U heeft het waarschijnlijk niet gemist, maar vorige week is de decembermaand weer begonnen. Opvallend genoeg is december dé tijd waarin de laatste eindjes voor festivals aan elkaar worden geknoopt en de fundamenten van het programma worden gelegd, zodat de festivals met enige zekerheid de feestdagen in kunnen gaan. Hoewel er dus veel reuring op de markt is, hebben we deze week weinig concrete nieuwtjes te melden. Alles wat er wél te melden valt lees je uiteraard hier. Dit is alweer de zesde editie van Grapevine.

We beginnen deze week met Pinkpop. Want dat festival gaat morgen, naar alle waarschijnlijkheid bij Giel Beelen in de ochtend, haar derde headliner bekendmaken. Anders da anders heeft het festival de lippen dit jaar stijf op elkaar gehouden. We weten dus niet om welke naam het gaat en weten eigenlijk ook niet hoeveel namen het festival bekend gaat maken. Wat we wel weten? Volgens Jan Smeets is de derde headliner een act die ‘iets te maken heeft met zang’. In die lijn komen twee namen veel terug. Zo aast Pinkpop al een aantal jaar op Bealtesster Paul McCartney en kan Smeets wel eens dé grote, exclusieve vis hebben gevangen die het festival nodig heeft. Daarnaast zingt nog steeds de naam Robbie Williams in Landgraaf rond. De artiest gaf aan het begin van dit decennium een tamelijk legendarische show op het festival (naar eigen zeggen zijn beste concert ooit) en heeft dus echt een band met het festival. Smeets’ grote droom is al een halve eeuw een show Neil Young. De komst van die zanger naar Pinkpop zou de kers op de rijkgevulde Pinkpoptaart zijn voor de legendarische festivalbaas. Tot slot valt de komst van AC/DC, Coldplay of Pearl Jam niet uit te sluiten. Over de komst van Pearl Jam naar de 2015-editie van Pinkpop hoorden wij jaren geleden al de eerste geruchten, maar gezien er verder niks bekend is over een tour van die band zou ons dat toch behoorlijk verbazen. Voor AC/DC en Coldplay worden wél langzamerhand de eerste zomerdata bekendgemaakt. Een van die bands zou ons dus ook zeker niet verbazen.

U mist in dit lijstje U2? Dat klopt. Die band tourt namelijk, zoals wij vorige week in Grapevine al wisten te melden, niet in het voor- maar in het najaar door Europa. In 2016 zou die band wél op de Europese festivals te zien zijn. Dat ze dit jaar Europa overslaan is balen voor al die festivals die nog op zoek zijn naar een grote publiekstrekker, zoals Rock Werchter. Zij pakten vrijdag wel uit met twee uitstekende boekingen voor de wat alternatievere bezoeker. Wij weten zeker dat The War On Drugs en Damien Rice nog wat extra mensen over de streep gaan trekken om een ticket voor dat festival te kopen. Mocht u zelf naar dit festival willen gaan moet u er wel snel bijzijn. Meer dan 45.000 mensen kochten namelijk al een ticket voor het festival. Overigens zijn voor zusterfestival MainSquare deze week ook een aantal namen gelekt. In het lijstje Skip the Use, Sam Smith, Madeon, The Dø, Flume en Christine And The Queens verwachten wij dat de kans groot is dat Sam Smith, Madeon en Flume de overstap naar België gaan maken.

In Duitsland is ondertussen alweer een flinke slag geslagen door Rock am Ring / Rock im Park. De lineup van dat festival groeit langzamerhand uit naar een uitstekend rockprogramma en ook deze week kwamen daar weer wat prima namen bij. Met deze week de bevestigingen van The Prodigy, Interpol, Clueso, Hozier, Bad Religion, Tocotronic, Netsky, Modestep, Royal Republic en Clutch kunnen alle bezoekers van dat festival weer zeer gelukkig zijn. De kaartverkoop schijnt overigens heel hard te gaan dus ook voor dit festival kunt u zich afvragen hoe slim het is om te wachten tot na de kerst.

Tot slot hebben we nog wat mogelijke headliners die nog weinig voorbij zijn gekomen. Allereerst maakte Coldplay vrijdag op de Britse radio bekend dat zij een complete festivaltour gaan doen. Dat maakt de band uiteraard kanshebber voor meerdere festivals, waarbij zij kunnen worden toegevoegd aan de lijst van kanshebbers voor de Pinkpopboeking morgen. Ten tweede werd deze week bekendgemaakt dat Faithless een reünie aan het plannen is. In het verleden stonden zij op bijna alle Europese festivals en dus ligt een ruime tour in de lijn der verwachting. Verder wordt Snow Patrol veel in verband gebracht met het Latitudefestival. Ook die band kan goed op een van de grote festivals staan, en is wellicht ook een kanshebber voor bijvoorbeeld Down the Rabbit Hole, waar we nog altijd niets van hebben vernomen. Tot slot willen wij Sting en The Black Keys niet ongenoemd houden. Die twee acts zijn deze week ook voor een festival bevestigd en zijn beide dus ook kanshebbers op een headlinerpositie op – bijvoorbeeld – dat festival of Best Kept Secret, al verwachten wij die bands misschien ook wel als pré- of second stageheadliner op een van de grote festivals.

Genoeg te melden dus. We wachten deze week vooral vol spanning op wat Pinkpop ons morgen gaat brengen. Dat hoort u natuurlijk weer bij ons. En volgende week melden wij ons weer in een nieuwe Grapevine. Tot volgende week!