Een nieuwe terugkerende categorie op Counter Culture: De favo van. Iedere maandag zullen de schrijvers van het hiphop-team hun licht laten schijnen over een favoriete onderdeel uit de hiphop-wereld. Denk hierbij aan de beste videoclips, de hardste lines of de meest memorabele liveshow. Deze week verklaart Gerben waarom de freestyle van Childish Gambino zo geniaal is:

Gerben: Childish Gambino freestyle over Pound Cake is de beste freestyle in de wereld van hiphop. Childish Gambino was een van de eerste Amerikaanse hiphop artiesten die ik hoorde. Het album “Camp” en “EP” waren voor mij de voornaamste albums. Toen kwam er begin dit jaar nog “Because The Internet” en verbeterde hij zichzelf weer. Omschrijf Gambino als een zweverige, realistische, donkere rapper. Qua flow en style, en zelfs als hij freestyles dropt.

Ik kan allang niet meer op twee handen tellen hoe vaak ik deze freestyle gehoord heb. Kan ik hem meerappen? Misschien. Want deze freestyle is het meer dan waard. Mede komt dat ook omdat de echte song van Drake mij niet aansprak. Zo komt Gambino met keiharde lines die flink in de mic snijden. So dist hij Danny Brown en gebruikt hij Meek Mill’s naam om een voorbeeld van zichzelf te geven.

“Hot on my own, check your tone, check your stance homie,
You don’t even like me, you just trynna get my fans homie.”

In deze line maakt hij heel duidelijk dat Danny Brown de verkeerde route naar fame zocht. Via de fans van Gambino. Zo had Danny Brown een featuring op Gambino’s  “Royalty”, maar was Gambino niet te horen op Danny Browns debuutalbum “Old”. Het beste is dat de zin “check your tone” ook slaat op de absurde hoge rap stem van Danny Brown. Het gekke aan deze dis is toch dat Gambino later de line “Dan made millions” gebruikt. Geeft hij hiermee aan dat Danny Brown rijk is geworden? Of juist Community oprichter Dan Harmon? Gambino blijft onduidelijk en zegt er niks over. Het is geweldig.

“But we don’t take pictures, when you’re rich you just see it again.
The only thing they really worry about is me and the pen.”

De eerste line van deze twee lines die voor mij de kroon spannen in deze freestyle is zo spot on. Gambino legt uit dat hij zonder moeite een paar weken naar Kauai kan. Maar tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat frequent reizen de experience van reizen wegneemt. Dus hij hoeft geen foto’s te maken, want hij komt er toch nog wel terug.

De tweede line legt de vinger op de zere plek. Gambino werd beroemd met schrijven voor 30 Rock. Hij was zo goed en vol inspiratie dat niemand in de business wil dat zijn schrijven ophoudt. Vooralsnog is het duidelijk dat dat niet het geval is want “Because The Internet” is een meesterwerk.

Geruchten over deze freestyle dat deze eerder geschreven zou zijn veeg ik van tafel. Ik weet dat Gambino geweldig schrijft en rapt, maar deze freestyle is te perfect om negatief over te zijn. Gambino is een geniale lyricus en zal ons blijven verbazen, dat kan ik je voorspellen.