Monster Magnet houdt van Nederland. De stonerlegendes uit New Jersey hebben het afgelopen decennium niet één jaar ons kikkerlandje overgeslagen. Mooi, zulke toewijding voor je fans, maar wordt het niet inmiddels een herhaling van zetten? Het optreden in een goedgevulde Effenaar gaf dit weekend het antwoord op die prangende vraag.

Het Eindhovense poppodium is (terecht) blij met het boeken van Monster Magnet. De band staat er dit jaar exclusief. Knap, want als er één band is die al ruim twintig jaar tot de top van de stonermetal hoort, dan is het Monster Magnet wel. De combinatie van die heerlijk stoffige woestijnsound met die grommende echoënde vocalen van Dave Wyndorf heeft de band gebracht waar het nu staat.

Maar hoe goed en meeslepend Monster Magnet ook is, een spontane of vernieuwende liveband is het nooit geweest. En dat wordt met de jaren steeds meer zichtbaar, al helemaal als de groep weigert om iets aan de vaste setlijst te doen. Vooruit, het instrumentale ‘Ego, the Living Planet’ is in de Effenaar een aangename verrassing, maar daar houdt het dan ook wel weer op.

Vieze lokken

Aan de andere kant straalt Monster Magnet geen seconde uit dat ze al voor de zoveelste keer in ons land staan. Met name Dave Wyndorf lijkt er iedere seconde van te genieten en vertolkt zijn rol als frontman weer met verve. Als een verkeersbegeleider gooit hij zijn armen in de lucht en blijft ermee zwaaien tot hij zelf naar de gitaar moet grijpen.

Onder Wyndorf staat zoals gewoonlijk weer een ventilator die zijn vieze, zwarte lokken op en neer laat wapperen. De bandleden slalommen om hem heen en proberen nog de aandacht op te eisen, maar de meeste blikken blijven toch echt op de frontman gericht.

Groovend en strak

Ondanks dat Monster Magnet live weinig meer verrast, lijkt de rek er nog lang niet uit. Zoveel maakt het concert in de Effenaar wel duidelijk. De band speelt groovend, strak, vurig en is op geen fout te betrappen. Het witte scherm met bandlogo en geprojecteerde vloeistofdia’s en de snelle lichteffecten doen de rest.

De publieksreactie lijkt vanavond verdeeld. Achterin de zaal knikt men voorzichtig mee en worden vooral de lege bekertjes ingewisseld voor volle, maar vooraan gaan de fans helemaal op in de show. Met name Crop Circle, Negasonic Teenage Warhead en natuurlijk Space Lord hebben de tand des tijds prima doorstaan en worden uit volle borst meegezongen.

Herhaling van zetten?

Om terug te komen op de vraag uit de inleiding: is een concert van Monster Magnet niet een herhaling van zetten? Ja, dat zeker, maar als de band met zo veel energie, passie en bevlogenheid blijft spelen, dan mogen ze wat ons betreft nog elk jaar blijven terugkomen naar Nederland.