De Britse rockband Don Broco speelt graag in Nederland. Héél graag. Vanavond staat de band in een goedgevulde Pandora in TivoliVredenburg, het tweede Nederlandse optreden in iets meer dan een half jaar.

Verandering

Er is in de tussentijd ook niet veel veranderd: er is een nieuwe single uitgebracht, maar het laatste album is nog steeds Technology en nog steeds zal minstens de helft van de zaal voor het eerst met de mannen kennis hebben gemaakt tijdens hun optreden op Pinkpop 2017, of wellicht hun supportoptreden bij 5 Seconds of Summer.

Wat gelukkig ook niet is veranderd, is de livekwaliteit van Don Broco. Met veel geweld vangt het vijftal de avond aan. ‘Come Out To LA’, ‘Pretty’ en ‘Good Listener’, allemaal afkomstig van Technology, zijn uitstekende openers. Het kost de band dan ook weinig moeite om gelijk een moshpit aan de gang te krijgen.

Formule

De formule van Don Broco is niet al te ingewikkeld. De groep combineert funky poprock met een flinke scheut bombastische post-hardcore. In de afgelopen paar jaar is er een trouwe fanbase opgebouwd, waardoor de groep het zich kan permitteren heel veel te touren en ook zonder nieuw materiaal volle zalen te trekken. Vanavond is het bovendien de laatste dag van de Europese tour, en volgens de goedgemutste frontman Rob Damiani betekent dat automatisch dat dit de beste show van de tournee wordt.

Damiani is een showman pur sang, maar beschikt ook over een heel authentieke, diepe zangstem. Gekleed in ultrastrakke jeans en een ingestopt shirtje, doet hij bovendien ook veel harten sneller kloppen. Al met al eet het publiek uit zijn hand. Hij weet de ene moshpit, cirkelpit en wall of death na de andere te orkestreren, en nodigt fans uit om massaal het podium op te klimmen. Iedereen is van Don Broco en Don Broco is van iedereen.

Verrassend

Helaas is deze show maar weinig verrassend. De band speelt strak – met name de drums en de gitaarpartijen klinken prima – maar kleurt voor hun doen wel erg binnen de lijntjes. Volgens Damiani zal de band een goede uitsnede van hun discografie spelen, maar wie de setlist bekijkt ziet dat die vooral materiaal van Technology bevat (en vrijwel identiek is aan de setlist van het concert in Amsterdam van een half jaar geleden).

Gelukkig is daar wel ‘Half Man Half God’, de nieuwe single die in ieder geval doet vermoeden dat Don Broco de volgende keer wel een verse plaat op zak zal hebben. Het klinkt veelbelovend, en zorgt ervoor dat het publiek weer wakker wordt na een ietwat saaie afgelopen twintig minuten.

En daarmee is de koek ook zo goed als op, want na een uitzinnig ‘T-Shirt Song’, waarbij veel fans traditioneel hun shirts uittrekken en ermee boven het hoofd zwaaien, houdt de band het (dik een kwartier eerder dan gepland) voor gezien. De heren gingen vanavond volledig op herhaling en namen geen enkel risico: plezier gegarandeerd, maar als Don Broco over een half jaar weer langskomt mag er toch wel meer van hen worden verwacht.