Kan een dag muzikaal slechter beginnen dan met een liveset van DJ Tony Star (Sterretje uit Oh Oh Cherso), zo vroeg ik me aan het begin van donderdag 13 maar af? Het antwoord: hoewel onze beats-sectie zijn liveset zeker niet had geaccrediteerd, is het juist op die momenten de kunst om positief te blijven; slechter kan het niet worden. Kroniek van een dag dat alles maar langzaam langzaam beter werd.

SOUTH BY SOUTHWEST OPGESCHRIKT DOOR INCIDENT

Het begin van de dag was namelijk zwarter dan zwart. Dezer dagen is Austin, Texas tijdens het South by Southwestfestival hét centrum voor eenieder wie nieuwe muziek kan bekoren. Het normaal zo frisse en vredige showcasefestival South by Southwest (SXSW, Austin) werd gisteren echter opgeschrikt door een zeer ernstig incident waarbij een auto op het publiek inreed. Twee doden en twintig gewonden te betreuren.

Dan nog kunnen denken aan nieuwe muziek is natuurlijk onmogelijk, maar zoals Freddie Mercury ooit zo mooi bezong in een van zijn huzarenstukjes; the show must go on. Dat, hoe moeilijk en ongepast ook, geldt ook voor SXSW. De show waar gisteren het meest naar uit was gekeken, was het eerste optreden van Damon Albarn in zijn nieuwe festivalsetting. De recensies die zijn overgewaaid uit Amerika zijn ronduit vernietigend en ook Albarn zelf was allerminst tevreden. Hij schrijnt zelfs zijn excuses te hebben aangeboden voor het slechte optreden. Nog even dooroefenen dus, en hopelijk in betere vorm 3 juli, op de werchterweide. Morgen een vrije vrijdag? Dan kun je vannacht nog van wat livemuziek streamen van SXSW! Vanaf twee uur vannacht is via iTunes live mee te kijken met de shows van Capital Cities, Band of Skulls en Soundgarden! Aanrader van het huis: in datzelfde programma zijn de weergaloze show van Coldplay (nieuw materiaal!) en het bijzondere optreden van Kenrick Lamar terug te kijken.

JACK WHITE EN NEIL YOUNG SAMEN OP NIEUW ALBUM YOUNG

‘Ome Neil’. Zo staat Neil Young al jaren bekend binnen de Amerikaanse muziekindustrie. Dat heeft niet alleen te maken met Neils ouwerwetse hobby’s, waarvan de enorme modelspoorbaan in zijn tuin het bekendste voorbeeld is, maar ook met de samenwerkingen met de jongere generatie. Op het binnenkort te verkrijgen nieuwe album van Young, A Letter Home, is Jack White de gelukkige. De twee supersterren zingen op dat album maar liefst twee songs samen in. Als dat niet genieten wordt..

MOGWAI EN BAND OF SKULLS NAAR DOUR

Wij hadden het gisteren iets te druk met Pinkpop, maar ook een aantal andere festivals vulden hun line-up gisteren aan. Ook Dour presenteerde een aantal fijne nieuwe namen. De Schotse rockers van Mogwai, Band of Skulls, maar ook een aantal fijne dancenamen zoals Chris Liebing en The Subs staan dit jaar op de affiche van het sympathieke festival op de Frans-Belgische grens. Kaarten kopen en weten wie er verder nog staan? Check het hier http://www.dourfestival.be/nl/lineup/!

THE STONES OOK NAAR BELGIE

In de rumoer rondom de passage van The Rolling Stones op Pinkpop zouden we het bijna vergeten, maar de legendarische rockers komen deze zomer ook naar België. De organisatie van TW Classic heeft de band binnengehaald voor een optreden op de festivalweide in Werchter op zaterdag 28 juni 2014. En dat is nog niet eens alles. Met de Simple Minds, Triggerfinger, Seasick Steve, Arno en Admiral Freebee valt er de rest van de dag ook voldoende te genieten. Tickets zijn vanaf zaterdag voor 89 euro te koop. Voor 150 euro koop je zelfs een kaartje voor het voorste vak en zie je deze bands dus van dichtbij. Toch nogmaals over nadenken, dat Pinkpop?

LIL’WAYNE KAPT ERMEE

Of Lil Wayne met zijn excentrieke rapnummers nou écht de muziekgeschiedenis heeft beïnvloed? Wij wagen het te betwijfelen. Wat wél zeker lijkt? Aan zijn oeuvre komt langzaam een einde. De rapper geeft in een interview met MTV aan dat hij bezig is aan zijn laatste album. Behalve wat singles gaan we volgens Wayne niet veel meer van hem horen. Of het allemaal echt zo’n vaart gaat lopen is overigens maar de vraag, drie jaar geleden kondigde de man ook zijn pensioen al aan. Of je nou wat hebt met z’n muziek of niet, Lollipop blijft toch een van de vunzigste raptracks allertijden. Mooie om deze Oud Nieuws af te sluiten dus. Fijne vrijdag!