Terwijl Graspop nog de laatste festivaldag afwerkt, kijken wij alvast uit naar het volgende festivalweekend. Nog maar een paar dagen en dan is het zover: tijd voor Rock Werchter! Het grote Belgische festival vindt dit jaar plaats van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni, uiteraard weer in hetzelfde festivalpark in het Belgische dorpje Werchter. Ieder jaar weet de organisatie een dijk van een lineup neer te zetten, en ook in 2019 staan er weer ontzettend veel fantastische acts. Counter Culture is erbij, en we blikken daarom graag even vooruit. Wat kun je verwachten op Rock Werchter 2019? 

Dikke headliners

Wie er ook touren, en wat de andere festivals ook presenteren: Rock Werchter boekt altijd de meest gewilde headliners die in de zomer te vinden zijn in Europa. En plakt er vaak meerdere op dezelfde dag. Dit jaar prijken P!nk, Tool, The Cure, Mumford & Sons Florence & the Machine en Muse bovenaan het affiche. Een aardig diverse groep, en geen enkel ander festival heeft het voor elkaar gekregen om al deze acts te boeken. Het is een lineup waaraan je direct ziet dat het geld van je ticket goed wordt besteed.

Vers bloed

Tegenover de grote headliners staan natuurlijk ook voldoende onbekendere acts die minstens net zo de moeite waard zijn om te checken. Rock Werchter voegde een paar jaar geleden het vierde podium The Slope toe, een klein openluchtpodium dat heel geschikt is voor nieuwe en relatief onbekende bands. En wij hebben wel een paar aanraders wat dat betreft. Bijvoorbeeld de poppunkers van SWMRS, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een nazaat van het grote Green Day. Ook de alternatieve rockband Deaf Havana is de moeite waard. En de allerlaatste band op The Slope is dit jaar Amyl and the Sniffers, een Australisch herriepunkgezelschap dat in korte tijd veel furore heeft gemaakt met hun allesverwoestende liveshows.

Popkoninginnen

Als er iets opvalt aan het affiche, is het wel dat er dit jaar bijzonder veel pop geprogrammeerd staat, en veel vrouwen. Naast de eerder genoemde P!nk en Florence & the Machine zijn ook Robyn en Kylie Minogue van de partij, waarmee de popkoninginnen van de afgelopen twintig jaar goed vertegenwoordigd zijn. De hoeveelheid geboekte popacts kon op social media op de nodige tegenstand rekenen, maar het is voor Rock Werchter helemaal geen vreemde zet. Het festival boekt al jaren een grote diversiteit aan acts, en kiest daarbij altijd duidelijk voor kwaliteit. P!nk gooit hoge ogen met haar indrukwekkende liveshows, Robyn en Florence zijn ieder paradepaardjes van de indie en aan Kylie Minogue heb je een superster die misschien niet de meest voor de hand liggende boeking is, maar wel moeiteloos een greatest hits set met een guilty randje zal afleveren.

Hittegolf

Bezoekers die vorig jaar op Werchter waren, hebben er nu misschien nog steeds een verkleurde huid van. Toen kreeg het festival al te maken met een hittegolf, en ook dit jaar staan er weer tropische temperaturen op de planning. Voorlopig voorspellen de weerstations veel zon en temperaturen rond of boven de 30 graden. Het is misschien iets teveel van het goede, maar veel beter dan regen en kou, toch? De organisatie heeft zelfs een hitteplan opgesteld. Er wordt water en zonnebrandcrème uitgedeeld, en de organisatie roept op om extra goed op jezelf en anderen te letten.

Sfeer

Voor een festival met zoveel grote namen en zo’n 90.000 bezoekers per dag voelt Rock Werchter toch als een betrekkelijk intiem, sfeervol festival. De loopafstanden tussen de podia zijn niet groot, er heerst een ontspannen sfeer, er is een ruim horeca-aanbod, en de facilitaire voorzieningen zijn goed geregeld. Wie het liefst vooraan staat te fangirlen bij zijn of haar favoriete band hoeft daar doorgaans niet heel veel moeite voor te doen, en zelfs als je enkele minuten voor aanvang van een grote act naar het hoofdpodium loopt, is de kans groot dat je nog een plekje met goed zicht kunt bemachtigen.

See you there?

Counter Culture is dit jaar van de partij op Rock Werchter voor een uitgebreid verslag. Ben jij er ook bij? Laat het ons weten via Twitter of Facebook!