Over een paar weekjes is het weer zo ver. Dan reist iedereen met een voorliefde voor de kleur zwart en een hart van zware metalen af naar Dessel. Daar op de Stenehei vindt voor de 26e keer Graspop Metal Meeting plaats. Evenals de 25e editie, wordt ook de 26e editie een heuse XL editie, met maar liefst vier dagen lang de beste metalen acts!

Net als voorgaande jaren besteden wij ook dit jaar weer de nodige aandacht aan Graspop Metal Meeting. Met meer dan 100 bands op de affiche, die verdeeld zijn over vijf podia, kunnen wij ons voorstellen dat jullie wel eens voor wat lastige keuzes kunnen komen te staan. Derhalve proberen wij ook dit jaar jullie weer een handje te helpen met enkele wellicht zware keuzes. Daarnaast tippen we voor iedere festival dag een heuse must-see.

Mammoth WVH vs. Haken

Mammoth WVH (donderdag 13.20u-14.05u, South Stage)

Voor: Wolfgang van Halen is meer dan de zoon van. Dat heeft hij inmiddels wel bewezen. In het voorprogramma van Metallica kom je natuurlijk niet zomaar. En ook de videoclips met Foo Fighters-achtige humor zijn erg vermakelijk. Hij is dan wel niet zo’n grote gitaargod als zijn vader, maar spelen kan hij. En niet alleen gitaar. De man is begenadigd multi-instrumentalist en schrijft daarnaast ook nog eens erg vermakelijke nummers.

Tegen: Met één uitgebracht album en één album onderweg, heeft Mammoth WVH nog niet heel veel materiaal. En je kunt nog zo hard roepen om een cover van dat illustere bandje van z’n vader, van het materiaal van pa blijft Wolfgang af!

Haken (donderdag 13.20u-14.05u, Metal Dome)

Voor: Dertien jaar en zeven albums zijn deze Britten inmiddels onderweg. Dit heeft enkele machtige albums opgeleverd. Waarvan ‘Fauna’, het laatste wapenfeit, tot een van de beste progplaten van het moment mag worden gerekend. Deze Britten weten wel waar Abraham de progressieve mosterd vandaan haalt.

Tegen: Progrock moet natuurlijk je ding zijn. Nadat je de zoveelste riff binnen een nummer om je oren geslagen krijgt, kun je je misschien eens gaan afvragen of een band met de naam Haken ook een eind aan een nummer kan breien.

Conclusie: Mogelijk dat we deze gaan laten afhangen van het weer. Haken willen we graag weer een keer zien en naar Mammoth WVH zijn we heel erg benieuwd wat hij live kan. Daarbij moet ook de aanreis nog eens spoedig verlopen, want de bands spelen vroeg in de middag.

De tip voor de donderdag

The Winery Dogs! Al zullen veel mensen al wel van de band gehoord hebben. En wanneer je nog nooit van de band gehoord hebt, dan zal bij het horen van de namen van de leden van deze driekoppige band ongetwijfeld een lampje gaan branden. Dit zijn namelijk niet de minsten: Mike Portnoy, Billy Sheehan en Ritchie Kotzen. Alle drie hebben ze hun sporen lang en breed verdiend. Daarbij zijn het ook nog eens virtuozen op hun instrumenten. Dus gaat dat zien (20.45u-21.45u, Metal Dome)!

Behemoth vs. Municipal Waste

Behemoth (vrijdag 18.45u-19.45u, South Stage):

Voor: Behemoth is een van de grootste black metalbands van het moment. Zo niet de grootste. De Polen leveren de laatste jaren het ene na het andere succesalbum af. Met het album ‘The Satanist’ als magnus opus. Live zijn Nergal en kompanen een goed geoliede machine.

Tegen: Het is nog vroeg in de avond. De show van de band komt eigenlijk pas echt goed tot zijn recht na zonsondergang. Al meen ik me te herinneren dat de band een aantal jaar geleden bij 30 graden plus op een zonovergoten South Stage ook al indruk maakte.

Municipal Waste (vrijdag 18.55u-19.45u, Marquee):

Voor: Op zo’n groot metalfestival als Graspop hoort uiteraard een lekker potje thrash. Met een biertje in de hand hoofdschudden tot de nekspieren stijf worden. De muziek van Municipal Waste leent zich hier uitstekend voor.

Tegen: Wanneer je geen nek hebt of de spieren al dusdanig stijf zijn, kun je deze ronde wellicht beter even overslaan.

Conclusie: Ondanks dat wij graag een potje hoofdschudden, verkiezen we hier toch het Poolse black metalgeweld boven het thrashfeestje dat Municipal Waste heet.

De tip voor de vrijdag

Ach, 2017 en 2019 zorgden ze al voor hele leuke feestjes op Graspop. Dus eigenlijk zou ik hier niks nieuws mogen vertellen. Toch blijft een band als Clutch te vaak onderbelicht. Dus gaat dat zien, gaat dat zien! Vamonos (20.45u-21.45u, Metal Dome)! Sowieso zit het met het lekkere rock ‘n’ roll gehalte wel goed in de Metal Dome deze vrijdag. Check ook bands als Planet of Zeus, The Answer en Orange Goblin maar eens.

