Geef maar toe: ook jij stond in 2004 schaamteloos mee te zingen met de populaire rockballad ‘The Reason’ van Hoobastank. Dit jaar viert het gelijknamige album zijn vijftienjarige jubileum en dat is voor de Amerikaanse rockband reden om, voor het eerst in tien jaar, weer eens een bezoekje aan Nederland te wagen. In de Haarlemse Patronaat wordt The Reason integraal gespeeld, aangevuld met een aantal zogeheten fan favourites en materiaal van de nieuwste plaat Push Pull (2018).

Call It Off

De Eindhovense band Call It Off mag de avond openen. De poppunkers, inmiddels allang geen onbekende naam meer in hun genre, doen hun best om het publiek in Haarlem snel opgewarmd te krijgen. Ze wagen zich zelfs aan een cover, ‘Secrets’ van OneRepublic, maar helaas weet de band niet genoeg indruk te maken.

Hoobastank

Dat bands die eigenlijk maar één echte hit hebben gehad vaak op jubileumtours gaan is geen geheim, evenals het feit dat de setlists doorgaans enorm voorspelbaar zijn. Ook Hoobastank kiest ervoor om The Reason simpelweg van voor naar achter te spelen. Voorin de zaal hebben zich een aantal diehard fans verzameld, verder is de Patronaat opvallend vol voor een band die al een tijdje niet meer in de schijnwerpers staat. Het ijs is gebroken als de band ‘Out of Control’ inzet en er gelijk een moshpit losbarst. De fans hebben er zin in.

Hoobastank bestaat inmiddels al 25 jaar (nóg een noemenswaardig jubileum) en de lineup is in al die jaren vrijwel intact gebleven. Op het podium staat een doorgewinterde band die ook klinkt alsof ze al jaren samenspelen. Met name drummer Chris Cheese zit er goed in. De vocalen van frontman Doug Robb laten te wensen over, als hij al boven de instrumentatie uit weet te komen.

Drama

De melodramatische hardrock slaat in ieder geval goed aan. Hoobastank speelt met ontzettend veel energie en dat heeft een positieve uitwerking. Alleen al door het intro van bijvoorbeeld ‘Just One’ krijg je zin om door de zaal te springen. Tijdens datzelfde nummer gaat de eerste crowdsurfer de lucht in, een klein jochie dat ongetwijfeld door zijn ouders is meegenomen naar hun favoriete band.

Wie Hoobastank alleen van ‘The Reason’ kent zal dan ook ongetwijfeld verbaasd zijn dat de mannen verder vooral een stevige, maar gelikte portie hardrock serveren. In tegenstelling tot steeds meer van hun genregenoten gebruikt Hoobastank geen backing track tijdens hun optredens. Behalve als er keyboards nodig zijn, zoals natuurlijk tijdens megahit ‘The Reason’, die halverwege de avond voorbijkomt. De hele Patronaat stort zich vol overgave op de lange uithalen, die Robb dan voor het gemak kan overslaan. Dit nummer heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan, wat een euforie.

En dan?

Je kunt tijdens een jubileumtour je jarige album afspelen en het dan voor gezien houden. Gelukkig gooit Hoobastank er wel nog een handjevol favoriete liedjes van de fans achteraan. Daar zitten zelfs twee aanvragen uit de zaal bij: ‘This Is Gonna Hurt’ en ‘Inside of You’.

Nieuwkomer ‘Don’t Look Away’ laat een veel poppier kant horen van de mannen. Maar vooral ‘Pieces’ en afsluiter ‘Crawling in the Dark’ zijn uitstekende tracks die je doen afvragen waarom deze band zo in de vergetelheid is geraakt. Hoobastank zet in Haarlem een prima optreden neer; het is voor fans te hopen dat het niet weer een heel decennium duurt voor de heren weer deze kant op komen.