Vandaag werd de jaarlijkse persconferentie van Pinkpop gehouden in Paradiso, Amsterdam. Tijdens deze traditiegetrouwe bijeenkomst wordt steevast de gehele line-up van het festival bekend gemaakt. Pinkpop is één van de weinige festivals op de wereld die haar line-up nog op deze manier bekend maakt, maar vandaag kreeg Jan Smeets er heel Paradiso mee op z’n kop.
En Counter Culture was erbij!

De bijeenkomst werd geopend met sfeerbeelden van Pinkpop. Deze beelden zorgden voor instant festivalkriebels. In de zaal werd vervolgens gegrapt “Zelfs 30 Seconds To Mars lijkt ineens leuk”.
De eerste live act was voor Les Djinns, de winnaar van Nu Of Nooit 2013. Zij brachten twee nummers ten gehore. Hele tamme nummers van North Sea Jazz kwaliteit. Maar dan op een podium verstopt achter de oesterbar. Zeker niet slecht, maar ook niet écht Pinkpopwaardig.

Na het optreden verkondigde Giel Beelen dat 3voor12 dit jaar zal gaan stoppen met het schrijven van ‘zure recensies’. Toen werd Paradiso ineens wakker en werd er zowaar gegniffeld door het publiek. Giel verwelkomde Jan Smeets op het podium met de tekst “daar komt de tuinkabouter aangestrompeld”. Bijna verklapte Smeets het (op dat moment al láng en breed bekende) nieuwtje over de Stones, maar hij realiseerde zich op tijd dat hij op het podium was gehaald voor de Jan Smeets Award. De cheque van €20.000,- werd uitgereikt aan de Popronde; een rondreizend muziekfestival dat mogelijk biedt aan bands om te laten zien wat ze waard zijn. Onder andere Chef’Special en Go Back To The Zoo zijn hier ooit begonnen.

Het was een knullige bedoeling. Giel had last van miscommunicatie met de jongens van de techniek, er klonk veel geroezemoes vanuit de zaal en het was rommelig op het podium. Het zal wel aan de superspannendesuperspanning gelegen hebben.

De tweede live act was The Boxer Rebellion. Ze begonnen rustig, maar wisten met ‘Always’ wel degelijk de aandacht te trekken. Leuk weetje: volgende week beginnen zij aan alweer hun 5e album. Wie weet horen we daar meer van op Pinkpop 2014, want de mannen zullen op de maandag optreden op het Brandbierstage. Na een paar vraag-en-antwoordjes heen en weer tussen Giel en Nathan was het EINDELIJK tijd voor het eerste deel van de line-up: die van zaterdag 7 juni..

Les Djinns (de winnaar van Nu Of Nooit 2013) krijgt de eer om het festival te openen. Dan verder zullen op zaterdag optreden: Bastille, Ed Kowalzyck, Epica, Flogging Molly, Haim, Joe Bonamassa, White Lies en als headliner John Mayer.

Maar er was meer. Er stond een oldskool zwarte telefoon op het podium die rinkelde. Meneer Smeets pakte de hoorn op en hield deze tegen zijn hoor. “Is it true?” vroeg hij. Ja. Het was true. Dit jaar zullen The Rolling Stones optreden op Pinkpop. Als tweede headliner op zaterdag. Hoe vaak dit nog bevestigd moest worden? Waarschijnlijk nog 20 keer, want Paradisco ging uit z’n dak. Dit is groot nieuws voor Smeets, voor Pinkpop, voor Nederland. Smeets wilde geen getallen noemen, maar liet wel weten dat de Stones ‘de duurste act ever’ zijn. “Het was een proces van maanden,” zei hij “en dit is hun enige optreden in Nederland.” Hij hoopt dat ze de fans laten stemmen voor de setlist en liet doorschemeren dat de Stones om 9 uur zullen beginnen met spelen en er tot 11 uur een vergunning is. Wel voelt hij enige druk. “Hoe moet ik dit ooit gaan overtreffen met die 50e editie?”. Ja, Jan.. Verras ons!