Code Orange vs. Sleep Token

Code Orange (zaterdag 17.35u-18.20u, Jupiler Stage):

Voor: Het ene snoepje van de dag tegen het andere snoepje van de dag. Code Orange draait net iets langer mee dan Sleep Token en weet doorgaans een energieke show neer te zetten. De albums ‘Underneath’ en ‘Forever’ zijn twee fantastische albums waarop kneitherharde metalcore wordt afgewisseld met nummers die zowaar enige hitpotentie vertonen.

Tegen: De band heeft wat aan momentum verloren. Er is een nieuwe release, maar dat zijn slechts remixen en herbewerkingen van het album ‘Underneath’. Daarbij wil de band zich tijdens optredens nog wel eens verliezen in haar eigen enthousiasme, wat de uitvoeringen van de nummers niet ten goede komt.

Sleep Token (zaterdag 17.40u-18.30u, Metal Dome):

Voor: Sleep Token is dé band van het moment! Een band die net als Ghost (in haar begindagen) omgeven wordt door mystiek. De band draagt maskers en de identiteit van bandleider/zanger Vessel blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Met het nieuwste wapenfeit ‘Take me Back to Eden’ onder de arm (WAT EEN PLAAT!), zullen zelfs de grootste ‘naysayers’ moeten zeggen dat de hype niet geheel ongerechtvaardigd is.

Tegen: Waar Sleep Token af en toe flink van leer kan trekken, klinkt de band ook vaak erg zoet en poppy. Zo zoet en poppy zelfs dat de bakvissenboybands niet ver weg zijn. Oh ja, er wordt regelmatig gebruik gemaakt van het fenomeen autotune.

Conclusie: Deze keuze laten we afhangen van of we nog in de Metal Dome passen of niet. Want met streaminggemiddelden waar zelfs de ‘grote’ metalbands nog jaloers op zijn, zal de Metal Dome al vroeg vol staan bij Sleep Token.

De tips voor de zaterdag

Nou vooruit! Twee tips voor de zaterdag. Proggenoten doen er goed aan om Soen (19.10u-20.00u, Metal Dome) te gaan bewonderen. Wat ooit begon als een Tool-pastische is verworden tot een van de betere en originele progbands van dit moment.

Waar we gisteren nog de black metal van Behemoth verkozen boven de thrash metal van Municipal Waste, halen we vandaag onze thrashsneus op aan het Belgische Cyclone. Deze oudgedienden staan sinds 2020 weer op de planken en weten hoe je old school thrashfeestje moet geven (15.35u-16.20u, Marquee)!

Skid Row vs. Greg Puciato

Skid Row (zondag 14.50u-15.40u, North Stage):

Voor: Skid Row is natuurlijk een legendarische band met een karrevracht aan hits. Denk o.a. aan ’18 and Life’, ‘Youth Gone Wild’, ‘Monkey Business’ en ‘Slave to the Grind’. Lekker meeblèren dus op een hopelijk zonovergoten North Stage.

Tegen: De markante stem achter al deze hits is er natuurlijk al een tijdje niet meer bij. Sebastian Bach vertrok destijds met veel bombarie. En die strijdbijl lijkt nog lang niet begraven.

Greg Puciato (zondag 14.45u-15.30u, Metal Dome):

Voor: Waar Skid Row een band is zonder originele zanger, is Greg Puciato een artiest zonder originele band. Puciato werd bekend als voorman van het illustere math metalgezelschap The Dillinger Escape Plan. Toen Dillinger ophield te bestaan, ging Puciato noodgedwongen solo. En dat gaat hem meer dan goed af. Puciato ontpopt zich min of meer tot een tweede Mike Patton. Zijn twee soloplaten zijn fantastisch. En de projecten die hij op zich neemt, zijn zonder meer interessant. Check de videoclip van Better Lovers maar eens, het meest recente project waarin Puciato participeert.

Tegen: Waar Skid Row natuurlijk redelijk recht toe recht aan is, is Puciato zijn solo materiaal zo nu en dan wel redelijk experimenteel. Dat moet je wel trekken uiteraard.

Conclusie: Greg Puciato voor ons. Hoe leuk we de hits van Skid Row ook vinden, gaan wij toch voor het muzikale avontuur van Puciato.

De tips voor de zondag

Zondag. Laatste dag! Laten we jullie nog eens twee tips meegeven. Voor de eerste mag je redelijk vroeg uit je nest. Hippotraktor! One of Belgians finest! Wij zagen ze in het voorprogramma van The Ocean Collective en daar blies de band ons omver. De band met o.a. leden van Psychonaut weet hoe een fijne geluidsmuur op te trekken (12.30u-13.10u, Marquee).

De allerlaatste tip is er eentje uit de extreme metal hoek. Lorna Shore speelt technische deathcore van de hoogste plank. En hoewel wij deathcore doorgaans niet zo goed trekken, maken wij voor Lorna Shore graag een uitzondering. Al is het maar om de uitstekende ‘verstopt doucheputje imitatie’ van zanger Will Ramos aan te horen.

Nou, wij hopen dat wij jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen. Of juist niet, en twijfelen jullie nog meer. Met vijf podia is het aanbod dan ook groot. Voor het volledige programma en alle overige informatie van en over Graspop Metal Meeting 2023 verwijzen wij jullie naar de site van het festival: www.graspop.be.