aan verandering toe, want we kregen steeds meer het idee dat metalcore niet meer bij ons paste en ons zelfs muzikaal beperkte. We hadden een creatieve uitdaging nodig.”

Houden jullie überhaupt de wensen van de fans in het achterhoofd tijdens het schrijven van albums?
“Dat is lastig om te beantwoorden. Misschien onbewust… We hebben weliswaar bewust gekozen voor een totaal nieuwe sound en feel, maar wilden natuurlijk wel een plaat maken die zoveel mogelijk mensen zou aanspreken. Uiteindelijk maakt het niet zo gek veel uit wat anderen er van vinden, want wij zijn trots op het eindresultaat. Wij hebben een album gemaakt waar wij achter staan.”

Je zang klinkt zelfverzekerder en krachtiger dan ooit. Heb je extra lessen gehad?
“Nee. Sinds ik in The Charm The Fury zit ben ik bezig met zanglessen. Dat doe ik niet alleen om mezelf te verbeteren als zangeres, maar vooral om mijn stembanden in goede conditie te houden. Je moet het eigenlijk zien alsof je naar de sportschool gaat om je spieren te trainen: stembanden zijn ook spieren die je flexibel moet houden. Als ik een maand lang shows moet geven, doe ik dagelijks zangoefeningen om in shape te blijven. En omdat je (net als in de sportschool) niet jarenlang dezelfde oefening wilt blijven doen, probeer je continu nieuwe oefeningen om je stembanden uit te dagen en jezelf te verbeteren.”

Check alvast de clip van ‘Down On The Ropes’ om een voorproefje te krijgen van het nieuwe album dat op 17 maart verschijnt.