The Sedan Vault vertoeft al enkele jaren net onder de radar van het Belgische muziekwereldje. Daar komt met Minutes To Midnight vast verandering in. Op hun derde langspeler tonen de broers Meeuwis zich minder weerspannig dan op hun vorige werk – er wordt zowaar al eens gefloten!

Beginnen als Guns ‘n’ Roses covergroep, daarna wat omzwervingen maken in het hardcoremillieu om uiteindelijk in Londen te belanden en een uitstekende poprockplaat te maken: The Sedan Vault laat zich niet hokje duwen. Zes jaar na ‘Vanguard’ staan ze opnieuw in de versafdeling van de betere platenzaak. Minutes To Midnight is toegankelijker dan hun oudere werk en mengt – dixit de Facebookpagina van de band – invloeden van Noel Gallagher, Jack White, Depeche Mode en Gorillaz. Hoewel ze onderweg hun drummer verloren zijn – bassist Johan zit nu achter de trommels – klinken ze weidser en meer gedreven dan voorheen.

Daar zit producer Richard Woodcraft vast voor iets tussen. Woodcraft weet als geen ander hoe je eigenzinnigheid met pop doet versmelten dankzij zijn samenwerkingen met Grinderman, Arctic Monkeys, Radiohead én Robin Williams. Hij nodigde de band uit in zijn studio in Londen en dat kan op zijn minst als een verademing worden gezien. In nummers als ‘Drunk Dialing’ en ‘Lo-Fi’  . Als de rem er af mag levert dat snedige postpunk op, getuige ‘Ghost Rider’ en ‘Streetwalkers’. Heel vernieuwend is het nooit en qua thematiek blijft de band ronddobberen in hetzelfde schuitje waar zoveel andere muzikale twenty somethings hun kwelduivels onderbrengen. Dat is gelukkig dankzij de degelijke uitvoering geen grote ergernis.

Met Minutes To Midnight zet The Sedan Vault zich als een blijver op de kaart. Momenteel touren ze nog in het zog van andere bands maar binnenkort zullen ze vast zelf in staat zijn om grote zalen vol te spelen.

The Sedan Vault speelt de komende maanden als voorprogramma van Customs drie optredens in Nederland: op 9/05 in De Melkweg, 23/05 in Paard Van Troje en 6/06 in Metropool

 

The Sedan Vault - Minutes To Midnight
Songwriting75%
Production80%
Originality70%
Music75%
Overall Impression75%
75%Totale score