Over een kleine maand is het weer zo ver. Dan reist iedereen met een voorliefde voor de kleur zwart en een hart van zware metalen af naar Dessel. Daar op de Stenehei vindt voor de 27e keer Graspop Metal Meeting plaats. Evenals de voorgaande twee edities, wordt de 27e editie een heuse XL editie, met maar liefst vier dagen lang de betere metalen knallers!

Net als voorgaande jaren besteden wij ook dit jaar weer de nodige aandacht aan Graspop Metal Meeting. Met meer dan 100 bands op de affiche, die verdeeld zijn over vijf podia, kunnen wij ons voorstellen dat jullie wel eens voor wat lastige keuzes kunnen komen te staan. Derhalve proberen wij ook dit jaar jullie weer een handje te helpen met enkele wellicht zware keuzes. Daarnaast tippen we voor iedere festival dag een heuse must-see.

Kerry King vs. Textures

Kerry King (donderdag 17.55u-19.00u, South Stage)

Voor: Kerry King, wie kent hem niet!? Voormalig snarenplukker van Slayer. Nu Slayer Satan aan de wilgen heeft gehangen, nodigt Kerry King met z’n band wellicht nog het meeste uit om heel hard ‘SLAAAAYYYYEEER!!!’ te roepen. En het moet heel raar lopen, wil de Curryking daar geen gehoor aan geven.

Tegen: Het album dat King maakte met zijn nieuwe band (‘From Hell I Rise’), is helaas niet heel erg bijzonder. Een handvol goede thrashriffs, maar daar blijft het ook bij. Daarbij is de eerste Slayer reünie in de Verenigde Staten van Amerika alweer aangekondigd. Dus het zou zomaar eens kunnen, dat de thrashlegendes volgend jaar gewoon weer op Graspop staan.

Textures (donderdag 17.40u-18.30u, Marquee)

Voor: Textures zag begin jaren 2000 het levenslicht. De band imponeerde met progressieve metal van de hoogste plank. 2017 ging er vrij plots een kruis door de band. Het op stapel staande nieuwe album ‘Genotype’ bleef op die hoogste plank liggen. Gelukkig liet de band wel een imposant oeuvre achter. In de Marquee vandaag de uitgelezen kans om kennis te maken met een van Nederlands fijnste metalbands.

Tegen: Wanneer je meer van recht-toe-recht-aan thrashen houdt, dan ben je in de Marquee niet aan het juiste adres.

Conclusie: Dat wordt 100% Textures voor ons! En wanneer Textures haar laatste noot gespeeld heeft, snellen we snel nog even naar de South Stage om de Currykoning te aanschouwen. Wedden dat ‘Angel of Death’ dan nog gespeeld moet worden.

De tip voor de donderdag

Night Verses (donderdag 12.00u-12.40u, Metal Dome). Als TOOL een band meeneemt in haar voorprogramma, dan zijn dat zeker geen koekenbakkers. Zo ook het Franse Night Verses. Je hoeft alleen maar het album ‘Every Sound Has A Color In The Valley Of Night’ te checken en je begrijpt wat wij bedoelen. Instrumentale krachtpatserij. Experimentele power jazz! Gaat dat zien.

Bruce Dickinson vs. Vltimas

Bruce Dickinson (vrijdag 17.45u-18.35u, North Stage):

Voor: Bruce Dickinson laat ditmaal zijn kompanen van Iron Maiden thuis en daalt solo af naar Dessel. Dit doet hij met een uitstekend solo album onder de arm. ‘The Mandrake Project’ is een fantastisch album en stiekem een stuk vermakelijker dan de laatste paar Iron Maiden albums.

Tegen: Wanneer je hoopt dat ‘The Air Raid Siren’ er ook nog een paar Maiden klassiekers tegenaan gooit, kom je hoogstwaarschijnlijk van een koude kermis thuis.

Vltimas (vrijdag 17.40u-18.30u, Marquee):

Voor: Vijf jaar geleden marcheerde iets kwaadaardigs de metalscene binnen. Drie grote namen uit de extreme muziek staken de koppen bij elkaar om de ultieme extreme metalband te vormen. Vltimas is het addergebroed van de heren: zanger/bassist David Vincent (I Am Morbid, ex-Morbid Angel), gitarist Rune Eriksen (Ruïm, ex-Mayhem) en drummer Flo Mounier (Cryptopsy). Het debuut ‘Something Wicked Marches In’ sloeg in als een bom en ook live staan de heren hun duiveltje.

Tegen: Blackened death metal… Je moet er maar zin in hebben op een (hopelijk) zonnige vrijdagnamiddag.

Conclusie: Hoewel we Iron Maiden de laatste keer links lieten liggen (ten faveure van onderstaande tip overigens!), verkiezen we vandaag de heer Dickinson bover de heer Vincent en consorten.

