Er dreigt na bijna twintig jaar een einde te komen aan MetalDays, een van de bekendste en grootste metalfestivals van Europa. Door gesteggel over een bestemmingsplan voelt de organisatie van het Sloveense festival zich genoodzaakt te vertrekken uit Tolmin, het pittoreske bergdorpje waar MetalDays al sinds 2002 georganiseerd wordt.

De trouwe bezoekers van MetalDays moeten er serieus rekening mee houden dat de volgende editie de laatste in Tolmin zal zijn. Wat er daarna gebeurt is nog onduidelijk, maar voor de organisatie staat Tolmin onlosmakelijk verbonden met MetalDays. De kans bestaat dat het Sloveense festival voorgoed zal verdwijnen.

Wegwerkzaamheden

Aanleiding voor de problemen zijn de komende wegwerkzaamheden, die gepland staan voor 2021. ,,Door de omleiding wordt de locatie van het festival gehalveerd”, meldt de organisatie in een verklaring. ,,We zijn van mening dat we MetalDays in de huidige vorm niet meer daar kunnen organiseren.”

Zelfs nadat de werkzaamheden zijn voltooid, ziet het bedrijf achter MetalDays geen mogelijkheden om het festival weer naar Tolmin te brengen. ,,Volgens de wet is er een beschermde zone links en rechts, 35 meter breed aan elke kant, waar we geen tijdelijke objecten, zoals een podium, toiletten of iets dergelijks mogen kamperen, parkeren of rijden”, klinkt het verdrietig.

Verontwaardigd

Eind augustus komen de organisatoren, de ministers en de burgemeester van Tolmin opnieuw bij elkaar om de toekomst van het festival te bespreken. MetalDays heeft er naar eigen zeggen een hard hoofd in: zij ervaren vrijwel geen medewerking van de burgemeester en stellen dat hij zich onvoldoende inzet om een toekomst van het metalfestival te garanderen.

Op sociale media wordt met grote verontwaardiging op het nieuws gereageerd. ,,Als ik het goed begrijp is niet de omleiding, maar de burgemeester het grote probleem. Dit is echt triest. De hele regio zou eronder lijden als er geen bezoekers meer komen. Dit jaar besloot ik bijna om met mijn gezin naar Slovenië te verhuizen, maar na het lezen van dit de uitspraken van de burgemeester word ik hierin erg ontmoedigd”, briest een trouwe bezoeker.

Midden in de natuur

MetalDays is een van de meest bijzondere festivals van Europa. Het is geen festival waar je moet vechten voor een mooie plek op de camping, of waar je oneindig lang moet wachten om maar een beetje vooraan te kunnen staan bij je favoriete band. Gelatenheid is hier het codewoord. Het festival duurt maar liefst zeven dagen, dus de twaalfduizend bezoekers doen alles lekker rustig aan. Ze vieren echt vakantie. Dat houdt in: lekker dobberen aan het water, gezellig eten in het pittoreske dorpje verderop en meedoen aan leuke activiteiten.