Dat de Britse DJ Simon Green, aka Bonobo, de afgelopen jaren een enorme populariteit geniet, is geen geheim meer. De beste man is echter al vanaf 1999 actief onder deze naam, waarbij hij zijn repertoire inmiddels heeft uitgebreid tot 5 studioalbums. Het zijn de laatste 2, Black Sands (2010) en The North Borders (2013), waarmee hij zijn doorbraak naar het grote publiek maakte. Zo overtuigde hij afgelopen editie van Lowlands al op de festivalweide, maar concludeerde we ook dat deze show nog energieker en intiemer zou zijn in een kleinere en donkerdere venue. Vanavond is de eer aan het Tilburgse 013 om deze rol te spelen.

Terwijl Cintasoul in de foyer zijn obscure bass-platen draait, is het in de Grote Zaal Catching Flies die het publiek op mag warmen. Op de ambient klanken van de DJ stroomt de zaal mondjesmaat voller en voller; op de dag zelf is er immers het label uitverkocht op de deur komen te hangen. Als de ombouw is geweest en de klok nog net geen half tien aangeeft, begint de reis door het repertoire van de hoofdact vanavond, Bonobo.

Met een videoscherm op de achtergrond begint een 5-koppige liveband aan de set met het drieluik Cirrus, Sapphire en Towers, allen afkomstig van laatste album The North Borders. De zang op de tracks neemt Szjerdene live voor haar rekening. De zachte en gevoelige stem en de zweverige doch stuwende lounge-ritmes neemt het publiek mee naar een zwoele zomeravond, waar -vooral als hit Kiara al in het begin voorbij komt- voorzichtig op gedanst wordt.

Dat het vanavond niet alleen om Green draait, blijkt aan de ruimte die hij zijn band geeft; de bassist krijgt een solo voor zijn rekening en als de drummer zich tot twee keer toe mag uitleven in de spotlights, pakt hij deze kans met beide handen aan voor bijzonder strakke solo’s. Later worden ook de saxofoon en klarinet uit de kast getrokken voor een jazzy gevoel op de downtempo songs.

Toch is het niet louter positief wat Bonobo vanavond klaarspeelt; tijdens rustigere nummers als First Fires kakt het enigszins in, wat versterkt wordt door een -toch al- rumoerig publiek. Hier speelt de band echter goed op in door energieke tracks als Know You er achteraan te knallen en zelfs vormen van dubstep uit de kast te trekken.

De band verlaat na anderhalf uur het podium en komt vanzelfsprekend terug voor een toegift. Deze wordt rustig begonnen met Pieces en wordt euforisch beëindigd met The Keeper, waardoor het publiek al rustig dansend de nacht in kan. Bonobo heeft in 013 laten zien nog beter uit te komen in een intiemere venue, waarbij Simon Green als een ware reisgids het repertoire van zijn band heeft tentoongesteld.