Heeft Navarone voornemens zijn eigen geluid en daarmee de fans van het eerste uur te verloochenen? Dat was de vraag die als eerste de kop opstak toen de Nijmeegse rockers als grote verrassing besloten mee te doen aan de commerciële talentenjacht The Voice of Holland. Met wat covers van Michael Jackson en (natuurlijk) Led Zeppelin wisten ze talloze harten van televisiekijkende Nederlanders te veroveren. In de Nederlandse rockscene was Navarone al even een belangrijke speler. Niet met covers, maar met hun eigen scheurende liedjes die op diverse festivals een onuitwisbare indruk achterlieten.

Het is goed om te zien dat Navarone zich niet heeft laten verleiden door de commercie die bij The Voice is komen kijken, maar dicht bij zijn trouwe identiteit is gebleven. Dat onderstrepen ze tijdens hun langverwachte concert in poppodium Gebr. de Nobel in Leiden, dat maar liefst tweemaal was uitgesteld vanwege corona. Het was het lange wachten waard: in krap anderhalf uur tijd vat Navarone veertig jaar muziekgeschiedenis op uitstekende wijze samen. De superaanstekelijke openertrack Showtime en het lompe Perfect Design rocken er flink op los en geven zanger Merijn van Hagen munitie om eens lekker flink uit te halen.

Van Hagen – met de eeuwige lach op zijn gezicht – heeft niet alleen een hoog vibrato, maar ook een bereik waar je alleen maar met open mond naar kunt luisteren. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en slaat over op de enkele honderden bezoekers in de zaal, die volop meegenieten.

Toegegeven: de nummers waarin Navarone gas terugneemt zijn van een duidelijk mindere kwaliteit en zorgen ervoor dat de aandacht in Leiden zo nu en dan verslapt. Het mierzoete Can’t Love en de meest recente single Wire vormen de regel op de uitzondering en laten zien dat Navarone weldegelijk overeind kan blijven als het zich kwetsbaar opstelt.

Desalniettemin is de Nijmeegse band op zijn allerbest als het alle registers opentrekt en de luisteraars overrompelt met heerlijk scheurende rock, zoals in afsluiter Cerberus. Een dijk van een song die het concert op fantastische wijze afsluit. Op naar de festivals?!

https://platform.twitter.com/widgets.js