Wat ooit begon als een gezellig vriendenavondje, is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest vermaarde progfestivals van Europa. ProgPower, gehouden in het pittoreske Baarlo in Limburg, bestaat alweer twintig jaar en vierde dat afgelopen weekend op een manier zoals we het festival kennen: op een bescheiden locatie, met super gepassioneerde medewerkers én bezoekers die maar voor één ding komen: hoogstaande progressieve rockmuziek.

Het twintigjarig jubileum van ProgPower raakte weliswaar niet uitverkocht, toch kunnen de organisatoren terugkijken op een meer dan geslaagde editie. Niemand minder dan Mike Portnoy, misschien wel de beste drummer ter wereld, streek met zijn Sons of Apollo neer in jongerencentrum Sjiwa in Baarlo. Een unieke kans voor de liefhebbers om zo’n grootheid in zo’n intieme setting te mogen aanschouwen.

De headlinershow van Sons of Apollo op de vrijdag was er een om niet snel te vergeten, maar het échte hoogtepunt van het weekend bleef uit tot het allerlaatste moment. Het uit Australië afkomstige Caligula’s Horse maakte zijn headlinerstatus helemaal waar met oersterke progressieve metal en prachtige emotionele zang. Het minuten durende applaus na afloop was dan ook volledig terecht.

Counter Culture liep twee dagen rond in het pittoreske Baarlo en maakte de volgende filmpjes van de bands NEED, Sons of Apollo, Circles, Subsignal en Caligula’s Horse. Bekijk ze hieronder, een uitgebreider verslag volgt in de loop van de week.