Voor muziekjournalisten begint het festivalseizoen vandaag. Want vanmiddag wordt in Amsterdam het programma van Pinkpop gepresenteerd. Over drie uur weten we welke namen in juni op het Limburgse festival staan. CounterCulture is er live bij. We houden je vanmiddag op de hoogte van het laatste nieuws rondom het Limburgse festival. 

In tegenstelling tot enkele voorgaande jaren is het dit jaar wel spannend hoe Smeets zijn programma gaat invullen. De Limburgse organisatie weet dit jaar de kaken namelijk stijf op elkaar te houden. Er zijn bijna geen namen uitgelekt. Enkel de echte headliners zijn inmiddels al wereldkundig gemaakt.

Jan Smeets was er vanmorgen als de kippen bij om in de Limburgse kranten aan te kondigen dat hij verwacht 100.000 tickets te verkopen op de eerste verkoopdag. Geen hele spectaculaire verwachting, aangezien het bereik van zaterdagheadliner Justin Bieber enorm is. Zijn show op de Pinkpopzaterdag, onderdeel van de tweede leg van Biebers megasuccesvolle Purpose-tour, is een Benelux-exclusive. Daarnaast is de boeking van Bieber een dubbelboeking met Martin Garrix. De Amsterdamse DJ werd vorig jaar uitgeroepen tot de populairste DJ ter wereld. Het is de vraag wat Pinkpop gaat doen met de vermoedelijk enorme run op tickets, met name van fans die niet tot het standaard Pinkpoppubliek behoren. Smeets wilde in de voorbereiding vast één ding kwijt; Bieber zal niet optreden in het donker. Wij verwachten daarom – met name om verkeers- en treinchaos te voorkomen – een show van Bieber en vervolgens een closing door Martin Garrix.

Ook interessant wordt wat Pinkpop deze dag voor gaat schotelen aan de huis-tuin-en-keuken Pinkpopliefhebber. Zij zitten vermoedelijk niet te wachten op 50.000 gillende Bieberfans en vermoedelijk ook niet op een écht popprogramma met acts als Broederliefde, Marco Borsato of Dua Lipa. Wij verwachten daarom een alternatieve programmering op de beide andere podia. Voor de Brand Bier Stage konden wij eerder al als eerste naam Verve-frontman Richard Ashcroft noemen, die op zijn website bekend maakte naar Landgraaf te komen. Met namen van zijn kaliber in de tent en wat harder werk op de 3FM-stage lijkt Pinkpop ook te denken aan de spreiding op het terrein. Daarnaast is Nu-of-Nooit winnaar The Ten Bells uiteraard present op de Pinkpopzaterdag.

Waar de run op kaarten voor de zaterdag vermoedelijk niet te houden zal zijn, daar verwachten wij dat Pinkpop meer uit de kast zal moeten halen om Megaland op zondag en maandag vol te krijgen. Op zondag wordt Green Day lijstaanvoerder. Die formatie stond eerder dit jaar nog in de Ziggo Dome en in de Brusselse concertzaal Vorst Nationaal. Het wordt interessant om te zien of de liefhebbers van de punkrockband nog naar Landgraaf afreizen voor hun favoriete band, aangezien Green Day in 2010 en 2013 eveneens het oudste festival van Nederland afsloot. Misschien kunnen harde formaties die hun hoogtijdagen rond de eeuwwisseling hebben liggen daaraan bijdragen. Wij denken daarbij bijvoorbeeld aan Live, Dropkick Murphy’s en – iets later – de Kaiser Chiefs.

Voor de maandag staan op dit moment twee grote namen op de lijst. Kings of Leon zal deze dag afsluiten. Ook dat is een gewaagde keuze te noemen, al is het wel de eerste ‘echte’ show van de heren in Nederland in drie jaar. Voor de 3fm-stage vermoedelijk veel zwarte t-shirts deze dag, want met de wereldberoemde Armeense hardrockformatie System of a Down als headliner verwachten wij door de dag heen wel een stevige programmering. Ook de naam van Macklemore & Ryan Lewis valt voor deze dag vaak.

Hoe volg je de perspresentatie?

Zoals bij de hele festivalzomer zit je ook voor de Pinkpop perspresentatie goed bij CounterCulture! Vanaf 12:00 doen wij live verslag van de presentatie vanuit Paradiso via twitter en de website. De aftermath van de presentatie lees je vanmiddag natuurlijk bij ons. En tot slot houden we je natuurlijk ook op de hoogte van wat er muzikaal te genieten valt. Volg daarvoor onze speciale Pinkpop-playlist op Spotify, die je hieronder kan aanklikken!