Ze moesten vandaag toch op de persconferentie van Pinkpop zijn. Het leek de Londenaars van The Boxer Rebellion dan maar een geografisch geschikt idee om de tour van hun vorig jaar verschenen plaat ‘Promises’ te eindigen in Leuven. Sinds de release is de band de wereld rondgetrokken en we kregen gisteren de indruk dat het wel eventjes genoeg is geweest.

The Boxer Rebellion heeft haar afspraak met De Grote Doorbraak gemist. Terwijl genregenoten The Script en Maroon 5 zich op arena’s werpen blijft The Boxer Rebellion aanmodderen in kleine zaaltjes waar een trouwe schare fans al vroeg post vat voor het podium. Het aanwezige publiek bestond voornamelijk uit koppels van middelbare leeftijd die na lange tijd nog eens een optreden kwamen meepikken – ze waren waarschijnlijk net dochterlief gaan afzetten aan de Lotto Arena waar Bastille als oppas fungeerde. Voor sommigen onder hen was het duidelijk eventjes geleden sinds ze laatst in een club waren geweest, getuige de ongemakkelijke “you rock’s” en “I love you’s” die de band tijdens de spaarzame bindteksten te slikken kreeg. Geen smartphones hier: de concertbezoeker op leeftijd neemt zijn splinternieuwe spiegelreflexcamera mee om het hele optreden voor het nageslacht vast te leggen.

Deze mensen willen niet weggeblazen worden en dat doet The Boxer Rebellion dan ook niet. Ze serveren een kabbelende set waarin het betere werk ‘Honesty’, ‘Take Me’ en ‘Diamonds’ worden afgewisseld door onderling inwisselbare nummers. Echte hoogtepunten waren er niet, hoewel bassist Adam Harrison en gitarist Todd Howe hun uiterste best deden om het publiek op te jutten. Voorzichtig meelippen en ondertussen even over de arm van man- of vrouwlief wrijven, op meer feedback moest er niet gerekend worden. Zeker naar het einde van de set toe was te merken dat de sleur van het aanhoudende tourleven zijn tol eiste van de band.

In de bissen kregen we een cover die werd aangekondigd als ‘Love You More’. Even vreesden we voor Racoon, maar het bleek gelukkig om ‘Enjoy The Silence’ van Depeche Mode te gaan. De ingetogen versie die te horen werd gebracht herstelde gedeeltelijk de geleden schade maar toch gingen wij met een wrang gevoel naar huis. The Boxer Rebellion is een groep uitstekende muzikanten die graag doen wat ze doen. Alleen is het jammer dat het nogal vaak hetzelfde is. Publieksvriendelijke meligheid die ontroert nog beroert: niet meer, niet minder.