Wat Relapse voor de metalwereld is, is Kscope voor de progwereld. Een label dat doorgaans alleen maar kwalitatief hoogstaande releases uitbrengt. Zo ook deze achtste langspeler (derde voor Kscope) van het Noorse Gazpacho. Gazpacho werd in 1996 opgericht en tekende in 2010 voor Kscope. De Noren opereren sindsdien in de schaduw van beroemdere labelgenoten als Steven Wilson, Ulver en Amplifier en doen dat getuige albums als ‘Missa Atropos’ en ‘March of Ghosts’ niet onverdienstelijk. Met ‘Demon’, hun achtste en meest ambitieuze langspeler tot nu toe, probeert men stiekem uit deze schaduw te treden. En het moet gezegd, dat lukt het Noorse zestal met vlagen best aardig.

‘Demon’ bevat 4 lange stemmige progrockstukken met diverse muzikale invloeden. Radiohead, The Pineapple Thief en Steven Wilson zijn zo maar enkele namen die me te binnen schieten bij beluistering van dit album. Gelukkig timmert Gazpacho al zo lang aan de weg, dat de heren precies weten hoe ze een eigen smoel moeten tonen.

Het meest fascinerende aan dit album, is misschien nog wel het achterliggende concept. Het album verhaalt over een manuscript dat gevonden werd in een appartement in Praag. Dit manuscript van een volslagen onbekende, bevatte zulke vreemde doch interessante schrijfsels, dat de documenten uiteindelijk in de bibliotheek van Praag zijn beland als studiemateriaal voor psychologiestudenten. Was degene die deze schrijfsels optekende nu compleet doorgedraaid of daadwerkelijk bezeten door een duistere entiteit? Niemand die het weet of durft te zeggen.

Het levert met ‘Demon’ in ieder geval een bijzonder donker en fascinerend werkstuk op.  Maar ook een werkstuk waarop het tempo over het algemeen laag ligt. Daarnaast bekruipt je zo nu en dan het gevoel dat de band nergens echt het muzikaal achterste van haar tong laat zien. En dat is op zich wel jammer, omdat je gewoon voelt dat de band het wel in zich heeft. Daarnaast zouden iets meer spierballen links en rechts het album net even naar een nog hoger niveau hebben getild. Wat in ieder geval blijft is een mooi stemmig aardedonker album, waar menig progliefhebber uren luisterplezier aan zal beleven.

 

Gazpacho maakt met 'Demon' een stemmig doch aardedonker album
Songwriting75%
Production85%
Originality80%
Music80%
80%Totale score

Over de auteur

Jeroen
Recensent #ROCK

Muziekliefhebber in de breedste zin des woords, met een lichte voorkeur voor de wat zwaardere metalen. Daarnaast gepassioneerd verzamelaar van vinyl.

Gerelateerde berichten