Ons festivalseizoen is inmiddels aardig op weg. Na de grote rockfestivals als Rock am Ring en Download, en een aantal popfestivals als Pinkpop en Vestrock staat ook het alternatieve festivalseizoen op het punt om te beginnen. Natuurlijk is CounterCulture daar ook dit jaar weer bij, met vuistdikke previews en weekendoverzichten van Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en North Sea Jazz. En natuurlijk kom je ons volgende week ook weer tegen bij Graspop. De preview daarvan is inmiddels al op de site verschenen. Vandaag praten we je echter bij over een ander festival. Dit zijn wat ons betreft de krenten uit de pap van Best Kept Secret 2017!

Wat je moet weten

Hoewel Best Kept Secret al een behoorlijk vaste waarde begint te worden in het Nederlandse festivallandschap, draait het festival pas vijf jaar mee in de top van de festivalscene. Best Kept Secret werd vier jaar geleden met veel bombarie gelanceerd als een alternatief Pinkpop voor mensen met een wat meer gerijpte smaak. Op Best Kept Secret geen grote headliners en bakken friet op een paardenrenbaan, maar muzikale fijnproeverij en foodtrucks op een Safaripark.

Dat alles werd niet georganiseerd door Mojo/LiveNation de partij die tot dan toe ongeveer het alleenrecht had over popmuziekfestivals in Nederland, maar door Friendly Fire, het Nederlandse broertje van de Duitse concertgigant FKP Scorpio. De komst van het festival was vermoedelijk dan ook een doorn in het oog van Mojo, dat net bezig was met de ontwikkeling van een eigen festival met dezelfde structuur (Down The Rabbit Hole). En het was al helemaal vervelend omdat het festival in hun eerste jaar niemand minder dan de Arctic Monkeys, toch een beetje dé headliner van dat moment, wist te strikken.

In de jaren daarna is het festival flink gegroeid, maar de 2017-editie van Best Kept Secret lijkt toch de grootste editie ooit te gaan worden. Stijf uitverkocht, enorme headliners en toch een programma met een eigen smoel. Gelukkig is er namelijk ook naast die headliners genoeg om je mee te vermaken. Wat? In deze vuistdikke longread lees je het.  Zet je schrap, zorg dat je scherm op de leesmodus staat en start je Spotify op; dit is wat je zeker moet gaan zien als je dit weekend in Hilvarenbeek vertoeft. We wensen je ongelofelijk veel plezier op, of met, Best Kept Secret 2017!

Vrijdag 16 juni

LEIF VOLLEBEK (Five, 15:00-15:45)

Wij vermoeden dat Leif Vollebek het afgelopen jaar de vaakst geboekte support van Nederland is geweest. Wij hebben hem in elk geval al een paar keer zien passeren. Die passages waren zeker geen straf, want met zijn zalvende tracks weet de sympathieke singer-songwriter behoorlijk te imponeren. Maakte met Twin Solitude een van de fijnste folkrockplaten van 2017. Onmisbaar voor de fans van Ryan Adams, Glen Hansard en Marcus Mumford. Mooi begin van het festival voor alle andere bezoekers met een klein hartje.

SUNDARA KARMA (One, 16:45-17:30)

Je kunt tegenwoordig eigenlijk geen festival organiseren zonder een jonge, hippe Britpopgroep met een paar hitjes én een moeilijke albumtitel. Op Best Kept Secret vliegen dat soort formaties je sowieso al om te horen, maar Sundara Karma is hier in de line-up van dit jaar misschien wel het beste voorbeeld van. U kent deze formatie wellicht al van 3FM-megahit Flame, dat ons sterk doet denken aan bands als Circa Waves, Years & Years en The 1975. En op Best Kept Secret komen de heren vooral plaat Youth is Only Ever Fun in Retrospect voorstellen. Wij vonden dat een prima Britpopplaat en voorspellen dan ook dat u zich hier als Britpopliefhebber eigenlijk geen buil aan kunt vallen.

REAL ESTATE (Two, 17:35-18:35)

Vinexwijkpsychedelica. Dat is het begrip waarmee wij denken Real Estate het best te kunnen omschrijven. De Amerikanen grossieren in lome tracks die op het eerste gehoor saaier dan saai lijken, maar als je beter luistert vol verborgen muzikaliteit zitten. Let ook op de geweldige, bijna lethargische teksten. Wij verheugen ons ook op het Nederlandse livedebuut van laatste langspeler In Mind, die ons een beetje tegenviel maar waar wel pareltje Two Arrows op te vinden was – misschien wel de beste indietrack van 2017 tot nu toe.