Ook Epica kwam een setje spelen. Een akoestisch setje, waarvan één nummer de nieuwste single Dreamscape was. Mooi, maar mak. Weinig van wat we van Epica gewend zijn. En waar was het overige deel van de band? “Op Pinkpop gaan we duizend maal zo hard knallen”, zei Simone na het optreden. Ook wees ze het publiek op de albumrelease die in mei zal gaan plaatsvinden, waarvoor 30 april een feestje gegeven zal worden in 013.
De mooie rode verliet het podium en maakte ruimte voor nog meer bekendmakingen: de line-up van zondag 8 juni..

North Mississippi All Stars, Portugal. The Man, Twenty One Pilots, The Boxer Rebellion, John Newman, Limp Bizkit, Rudimental, Paolo Nutini, Robert Plant and the Sensational Space Shifters, Chef’Special, The Kooks, Ed Sheeran, Editors en Arctic Monkeys.

Limp Bizkit werd erg enthousiast ontvangen door de aanwezigen. Ook Robert Plant maakte indruk, maar Giel was vooral nieuwsgierig naar de boeking van Arctic Monkeys. “Dat was niet eenvoudig”, zei Smeets. Ook verklapte hij dat het hele zondagprogramma eerder zal beginnen, omdat Limp Bizkit geen drie kwartier, maar een uur zal gaan spelen!

Na een terugblik op 2013 en een hele knullige prijsuitreiking van twee vrijkaarten voor Pinkpop, werd de line-up van de laatste dag (maandag 9 juni) bekend gemaakt. In eerste instantie wordt deze ‘meh’ ontvangen:
Clean Bandit, Ghost, Bombay Bicycle Club, Gogol Bordello, Jett Rebel, Kodaline, Stromae, Jake Bugg..
Maar ineens werden alle ramhardegitaarliefhebbers in de zaal wakker geschud. Next up:
Arcade Fire, Mastodon, Rob Zombie, Avenged Sevenfold, Biffy Clyro en niemand minder dan Metallica!

Wát een line-up zeg. En dan ontbreken er eigenlijk nog drie ‘grote’ namen (voor iedere dag één) en negen artiesten die het vierde (nieuwe) podium zullen moeten gaan vullen. In totaal moeten er dus nog 12 artiesten aan de line-up worden toegevoegd. En dat terwijl de line-up van Pinkpop 2014 al héél veel indruk maakte op alle pers en bezoekers. Concurrerende festivals gaan het héél zwaar krijgen met het opboksen tegen zo een ontzettend dikke line-up.

Knap werk, Mister Pinkpop!

Als afsluiter volgden nog een paar ‘huishoudelijke mededelingen’ (en een ‘superfunky’ optreden van een knetterstonede en ‘geile’ Jett Rebel):
– Biertjes blijven, ondanks de verhoogde accijnzen, €2,50 voor 25 cl;
– Jan Smeets wil nog minstens 20 jaar Pinkpop blijven organiseren;
– Camping D verdwijnt, dit jaar zijn alleen camping A, B en C beschikbaar;
– Er zullen geen chemische toiletten meer op het terrein staan, maar er zijn riolen aangelegd en je kunt voortaan dus netjes doorspoelen;
– De faciliteiten voor gehandicapten worden verbeterd.

Tickets gaan a.s. zaterdag (15 maart) om 10:00 in de verkoop. Weekendkaarten (3 dagen, inclusief camping) voor €175,- en dagkaarten voor €90,- (bij beide prijzen zitten de servicekosten al inbegrepen). Dus zet maar alvast 8 laptops klaar en trommel al je vrienden en familieleden op om kaarten te bestellen, want deze zullen als warme broodjes over de toonbank gaan vliegen.  En daar zal niemand raar van opkijken, want Pinkpop maakt indruk dit jaar.