Je kunt het je nog amper voorstellen. Tienduizenden feestvierders van tientallen nationaliteiten gebroedelijk op elkaar, dansend op diverse internationale topacts tot de zon weer opkomt, flirtend en feestvierend tot ze een ons wegen. Wie denkt dat dit volgend jaar pas mogelijk is heeft het mis, want volgende week gaat EXIT Festival, een van de meest prestigieuze muziekfestivals van Europa, weer van start in het Servische Novi Sad.

Dansend naar vrijheid. Dat is dit jaar de (meer dan terechte) slogan van EXIT Festival, het vierdaagse festival dat deze zomer toevalligerwijs zijn 20e editie viert. Waar de meeste grote Europese festivals zijn uitgesteld naar volgend jaar, pakt EXIT juist uit met grote namen uit verschillende muziekgenres, waaronder David Guetta (dance), Amelie Lens (techno), Sabaton (powermetal) en Tyga (rap). Voor ieder wat wils, dus.

Naast de immer overtuigende line-up, wordt het Servische feest al jaren gekenmerkt door diens decor: het weerzinwekkende Petrovaradin Fortress, een schitterend fort dat op een heuvel aan de oevers van de Donau ligt en waarop je kunt uitkijken over de hele stad. Van zowel binnen als buiten een fraai kasteel, waar vooral de slotgrachten, pleinen, tunnels en het hoogteverschil indruk maken. Door alleen al rond te lopen maak je een avontuur mee die je op geen ander festival zult beleven.

Dankzij de prachtige locatie en de indrukwekkende line-up sleepte het nachtfestival al meerdere keren de prijs voor ‘beste Europese festival’ in de wacht. Daarmee begint EXIT langzaam maar zeker in de voetsporen te treden van het Hongaarse Sziget, dat tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als het bekendste alternatieve muziekfestival van Europa. Nu Sziget opnieuw niet doorgaat, is het misschien tijd dat EXIT deze zomer het estafettestokje overneemt.

Kun je last-minute op vakantie en wil je dat liever vieren op een festival? Dan kun je hier de laatste kaarten voor 124 euro (exclusief boekingskosten) nog bestellen. EXIT Festival is van 8 tot en met 11 juli.