Roadburn, binnen het genre van de stevige gitaren met afstand het meest populaire en internationaal gerenommeerde undergroundfestival van Europa, barst dit weekend voor alweer de 24e keer los. Het centrum van Tilburg is vanaf donderdag tot en met zondag het decor van de beste bands uit de stonermetal, avant-garde, psychedelische rock en wat al niet meer. CounterCulture is erbij en kijkt in het bijzonder uit naar de volgende vijf acts.

Ongetwijfeld de grootste naam van het programma is die van At The Gates, toch wel een van de vaandeldragers van de deathmetal. Zanger Tomas Lindberg is deze Roadburn aangetrokken als curator en daardoor verantwoordelijk voor een deel van het programma, maar zal uiteraard met zijn At The Gates zelf ook de bühne betreden. En als we Lindberg mogen geloven, belooft het een bijzondere en unieke show te worden.

Speciaal voor Roadburn kiest At The Gates nummers uit die in geen tijden of zelfs nog niet eerder gespeeld zijn. ,,Zoals de trouwe luisteraars weten hebben we veel verschillende elementen in onze vorm van deathmetal geïncorporeerd, maar we hebben die elementen nooit ten volle kunnen benutten Op het podium. Het prestigieuze Roadburn Festival geeft ons die kans wel”, aldus Lindberg. Dat belooft wat!”

Sleep is die andere grote naam op het affiche en verwent de bezoekers met niet één, maar twee volwaardige unieke sets, waarin de albums Holy Mountain (1992) en het vorig jaar verschenen comebackalbum The Scienist in hun geheel gespeeld worden. Een niet te missen kans voor de echte fans van Sleep, die ondertussen weten wat ze van dit Amerikaanse doommetaltrio kunnen verwachten: zware, trage riffs in de stijl van Black Sabbath en schurende vocalen die je ongetwijfeld kippenvel zullen bezorgen.

Conjurer blies de bezoekers omver op Complexity Fest in Haarlem, en natuurlijk gaan deze metalpupillen dat even dunnetjes overdoen op Roadburn. Conjurer is, zoals we al schreven in onze recensie, een Britse sloopkogel die alles en iedereen verplettert met bulderende doommetal, met invloeden uit gitzwarte blackmetal, spijkerharde hardcore en smerige sludge. Verwacht op Roadburn een vernietigende set waar je na afloop even naar adem moet happen.

Van een hele andere orde, maar daardoor zeker niet minder goed, is Daughters. Muziek die niet geschikt is voor tere kinderzieltjes, laat daar geen misverstand over bestaan. Daughters maakt intense, uitdagende en extreem rommelige muziek die je moet laten bezinken. Maar doe je dat eenmaal en je vindt maar weinig betere noiserockbands dan Daughters. Ga ze dus snel zien op Roadburn, want de band stond al eerder op de rand van de afgrond.

Meedogenloos geraas afgewisseld met melodieuze tussenstukken en ambient achtergrondgeluiden: dat is de muziek van Morne in een notendop. Deze band vermengt postrock op vakkundige wijze met progressieve metal en metalcore en geeft daar zelf nog een eigen twist aan met eigenzinnige vocalen. Geef het maar een kans op Spotify en zeg nou zelf: deze band is toch op geen enkel slecht nummer te betrappen?