MILLONAIRE (Two, 19:35-20:30)

Toen Tim Vanhamel met zijn Millionaire ongeveer vijftien jaar geleden in het voorprogramma van Queens of the Stone Age stond, schijnt Josh Homme zo gegrepen te zijn door de bastonen van diens debuutplaat Outside The Siman Flock dat hij zonder zijn gulp dicht te maken van het backstagetoilet naar de zaal is gerend. Drie jaar later produceerde hij tweede langspeler Paradisiac en hielp hij de formatie om zeep door Vanhamel toe te voegen aan de Eagles of Death Metal. Tien jaar later is de formatie redelijk onverwacht plots weer terug bijeen. Het beste rockproject van de Benelux. Moet u bijzijn.

THE MYSTERY LIGHTS (Five, 21:25-22:10)

Nieuwste protegé van het legendarische soullabel Daptone Records, dat u kunt kennen van Charles Bradley en Sharon Jones. Normaliter kenmerkt dat label zich door gloedvolle Amerikaanse smartlappen, maar met The Mystery Lights gaat het een andere kant op. Het titelloze debuut van de formatie was verpletterend. Verwacht garagerock met zo’n strakke sixtiesgloed dat je grootouders er nog stoned van zouden kunnen worden. En verwacht een concert dat u eigenlijk niet mag missen.

RUN THE JEWELS (One, 22:45-0:00)

Twee jaar geleden stond Run the Jewels nog in de tweede zaal van TivoliVredenburg en overdag op het Tilburgse Woo Hah en nu delen de Amerikanen plotsklaps de hoofdletters op het Best Kept-affiche met Arcade Fire en Radiohead. De opkomst van Run The Jewels is indrukwekkend en zeldzaam. In korte tijd is Run The Jewels aan de top van de hiphop-voedselketen komen te staan. En dat, terwijl derde plaat Run The Jewels III pas de eerste langspeler van de formatie was die daadwerkelijk op album uit is gekomen. De formatie zit momenteel middenin hun eerste grote headlinetour, zette eerder dit jaar de (in een half uur uitverkochte) Melkweg op z’n kop en staat in november in AFAS Live. Verwacht op Best Kept Secret – hun eerste major headlineshow – snoeiharde beats, moshpits en een bak energie om bang van te worden.

TOMMY CASH (Five, 02:45-03:15)

Met afstand de meest vervreemde artiest op Best Kept Secret. Tommy Cash is een electro-rapper uit Estland die op het internet al jaren heerst met vervreemde clips. Laat je vooral verrassen en bedenk af en toe dat de rapper van huis uit performancekunstenaar, en jongste telg van een Russische kunstfamilie is. Dan gaat u de artiest, die u ook kunt kennen van Youtube-viral WINALOTO, misschien meer waarderen. Het Baltische antwoord op – eh – Die Antwoord.

Zaterdag 17 juni

THE COURTNEYS (Five, 13:00-13:45)

Band die klinkt alsof Courtney Barnett zangeres is geworden van Pavement. Leuke boeking verder, want het is voor de formatie de enige buitenfestivalboeking van dit jaar. Eerder dit jaar stond de driekoppige formatie wel op London Calling, ergens ver na middernacht in de bovenzaal. Daar konden The Courtneys niet echt imponeren maar werd wel duidelijk dat deze formatie enorm veel potentie heeft. Het is het vroege opstaan zeker waard om te kijken of dat er op Best Kept Secret wel uitkomt.

WHITNEY (Two, 15:15-16:15)

Geen Amerikaanse soulzangeres, wel twee hippe Amerikaanse jongens met een klein hartje. Dankzij de lieflijke debuutplaat Light Upon the Lake mocht Whitney vorig jaar de wereld over voor een wereldtournee. Op Best Kept Secret start de tweede leg van die rondgang. Om zich daarop voor te bereiden hebben de heren twee nieuwe singles uitgebracht, waarop de dwepende soul uit geboorteplaats Chicago nog meer op de voorgrond treedt. Zo’n show die je niet mag missen als je stiekem of iets minder stiekem verliefd bent.

