In 1989 werd in het Brabantse Oss een bandje opgericht. Broers Hans en René Rutten besloten om samen met grunter Bart Smits een doom metal formatie te vormen. Dat kleine bandje groeide uit tot de inspiratiebron voor Within Temptation en andere female fronted metalbands. Daarnaast zette het Anneke van Giersbergen op de kaart. Het gaat hier om The Gathering.

Van Giersbergen zette The Gathering definitief op de kaart, maar ook na haar vertrek in 2007 bleef de band muziek uitbrengen. In 2009 werd een vervangster gevonden in de vorm van de Noorse Silje Wergeland. De groep innoveerde door grunts af te wisselen met vrouwelijke vocalen en stond aan de basis van symfonische female fronted metal. Het genre waarmee Within Temptation en After Forever groot zijn geworden. De Ossenaren zijn echter nooit stil blijven staan en hebben hun geluid telkens weer veranderend. Doommetal werd verruild voor rock met triphop invloeden en anno 2014 maakt de band progrock met dreampopinvloeden. The Gathering is niet voor een gat te vangen. Ongeacht het gehanteerde genre blijft de band een herkenbare sound behouden.

Je zou niet zeggen dat deze formatie – die een tijdelijke pauze heeft ingelast – alweer 25 jaar in het vak zit. Van metaalmoeheid is allerminst sprake. Het laatstverschenen studioalbum ‘Disclosure’ uit 2012 luidt een nieuw hoofdstuk voor de spannende band in. Wergeland is – net als haar voorgangsters – een geweldige zangeres. Onlangs gaf The Gathering twee jubileumconcerten in Doornroosje in Nijmegen. Tijdens die optredens was duidelijk hoorbaar hoe de band zich in de loop der jaren ontwikkeld en geëvolueerd heeft.

Ter ere van het jubileum is een drie schijven tellend verzamelalbum uitgebracht. Op ‘TG25: Diving Into The Unkown’ staan alle uitgebrachte singles, favoriete tracks van de band en is een concertregistratie opgenomen. Dit drieluik geeft een mooi overzicht van de veranderingen die de band heeft ondergaan. Geweldige tracks van een bijzondere band. Deze fraaie uitgave bevat ook een mooi boekwerk met foto’s van het roemruchte verleden van de band. De avontuurlijke muziekliefhebber kan zijn of haar lol op met deze collectie. Hopelijk kan de wereld nog lang van deze band genieten.

Zilveren jubileum The Gathering heeft muzikaal goud opgeleverd
86%Totale score
Waardering gebruiker: (1 Stem)
99%