Leiders. Je hebt ze in alle soorten en maten. As we speak zijn in Den Haag op de NSS alle grote wereldleiders zo’n beetje verzameld. Vorige week hadden we hier te lande nog een ‘leider’ die zijn volgelingen ‘minder, minder, minder’ liet scanderen. Een hele andere soort leiders zijn Animals as Leaders. Zij hebben in ieder geval weinig op met ‘minder, minder, minder’. Deze progressieve instrumentale metalband houdt namelijk juist van ‘meer, meer, meer’. Dat wil zeggen meer noten op de toonladder dan. Het gevaar bij dit soort muziek schuilt er vaak in dat het een wedstrijdje zoveel-mogelijk-noten-in-een-nummer stoppen wordt. Een valkuil waar Animals as Leaders op haar vorige album ‘Weightless’ met open ogen inliep.

De muzikale finesse was onmiskenbaar, maar echt pakkende nummers waren ver te zoeken op ‘Weightless’. Gelukkig weten Tosin Abasi en consorten zich op ‘The Joy of Motion’ enigszins te revancheren van deze ‘masturbeurt’. ‘The Joy of Motion’ bevat namelijk evenals het gelijknamige debuut wel weer een aantal hele fijne nummers. Nummers die zich voor progressieve instrumentale  metalbegrippen verrassend goed in de hersenpan weten te nestelen. Natuurlijk komen de liefhebbers van gitaarhalsracerij (o.a. ‘Mind-Spun’) ook weer ruimschoots aan hun trekken en zijn de uitzonderlijke strapatsen van Tosin Abasi en Javier Reyes op hun 8-snarige gitaren nog altijd even onnavolgbaar. Ook de flirts met diverse elektronica, zoals we die kennen van voorgaande albums, zijn weer volop aanwezig en bovendien erg smaakvol ingepast. Luister bijvoorbeeld maar eens naar ‘The Woven Web’ met z’n ambient bliepjes.

Ook wordt er weer uit menig muzikaal vaatje getapt.  Zo is ‘Another Year’ gelardeerd met prachtige jazz invloeden, loopt ‘Physical Education’ over van de funk en horen we op het overwegend akoestische ‘Para Mexer’ zelfs latininvloeden terug.  Maar de grootste winst op dit album blijft toch wel dat Animals as Leaders een betere balans heeft weten te vinden tussen muzikale krachtpatserij en goede songwriting. Ik weet nu in ieder geval waar mijn stem de volgende verkiezingen heen gaat.

 

Animals as Leaders overtuigt met meer, meer, meer op The Joy of Motion
Songwriting80%
Production85%
Originality85%
Music85%
84%Totale score