Even lijkt Cypress Hill aan te staan, maar dan blijkt het toch Kill the Power het openingsnummer van het gelijknamige vijfde album van Skindred. De mix van nu-metal, punk, reggae, rap en beats is door frontman Benji Webbe omgedoopt tot Ragga Metal. De titeltrack bevat wellicht wat te veel van al deze stijlen. Iets te chaotisch, maar toch een lekker up-tempo nummer. De afwisseling van zware metal, hard rock en dubstep klopt een stuk beter in We are the Ruling Force, al is de tweede stem aan het eind tenenkrommend. Playing with the Devil maakt vervolgens vanuit een mooie reggae basis Skrillex-achtige dubstep uitstapjes. Ook de poging om reggaeton en rock te combineren in Worlds on Fire is een gewaagd, maar aardig geslaagd experiment.

Toch blijft het af en toe moeilijk om Skindred serieus te nemen. Het nummer Ninja, waarin vooral vaak schreeuwerig het woord ‘Ninja’ herhaald wordt, begint te vervelen. De daaropvolgende Bon Jovi kloon The Kids Are Right Now maakt het niet veel beter. ‘Loud music, my salvation, and the kids are right now’, zegt genoeg over het niveau. Met We Live volgt nog een vreemd zoetsappig poprock nummer.

Open Eyed breekt gelukkig met deze twee volledige misperen. De nu-metal riffs en de reggae vocalen zijn terug. Daarbij verzorgt een gastoptreden van ene Jenna G. een kopie van het stemgeluid van de zangeres van Guano Apes. Up-tempo reggae met een vleugje nu-metal staan in Dollars and Dimes centraal.

Punk was tot nu toe de grote afwezige van alle stijlen. Saturday is op een reggae refrein na een straight-forward punk nummer. Proceed with caution geldt dus juist niet. Alle remmen gaan een laatste keer helemaal los. Slotstuk More Fire is niet meer of minder dan een extra-tje, een lekker reggae nummertje met een folkloristische laatste noot.

Met Kill the Power doet Skindred een serieuze poging naar het wereldrecord mixen van stijlen. Af en toe lukt dat wonderwel, vaak is de mêlee van stijlen toch echt te veel van het goede. Bovendien lijken veel passages op bestaand werk, om niet meteen te spreken van schaamteloos kopiëren. De plaat is geen blijvertje. Toch is een selectie van de songs zeker het aanhoren waard. Live zal Skindred dan ook vast weer zijn mannetje staan. De kleurrijke, energieke Benji voorop!

Skindred - Kill the Power
Songwriting49%
Production65%
Originality74%
Music58%
62%Totale score