Het festivalseizoen is al een paar weken weer begonnen, maar op de echte grote festivals moeten we nog even wachten. Die wachtperiode is meestal bijna net zo leuk als het festival zelf. In menig Nederlandse vriendengroep wordt deze weken starend naar een blokkenschema namelijk bepaald welke bands op de festivals zeker bezocht moeten worden. CounterCuture tipt helpt je daarbij, en nadat wij maandag nog onze mustsee’s voor Rock am Ring presenteerden, presenteren we vandaag onze special over ’s lands grootste voorjaarsfestival. Dit zijn onze favorieten voor Pinkpop 2014!

Alvorens te beginnen met die namen wellicht wat meer over Pinkpop. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat Pinkpop meestal met Pinksteren plaatsvindt en altijd georganiseerd wordt onder de befaamde skiberg op Megaland in Landgraaf. Het festival is een van de oudste festivals ter wereld en bijna alle grote namen hebben er inmiddels wel eens gestaan. De oeroude traditie, uitstekende plek in het seizoen (lekker aan het begin, met Pinksteren als toch iedereen vrij is), de roze hoedjes, het toegankelijke programma en gemoedelijke sfeer zijn de absolute pluspunten van Pinkpop. Als minpunt wordt al jaren de vroege eindtijd genoemd (de laatste act van Pinkpop speelt nog altijd niet langer dan tot half 11 á  11 uur), en ook qua randprogrammering kan Pinkpop nog wel wat van uitdager Lowlands leren. Ben je echter op zoek naar een gemoedelijk, gezellig popfestival met een doorgaans uitstekende lineup? Dan is Pinkpop helemaal wat voor jou!

Dit jaar kiest Pinkpop voor een andere opzet dan we de laatste jaren gewend zijn. Ten eerste is er op het festival een vierde podium bijgekomen, waar talent voor het eerst Pinkpop mag bespelen. Daarnaast is ook in de programmering voor een andere strategie gekozen. Niet langer richt de organisatie zich enkel op de weekendbezoekers, maar meer specifiek wordt dit jaar ook voor dagjesmensen geprogrammeerd. Vandaar dat Pinkpop dit jaar drie behoorlijk verschillende dagen op het programma hebben staan, waar allemaal 30.000 dag- en 30.000 weekendkaarten voor zijn verkocht. Die nieuwe strategie lijkt aardig zijn vruchten af te werpen, want Pinkpop is op de zondag na inmiddels uitverkocht. Het programma is grofweg in te delen in een wat klassiekere zaterdag, een moderne indiezondag en een keiharde metalmaandag. Wat u zeker niet mag missen op Pinkpop, naast de heerlijke braadworsten van het standje gelijk links van de ingang (geheime tip van het huis)? Dat leest u, overzichtelijk dag voor dag, hieronder. Veel leesplezier en tot op Pinkpop!

ZATERDAG 7 JUNI

LES DJINNS (14:20-15:00 – Brand Bier Stage)

Het openingsslot is op Pinkpop al jaren weggelegd voor een lokale, talentvolle band. En omdat tradities er tenslotte zijn om te behouden mag ook dit jaar de winnaar van de bandwedstrijd Nu of Nooit het Limburgse festival weer openen. Van de winnaars van voorgaande jaren herinneren we ons vooral heel veel matige bands, maar dat er af en toe een goede uitzondering bijzat werd een aantal jaar geleden nog eens bevestigd door Sungrazer, die een uitstekende show neerzette op de vroege zaterdag. Aan Les Djinns dus om de traditie voort te zetten. Hopelijk blijft hun show meer hangen dan de voorgaande winnaars.

ED KOWALCYK & HET NOORDPOOL ORKEST (15:00-16:00 – Main Stage)

Sommige mensen krijgen een spontane buikkramp wanneer ze de stem van Ed Kowalcyk en zijn mannen van Live horen. Gezien de vreselijke albums die zanger de afgelopen jaren heeft voortgebracht kan uw reseceert daar best wat begrip voor opbrengen, maar toch is Live verantwoordelijk voor een aantal uitstekende rockalbums. De beste daarvan, Throwing Copper, wordt op de eerste festivaldag integraal door de zanger ten gehore gebracht. Hij wordt daarbij ondersteund door het uitstekende Noordpoolorkest. Kan wel eens dé verassing van het weekend worden!

THