Als Jan Smeets in de Amsterdamse poptempel Paradiso het programma van Pinkpop bekendmaakt regent het buiten pijpenstelen. Het lijkt wel of iemand Daarboven kan meekijken met de bekendmaking van de line-up van ’s lands grootste popfestival. Samenvatting: vooraf hoop je dat het meevalt, achteraf valt het bepaald niet mee.

Dat ligt zeker niet aan zaterdagheadliner Justin Bieber. Dat is voor een popfestival als Pinkpop niet alleen een grote vis, maar ook een artiest waarmee Pinkpop voor een hele nieuwe doelgroep interessant wordt. De dag waarop Bieber het Limburgse podium betreed zal vermoedelijk wel uitverkopen dankzij een enorme groep superfans. Die kunnen hun popharten ook ophalen bij afsluiter Martin Garrix die, zoals Tiësto bijna vijftien (!) jaar geleden, Pinkpop vermoedelijk gaat afsluiten met anderhalf uur hits-met-opgevoerde-pitch. En met een state-of-the-art lichtshow, een idioot videoscherm, CO2-kanonnen en – let u even op, deze beelden gaan straks de wereld over – Justin Bieber himself achter de mixknoppen.

Wie hoopte dat naast Bieber op mainstage een spannende popdag geprogrammeerd zou worden komt er ietwat bedrogen uit. In plaats daarvan kiest Pinkpop voor veilig en (vermoedelijk) goedkoop met Kensington en Chef’Special. Op Mainstage prijkt verder nog de naam van James TW. Die kennen wij nog niet, maar de tweet waarin wij hem aankondigden werd vanmiddag het vaakst geretweet. Waarvan akte.

Op de overige podia hebben Smeets en consorten vooral hun best gedaan om de ik-ga-ieder-jaar-naar-Pinkpop bezoeker te pleasen. Pinkpopklassiekers White Lies, Crystal Fighers en Kaiser Chiefs zijn er bijvoorbeeld (weer) bij. Echt verrassend zijn op deze dag maar twee formaties. De komst van Verve-frontman Richard Ashcroft is meer dan welkom, zeker gezien het uitstekende soloalbum dat hij vorig jaar uitbracht. En de snoeiharde Amerikaanse metalband Five Finger Death Punch sluit in eigen land major festivals af. Op Pinkpop komt die formatie er echter wat bekaaid vanaf, tussen de Biebermanie op het kleine Noordpodium.

Waar we ons geld in durven te zetten op een uitverkochte zaterdag, daar durven we ons geld ook te zetten op een niet-uitverkochte zondag. Vooraf waren we vooral benieuwd met welke lokkertjes fans van Green Day naar Landgraaf zouden worden getrokken. Die hebben hun favoriete formatie immers deze winter al in de Ziggo Dome kunnen zien. Op Pinkpop worden de fans van Green Day ook getrakteerd op Sum 41 en Rancid. Opvallend genoeg zijn die drie bands wel direct achter elkaar en op verschillende podia geprogrammeerd, waardoor fans van Green Day moeten kiezen tussen een goede plek bij hun favoriete band en het optreden van Rancid. De logica daarachter ontgaat ons een beetje.

De rest van deze dag zwabbert alle kanten uit, zonder daarbij ook maar één kant te raken die ons kan bekoren. Met naast Green Day het oersaaie Kodaline, de Nederlandse hype Broederliefde, Imagine Dragons – de meest degelijke rockband van Amerika – en Gavin James schuurt het programma op mainstage langs alle commerciële afronden van de popmuziek. En in de tent is met Birdy, The Charm The Fury, My Baby en Jack Savoretti nou ook niet bepaald een lijn te ontdekken. Op de 3fm-stage deze dag de grootste verrassing in positieve zin; de Jamaicaanse dancehall-legende Sean Paul komt Landgraaf zonder twijfel een uur lang compleet op z’n kop zetten. In zijn schaduw komen als ‘package’ vermoedelijk ook Clean Bandit en Anne-Marie mee, die hun handtekening hebben gezet onder de vocalen op een aantal van zijn singles.

De lineup van de maandag is een verademing in vergelijking met de eerste twee dagen. Headliner Kings of Leon heeft Nederland al een paar jaar niet meer aangedaan, maar dubbelt wel met concurrent Rock Werchter. Op mainstage daarnaast de vrij exclusieve reünie van Live en ietwat voorspelbare festivalacts Seasick Steve en Passenger. Op het door Lionel Richie geïntroduceerde singalong-slot is dit jaar Guus Meeuwis geboekt.

Liefhebbers van het hardere werk kunnen zijn show overslaan, want er staat best wat lekker steviger werk op deze festivaldag. Zo sluit System of a Down de voor hen qua omvang zeer beperkte 3FM-stage af en zien we daar eerder op de dag ook Prophets of Rage (Public Enemy versus Rage Against The Machine) en Biffy Clyro staan. We verheugen ons ook alvast op de show van rasentertainer Liam Gallagher (Oasis) in de tent. Daar is ook de beestachtig muzikale dansmachine Fat Freddy’s Drop te zien. Met muziekfilm Götterdammerung, toptalent Don Broco en Oh Wonder is de maandag in de tent sowieso de moeite van het vermelden absoluut waard.

De festivaldirecteuren van de major festivals klagen de afgelopen vijf jaar steen en been. Over de toenemende concurrentie uit Amerika, over de toenemende concurrentie van nieuwe Nederlandse festivals, over het gebrek aan headlines en over de verzadigde festivalmarkt. Al die factoren kunnen meespelen bij deze programmering van Pinkpop. Maar er lijkt ook iets anders aan de hand te zijn. Pinkpop boekt nog altijd major headliners maar lijkt niet langer een majorfestival te zijn qua budget. Daardoor is het lastig om een in de breedte goed programma te boeken. Pinkpop verliest dit jaar de lineup-strijd niet alleen van Werchter, maar bijvoorbeeld ook van het veel kleinere en nieuwere Best Kept Secret. Gaat Pinkpop dan wel uitverkopen? De zaterdag- en weekendkaarten krijgt Smeets er met Bieber nog wel uit. Maar de overige dagen gaan heel lastig worden. Is er niks te zien in Limburg deze zomer? Jawel, we komen zonder moeite tot vijf namen die wij wel willen zien; System of a Down, Liam Gallagher, Richard Ashcroft, Prophets of Rage, Biffy Clyro en – vooruit – in de bonus pakken we De Bieber uiteraard ook wel even mee. Wat wij jammer vinden? Dat er zeker voor de fan van het alternatievere werk in Landgraaf nu niks te beleven valt. Dat kan niet, dat hoeft niet en dat is hopelijk geen trend die zich de komende jaren gaat voortzetten.

 

Over de auteur

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

Gerelateerde berichten