Onder een blakende zon dwarrelden 40.000 muziekliefhebbers door het zand bij het driedaagse festival Live on the Beach op Scheveningen, waar Nederlandse topacts als Kensington, Krezip en Danny Vera (alle drie rond de miljoen luisteraars per maand op Spotify) het podium bestegen.

Het Noorderstrand van Scheveningen ter hoogte van het havenhoofd veranderde het afgelopen weekend in een festivalterrein, met talloze acts van Nederlandse bodem, een uitgebreide catering, oranje toilethokjes, een exclusief terras voor bepaalde gasten en een goedgemutste dj die de vele duizenden bezoekers tussendoor van nostalgische én moderne muziek voorzag. Het met hekken afgezette terrein is niet bijster groot en er staat maar één podium en verder niets, maar het voortreffelijke uitzicht over de zee en natuurlijk die zandkorrels onder je voeten maken van Live on the Beach een mooie ervaring die vrij uniek is in Nederland.

Live on the Beach is vergeleken met andere festivals vooral een festival dat rust uitstraalt. Hier geen doldwaze fans die ten koste van alles en iedereen vooraan willen staan en continu de ruimte opeisen, maar rustige festivalgangers die lekker op hun picknick-kleedje met een biertje in de hand van de muziek en elkaar genieten. Bij vrijwel alle artiesten kun je zelfs vlak voor aanvang van de shows vrij vooraan staan, zonder dat er irritatie ontstaat of dat bezoekers boze blikken uitdelen.

Programma

Het programma op Live on the Beach spitst zich op bands van eigen bodem die zowel gevestigd als opkomend zijn in het circuit. De Utrechtse 3FM Award-winnende band Rondé is alweer zo’n acht jaar onderweg, maar lijkt vooral het afgelopen jaar door te breken bij het grote publiek. De megahit Hard to Say Goodbye tikt alweer bijna de 22 miljoen views aan op Spotify en zorgt voor euforische reacties bij het strandpubliek. Zangeres Rikki Borgelt – gekleed in sexy roze truitje – mist gedurende het uur durende concert geen noot en pakt het publiek moeiteloos in.

De Staat is sinds de hardcore-rammer Witch Doctor niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivalcircuit en is er natuurlijk bij op Live on the Beach. Zanger Torre Florim, uiteraard weer gestoken in net pak, is tot op het bot gemotiveerd en schuifelt en karatetrapt alsof het een lieve lust is. De set in Scheveningen staat vooral in het teken van nieuw spul: Who’s Gonna Be the GOAT? is op en top De Staat met gestoorde deuntjes en een catchy groove en het nog niet uitgebrachte Head on the Block ramt en swingt zoals we van deze Nijmegenaren gewend zijn.

Vlammenwerpers

Kensington is met afstand de grootste naam van het festival. Er is geen band in Nederland die zo vaak de Ziggo Dome én de Johan Cruijff Arena heeft uitverkocht. Het is de vraag wat de toekomst in petto heeft nu zanger en hitmagneet Eloi Youssef binnenkort uit de band stapt. Tot die tijd geeft Kensington een flinke reeks afscheidsconcerten in de huidige formatie, waaronder op Scheveningen. Het is met afstand de meest spectaculairste show van het weekend, met een enorme lading hits, flinke vlammenwerpers voor en achter het podium, knetterend vuurwerk een breedbeeldscherm met fraaie camershots en projecties.

Kensington kwam, zag en overwon Live on the Beach. Zanger Eloi was in bloedvorm en zong hits als Streets, War en het emotioneel beladen Uncharted nagenoeg foutloos. Kensington bewaarde het best voor het einde met een ronduit fantastische uitvoering van St. Helena, waarbij de band alle registers opentrok en het strand in vuur en vlam leek te zetten. Een extreem heet slot van een zonnige dag vol plezier en vertier.