Het is een keuze die voorafgaand de wenkbrauwen deed fronzen. Niet Baroness, maar Kvelertak is de grote naam tijdens hun gezamenlijke tournee door de Europese clubs. Afgaande op het aantal Spotify-luisteraars per maand is dat een opvallende keuze, maar na de duoshow in het Doornroosje kunnen we niet anders constateren dan dat het Noorse Kvelertak live echt een maatje te groot is voor hun Amerikaanse vrienden.

Dat ligt in de eerste plaats aan Baroness zelf, en dat is nogal verrassend. De groep romdom vocalist en oerlid John Baizley heeft in de loop der jaren een indrukwekkende live-reputatie opgebouwd, met ronduit legendarische optredens op onder andere Roadburn en Graspop. Baroness overtuigt al bijna twintig jaar met een eigenaardige mix van stoner, sludge en jarne zeventig hardrock en kan voor de trouwe fans eigenlijk weinig fout doen.

In het Doornroosje in Nijmegen, hun eerste set op Nederlandse bodem na drie jaar, ontbreekt er alleen iets. De set van een uur kent genoeg klassiekers, maar door de ellenlange intro’s en outro’s en het vrij doffe geluid is het maar moeilijk inkomen. De zeurende schreeuwstem van John Baizley meandert normaal gesproken prima tussen het zware gitaargeweld, maar schurkt nu vaak tegen het valse aan. Vooral Borderlines, een van de nummers van het (naar ons inziens) tegenvallende nieuwe album, is op momenten niet om aan te horen.

Muzikaal is er op Baroness weinig aan te merken. Het meezingbare Take my Bones Away, het voortstuwende March to the Sea en natuurlijk afsluiter Isak met dat lekkere gitaarriedeltje: het is allemaal op en top Baroness. Maar we moeten ook eerlijk zijn: we hebben deze sympathieke Amerikanen absoluut in een betere vorm gezien.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Kvelertak, daarentegen, verraste vriend en vijand met een uiterst energie set waar het plezier en spelvreugde ruim een uur lang vanaf droop. Al vanaf het moment dat het grote witte doek naar beneden donderde en Rogaland door de zaal schalde, was het één groot feest in het Doornroosje. De vier gitaristen gooiden onophoudelijk hun gitaar in de lucht, zochten continu contact met de fans op de eerste rij en zanger Ivar Nikolaisen, die in 2018 de oude frontman verving, rende steeds als een dolle stier over de bühne.

Even op adem komen is er bij Kvelertak niet bij. De Noorse band spuugt in sneltreinvaart alle grote hits op het publiek en dwingt eigenlijk iedereen tot moshen, dansen en springen. Halverwege de show gunt de Noorse formatie, met een heerlijk euforische uitvoering van 1985, de Nijmeegse luisteraars even wat rust, om vervolgens weer snoeihard verder te denderen met supersnelle rock ’n roll-liedjes als Ved bredden av Nihil, Mjød en Bråtebrann.

Zo maakte vooral Kvelertak er een groot feest van in het Doornroosje, en zal Baroness achter de coulissen ongetwijfeld hebben gedacht dat ze de volgende keer echt harder aan de bak moeten om voor een vergelijkbaar feestje te zorgen.

https://platform.twitter.com/widgets.js