Als je na zestien(!) albums nog steeds verrassend voor de dag kunt komen, dan ben je een bijzondere band. Enter Therapy? Deze genre overstijgende band laat op ‘Hard Cold Fire’ opnieuw een onontdekte kant van zich horen. Wist jij dat The Cure bijvoorbeeld ook van invloed was op het bandgeluid van deze veteranen? Bassist Michael McKeegan neemt je graag mee naar het maakproces van het nieuwe wapenfeit: Als jij denkt het perfecte lied geschreven te hebben, waarom zou je dan nog doorgaan?” 

‘Hard Cold Fire’ heeft een tijdje op de plank gelegen. Hoe kijk je terug op die periode?
“Ondanks de pandemie en de daarbij behorende onzekerheid waren de laatste twee jaar erg productief voor de band. Toen het besef kwam dat we voorlopig niet konden optreden en dat het nog niet duidelijk was wanneer de wereld weer ‘normaal’ werd, besloten we om ons op het schrijven toe te leggen. Het schrijfproces hebben we ditmaal op een iets andere manier ingestoken. Misschien kun je de tracks op ‘Hard Cold Fire’ zelfs egoïstisch noemen, omdat het allemaal nummers zijn die we zelf graag horen.”

Wat bedoel je met ‘egoïstisch’?
“Op de een of andere manier houden we de mening van onze fans in het achterhoofd tijdens het schrijfproces. Ditmaal niet. Toen we de studio indoken, blaakten we van het zelfvertrouwen omdat we ontzettend trots waren op de liedjes. Als ik ‘Hard Cold Fire’ terug hoor, voel ik de bravoure waarmee we te werk gingen. Dat is gaaf.”

Dan moet het moeilijk voor je zijn geweest om die plaat zolang te ‘verstoppen’.
“Nee, want dat was een bewuste keuze. Ik ben juist blij dat we dit album op de plank hebben laten liggen. We konden onze ‘30th Anniversary’ tour netjes afronden en onze fans geven wat ze wilden. Toen die tour was afgerond, konden we ons concentreren op de nieuwe plaat en het album de aandacht geven die het verdient.”

Sta je nog steeds achter dit album? Als er één band zelfkritisch is, is het Therapy? wel.
“Ah, jij hebt ons boek ‘So Much For The 30 Year Plan’ gelezen! We kunnen erg kritisch zijn op ons werk, maar welke zichzelf respecterende artiest is dat niet? Als jij denkt het perfecte lied geschreven te hebben, waarom zou je dan nog doorgaan? In Therapy? heb je met een stel perfectionisten te maken die zich graag verbeteren en willen bewijzen. We willen van elk album leren en onze verbeterpunten aanpakken en ontdekken welke elementen we moeten vergeten… Haha!”

Is er een bepaald nummer op dit album waarop je het meest trots bent?
“Op dit moment zijn we bezig met repeteren. Het is tof om alle tracks weer te horen. ‘Days Kollaps’ is nu mijn lievelingsnummer omdat het een heel andere kant van ons laat horen. Je hoort een aantal minder voor de hand liggende invloeden van ons terug zoals Slint en The Cure. Ben benieuwd hoe dat nummer het in een live setting doet.”

Je zit nu ruim dertig jaar in een band met dezelfde mensen. Is de drive om te musiceren nog net zo sterk als in de begindagen?
“De energie en toewijding zijn er nog steeds. Sterker nog: ik denk dat de wens om te spelen nog groter is geworden. Wij hebben nooit iets voor lief genomen. Ook niet op het toppunt van onze roem. Toen de wereld door de coronacrisis stilstond, besefte ik mij al helemaal hoe goed ik het heb. Het is een enorm voorrecht om muziek te maken en ik prijs mij gelukkig voor elke dag waarop ik mijn basgitaar mag gebruiken.”

Wat is de grootste verandering die je in de muziekindustrie zag?
“Wat mij als eerste te binnenschiet is de komst van internet, digitale opnamemogelijkheden en de impact van social media. Al deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het uitbrengen en maken van muziek gemakkelijker is geworden, maar diezelfde zaken zorgen ook voor nieuwe uitdagingen. Social media is bijvoorbeeld een onderwerp waar je goed doordacht mee moet omgaan.”

Therapy? klinkt na dertig jaar nog steeds fris en bevlogen. Wat is jullie geheim?
“We zijn alle drie gigantische muziekliefhebbers. Muziek is nog steeds onze grote liefde en als je iets doet wat je leuk vindt, wordt het nooit saai. We zijn altijd muziek bezig en ik denk dat je die passie terug hoort in ons werk.”

Wat ook opvalt, is dat de line-up van Therapy? al decennialang stabiel is.
“Klopt. Op muzikaal en persoonlijk vlak staan alle neuzen dezelfde kant op. We delen ook dezelfde visie als het om de koers van de band gaat. Daarnaast zijn we altijd open en eerlijk naar elkaar toe. Als één van ons zich als een klootzak gedraagt, zal hij zich daar later altijd voor verontschuldigen. Dat is heel erg belangrijk, want zo voorkomen we ruzie.”

Is de studio alweer gereserveerd voor nieuwe muziek?
“Nee, niet echt. In de loop der jaren hebben we veel nummers geschreven die nog niet opgenomen zijn. Ook werken we continu aan nieuwe ideeën die we in een later stadium uitwerken. Ons hoofddoel is nu om ‘Hard Cold Fire’ zoveel mogelijk te promoten!”