De Zweedse singer-songwriter Eagle-Eye Cherry komt uit een muzikaal nest. Zijn vader is de Amerikaanse jazzartiest Don Cherry, en zijn al zijn broers en zussen gingen ook de muziek in (de bekendste zus, Neneh Cherry, scoorde hits als ‘Buffalo Stance’ en ‘7 Seconds’). Zelf brak hij door in 1997 met de wereldhit ‘Save Tonight’. Vervolgsuccessen kwamen er niet echt, en het is dan ook al ruim twintig jaar geleden sinds Cherry voor het laatst in Nederland was. Daar komt vandaag verandering in, want hij staat in de Amsterdamse Q-Factory, mét een kraakverse plaat op zak.

Ingrediënten

Eagle-Eye Cherry opent met het opgewekte ‘Been Here Once Before’, wat gezien zijn magere tourverleden in Nederland vrij toepasselijk is. Cherry is inmiddels precies een halve eeuw oud, maar heeft de tand des tijds prima doorstaan. Hij staat op de bühne met een enthousiaste, maar integere flair. En dat is wellicht ook hoe zijn muziek het beste kan worden omschreven: uitstekend formuleerde poprock, met flink wat invloeden uit americana en soul. Cherry beschikt bovendien over een enorm soulvolle stem met een rauw randje, zo eentje die je in het rijtje Otis Redding en Amy Winehouse kan plaatsen. Daarnaast wordt hij ondersteund door een prima liveband met vooral een heel sterke gitarist en bassist. Dé ingrediënten om deze Eerste Paasdag tot een geslaagd einde te brengen.

Streets of You

Deze tour staat in het teken van Streets of You, Cherry’s vijfde album die vorig jaar het levenslicht zag. Toch komen er van dit album vanavond maar drie tracks voorbij. Naast de aanstekelijke titelsong zijn dat ‘Down and Out’ en ‘Remember to Breathe’. De setlist benadruk voornamelijk Cherry’s tweede album Living in the Present Future, wat opvallend is omdat dit in commercieel opzicht niet zijn meest succesvolle album is. Echter is het wel de plaat waarop de meeste zogeheten ‘fan favourites’ staan, zoals ‘Together’. In een ongeveer halfvolle Q-Factory gaan de heupen los op dit bluesy rocknummer, waar Cherry ook nog eens een stukje van The Beatles’ ‘Come Together’ aan vastplakt.

Springsteen

Cherry werd geboren in Stockholm, maar dankzij zijn Amerikaanse vader bracht hij een groot deel van zijn jeugd in New York en het nabijgelegen New Jersey door. En wie aan de muziekscene van New Jersey denkt, denkt aan Bruce Springsteen. Hij is een van Cherry’s grootste helden en dat is heel duidelijk terug te horen. Vanavond voegt de zanger er nog een extra Springsteen-randje aan toe door een cover te spelen van ‘Atlantic City’: een ode aan The Boss en aan de regio waar Cherry zelf ook sterke herinneringen aan heeft.

Groei

Cherry maakt van begin af aan al een goede indruk, maar lijkt naarmate het optreden vordert alleen maar verder te groeien in zijn zelfverzekerdheid en zijn ongenaakbare optimisme. Waar sommige Scandinavische artiesten soms wat last hebben van onbedoelde afstandelijkheid of zelfs arrogantie, is Cherry een enorm toegankelijke persoonlijkheid met heel veel likeability. Hij zorgt ervoor dat de sfeer in de zaal anderhalf uur lang goed blijft, en zelfs liedjes uit de diepste diepten van zijn oeuvre klinken daardoor ineens alsof het allemaal hits zijn geweest. En dat had eigenlijk wel zo moeten zijn, want muzikaal staan zijn songs als een huis en de hitgevoeligheid druipt ervan af.

Save Tonight

En zo tilt Cherry de show langzaam maar zeker naar het hoogtepunt, dat in de reguliere set z’n piek bereikt met ‘Are You Still Having Fun’. Maar dan volgt in de toegift natuurlijk nog die onsterfelijke hit. ‘Save Tonight’ is al 22 jaar een poprockklassieker, dat in Amsterdam op een ultrawarm onthaal mag rekenen. Het was Cherry’s enige mainstreamsucces, maar hij heeft ‘m niet nodig om ook deze avond te ‘redden’. Dat is na zo’n sterk optreden helemaal niet meer nodig, maar het is wel de ultieme kers op de taart. Eagle-Eye Cherry is veel meer dan een eendagsvlieg, en verdient het eigenlijk ook niet om onder die term de muziekgeschiedenisboeken in te gaan. Het is te hopen dat het niet weer twintig jaar duurt voor hij weer in de tourbus stapt.