De tip voor de vrijdag

Vorige keer was het niet zo druk bij High on Fire. Reden: Iron Maiden speelde tegelijkertijd op het hoofdpodium. Matt Pike kon het echter geen drol schelen. Samen met de ontiegelijk strak spelende ritmesectie vuurde hij de ene na de andere killerriff op ons af. Ook Mark Tremonti en de jongens van Mastodon zagen dat het goed was. Dus ga dit feestje niet missen dit jaar! Een gewaarschuwd mens stoot zich niet twee keer aan dezelfde ezel! (vrijdag 16.30u-17.20u, Metal Dome)

I Am Morbid vs. Blind Guardian

I Am Morbid (zaterdag 20.55u-21.45u, Marquee):

Voor: Daar is hij weer! Dave Vincent! Gisteren bij Vltimas, vandaag bij I Am Morbid. Samen met Pete Sandoval brengt hij met I Am Morbid klassiekers ten gehore van Morbid Angel. Dat betekent lekker veel klassieke nummers (lees: eerste vier albums) van een van de beste death metal bands ooit! Bang your head to this!

Tegen: Een zekere heer Trey Azagthoth is er niet bij. Boeien?

Blind Guardian (zaterdag 21.00u-21.50u, Jupiler Stage):

Voor: ‘Let’s sing the bard’s song. Tomorrow will take us away far from home. No one will ever know our names. But the bards’ songs will remain. Tomorrow will take it away the fear of today. It will be gone due to our magic songs.’ Sowieso moet iedereen ‘en public’ een keer ‘The Bard’s Song: In The Forest’ hebben meegezongen tijdens een Blind Guardian concert. Blind Guardian always delivers!

Tegen: Het nieuwe materiaal spreekt toch een stuk minder aan dan de klassiekers.

Conclusie: In tegenstelling tot gisteren, gaan we vandaag toch voor de heer Vincent. Blind Guardian hebben we in tegenstelling tot I Am Morbid al wat vaker gezien.

De tip voor de zaterdag

Aan deze tip gaat een vraag vooraf. Kan Dave Lombardo zich in tweeën delen? De goede man speelt zowel bij Mr. Bungle als mijn tip voor de zaterdag: Empire State Bastard (zaterdag 18.15u-19.05u, Metal Dome). Laatstgenoemde begint wanneer de eerste nog staat te spelen. Enig zoekwerk leert echter dat Patton met Lombardo aan de haal is en dat Empire State Bastard een vervangende drummer heeft. Dat zou de pret niet mogen drukken, want Empire State Bastard is meer dan Lombardo alleen. De band is ontstaan als een project van Biffy Clyro frontman Simon Neil en Oceansize’s Mike Vennart en klinkt bij tijd en wijle maniakaler dan – pak hem beet – een band als Mr. Bungle.

Karnivool vs. Deep Purple

Karnivool (zondag 20.05u-20.55u, Metal Dome):

Voor: Helemaal vanuit Down Under. Deze Australische band heeft als belangrijkste invloeden TOOL (kijk ook maar eens naar hun releasegeschiedenis: hiaten gelijk aan hun Amerikaanse voorbeelden) en Deftones.

Tegen: Aan TOOL en Deftones kunnen de heren uiteraard niet tippen. Al belooft de ‘nieuwe’ single (toch ook van 2021 alweer) veel goeds.

Deep Purple (zondag 20.25u-21.40u, North Stage):

Voor: We halen onze recensie van twee jaar geleden er nog even bij: ‘Deep Purple zijn de oude rotten van de oude rotten in het vak. Het is elke keer weer de vraag of het nu echt de laatste keer is dat we ze kunnen zien. Ian Gillian gaat immers rap op de 80 aan. Geen wonder ook dat de band al jaren geen ‘Child in Time’ meer brengt. Die hoge noten kan de man allang niet meer aan. Maar verdomd wat klinkt hij voor zijn leeftijd nog goed. Waar leeftijdscollega’s Rob Halford, Klaus Meine en Alice Cooper nog wel eens vaker ernaast zaten, mist Gillian vrijwel geen noot. De heren, met Simon McBride in plaats van Steve Morse op gitaar, openen vurig met ‘Highway Star’. En het tempo blijft daarna, op een paar obligate solospots (Star Wars theme anyone?), er goed inzitten. En met topnummers als het aan Jon Lord opgedragen ‘Uncommon Man’, ‘Spacetruckin’, ‘Hush’ en natuurlijk ‘Smoke on the Water’ leverden deze veteranen een uiterst vermakelijk optreden af.’ Aanbeveling genoeg toch?

Tegen: Met Glenn Hughes hebben we natuurlijk al een keer Deep Purple gehad dit weekend. Overdaad schaadt?

Conclusie: We beginnen sowieso met Karnivool, kunnen we daarna altijd nog een stukje Deep Purple meepikken.

De tip voor de zondag

Zondag. Laatste dag! Onze tip: Better Lovers (zondag 14.00u-14.45u, Jupiler Stage). Better Lovers is Greg Puciato op zang met Every Time I Die als begeleidingsband. En geloof me, dat knalt als The Dillinger Escape Plan is haar beste tijden! Alleen hopen dat de heer Puciato geen jetlag heeft.

Nou, wij hopen dat wij jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen. Of juist niet, en twijfelen jullie nog meer. Met vijf podia is het aanbod dan ook groot. Voor het volledige programma en alle overige informatie van en over Graspop Metal Meeting 2024 verwijzen wij jullie naar de site van het festival: www.graspop.be.