CIRCA WAVES (One, 15:15-17:05)

Een van onze favoriete Britpopgroepjes op dit festival. Dat heeft overigens niet alleen maar te maken met hitsingle T-Shirt Weather, maar ook met laatste plaat Different Creatures. Met die plaat werkt Circa Waves definitief toe naar een meer eigen en onderscheidend geluid. En dat maakt van de Engelse formatie de meest toegankelijke garagerockband van dit moment. Met name lekker als het volgende week ook daadwerkelijk T-Shirt Weather is.

WILD BEASTS (Two, 19:05-20:05)

Al jaren een band met veel minder aandacht dan talent. Terwijl Wild Beasts inmiddels een Grand Slam aan popprijzen heeft verdiend, blijft een echte doorbraak bij het grote publiek uit. Dat is jammer, want muzikaal zijn er de afgelopen jaren weinig ingenieuzere platen gemaakt dan Present Tense, de plaat waarmee de indierockers écht doorbraken. Donkere conservatoriumindie, dromerige artrock én een frontman met imponerende falsetto. Schijnt het erg goed te doen als u net uw maaltijd aan het verteren bent. Ideaal tijdslot voor een fantastische band dus.

THURSTON MOORE GROUP (Five, 21:25-22:30)

De naam Thurston Moore zegt u misschien wel niet zoveel, maar Sonic Youth doet bij velen wel een belletje rinkelen. Na het uiteenvallen van die formatie is Moore solo doorgegaan waar Sonic Youth stopte. Laatste plaat Rock N Roll Consciousness is een verzameling van een aantal heerlijke, lang uitgesponnen noiserockpriegelwerkjes. U kunt hier overigens ook wel heen gaan voor de Group die Moore meeneemt; met gitaarlegende James Sedwards, My Bloody Valentine-bassiste Debbie Googe en Sun Kil Moon-drummer Steven Shelley kan hier met recht gesproken worden van een noiserock-supergroep.

ARCADE FIRE (One, 22:15-00:00)

Best Kept Secret heeft met Arcade Fire een absolute droomheadliner binnengehaald voor deze editie. De formatie behoeft geen introductie meer en draait al zeker vijftien jaar mee in de absolute top van de indie-ijsberg. En er is meer goed nieuws, want de formatie heeft met Everything Now momenteel ook nog een sterk aan ABBA refererende hit te pakken. Ook intrigerend: hoewel de band bekend is geworden dankzij theatrale, bijna sektarische liveshows met kunstige podiumopbouw, wordt nu gekozen voor een minimalistisch design waarbij de nadruk meer op het muzikale zou moeten komen te liggen. De reviews op de shows op Isle of Wright en Primavera zijn daarbij wisselend, maar de setlists combineren fan favorites en nieuwe tracks. Grote vraag: gaat Best Kept Secret ook een moeilijke show van de Canadezen waarderen? Antwoord krijgt u zaterdagavond in wat sowieso een van de meestbesproken shows van het festival gaat worden.

FLOATING POINTS (Two, 00:00-01:00)

Stiekem al jaren een vaste waarde in de dancemuziek, maar pas écht een grote naam geworden dankzij conceptalbum Elaenia (2015). Floating Points begon ooit – naast zijn studie – als housemixer en mixte vooral Chicagohouse met oude Motown-vinyls. Nadat hij aan de Universiteit van Manchester promoveerde in neurowetenschappen (slimme kerel!) ging hij echter ook zelf produceren. Dat bracht hem in de minimalhoek waar ook James Holden en Caribou te vinden zijn. Helaas niet met zijn elfkoppige liveband, maar gelukkig wél met een échte liveset!

Zondag 18 juni

ARAB STRAP (Two, 16:50-17:50)

Band die zijn bekendheid vooral te danken heeft aan een ruzie met Stuart Murdoch van Belle & Sebastian, ergens aan het begin van deze eeuw. Hun The Boy With The Arab Strap werd misschien wel bekender dan deze band ooit was. Toch is Arab Strap legendarisch. Vooral door het excessieve leven van de haast chronisch chagrijnige frontman Aidan Moffat, die wat betreft sex, drugs en rock ’n roll zowat een nieuwe standaard schijnt te hebben gezet. Tien jaar na die periode van dagelijks gebruik zijn de Schotten nu terug. Minder depressief, maar daarom niet minder interessant. Absolute must-see, al is het maar om de legendarische formatie af te strepen van uw lijstje.

CASS MCCOMBS (Five, 17:50-18:50)

Voor ons één van de allerbelangrijkste redenen om af te reizen naar Hilvarenbeek. Cass McCombs is een singer-songwriter uit California. Jarenlang was hij vooral bekend als inspiratiebron voor talloze Amerikaanse singer-songwriters, maar vorig jaar maakte hij met Mangy Love eindelijk een écht toegankelijke plaat. Kent u die nog niet? Dan snel uw mond spoelen en naar de platenwinkel. Een plaat die je moet kopen, een artiest die je moet kennen en dus een show die je moet bezoeken. Veel meer kunnen wij er ook niet van maken.

JUNUN FT. SHYE BEN TZUR & THE RAJASTHAN EXPRESS (Two, 18:50-19:50)

Mash-up van rasmuzikanten en invloeden uit Israël, Engeland en India. Bijeengebracht door Radiohead’s Johnny Greenwood en enkel optredend tijdens een aantal zorgvuldig gecureerde festivals en op poppodia die zijn geselecteerd door Greenwood zelf. Officieel is de Radioheadgitarist niet present, maar aangezien Radiohead later op deze avond zelf op het BKS-podium staat is het natuurlijk niet uit te sluiten dat hij samen met Shye Ben Tzur en The Rajathan Express op het podium staat. Werd gezien als één van dé hoogtepunten van de afgelopen editie van Le Guess Who? Alleen al daarom een onmisbaar op Best Kept Secret.

AMERICAN FOOTBALL (Five, 19:50-20:50)

Met Arab Strap en American Football is het een beetje de dag van de indie-van-middelbare-leeftijd. Toch is de kans dat u American Football kent misschien nog wel kleiner dan de kans dat Arab Strap u bekend voorkomt. De formatie is in de Amerikaanse collegescene legendarisch en wordt daar gezien als grondlegger van het emo-genre. De band brak niet echt mainstream door, omdat de formatie maar één jaar bestond. In 2000 waren de heren afgestudeerd en besloten de bandleden na één jaar en één plaat de stekker uit American Football te trekken. In de jaren daarna kreeg die ene plaat echter een internationale cultstatus. Daarom zijn de heren nu weer bij elkaar voor een reünietour en een tweede plaat. Zo’n bandje waar u indruk mee kunt maken bij popquizvrienden en andere muzieksnobs.

THUNDERCAT (Two, 20:50-21:50)

Het kan verkeren in de muziekbranche. Thundercat begon ooit als bassist met trashmetalformatie Suicidal Tendencies, maar stapte daar al vrij snel uit om een eigen carrière op te bouwen. Met succes, want als bassist staat zijn handtekening onder wereldplaten als To Pimp A Butterfly (Kendrick Lamar), Cosmogramma/You’re Dead (Flying Lotus) en The Epic (Kamasi Washington). Zijn eerste echte soloplaat Drink kwam eerder dit jaar uit. Hoewel wij moeten toegeven dat die plaat ons een beetje tegenviel geven de tracks op die plaat wel ruimte voor lange en uitgesponnen solo’s en improvisaties. Laat dat nou precies zijn wat we graag van Thundercat zien!

RADIOHEAD (22:00-0:30)

De headliner waar Best Kept Secret al jaren (nat) van droomt. De show die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Voor het eerst sinds 2001 speelt Radiohead weer een festival op Nederlandse bodem, en natuurlijk is die show gepland op Best Kept Secret. Alleen al het feit dat de formatie 16 jaar lang geen festivalshows in Nederland heeft gedaan maakt van Radiohead de meest begeerde headliner in het circuit. Tegelijkertijd vinden hardcore fans van de formatie dit de beste tour van Radiohead tot nu toe, en is de show op Best Kept Secret met 25.000 bezoekers verreweg de kleinste festivalshow van de formatie tijdens deze tour. Sterker nog: het is één van hun kleinste festivals ooit. Verder behoeft de Engelse alternatieve rockband natuurlijk geen enkele introductie meer. Onze laatste tip: wees op tijd; want de diehards zullen zich vermoedelijk snel voor het podium verzamelen.

Hoewel CounterCulture geen liveverslag doet van Best Kept Secret, volgen we het festival via een uitgebreid verslag na afloop en introduceren we een live twitterverslag, waarbij onze reviewer Camiel van Houdt te volgen is via @Camiel46 en via @CounterCultNL.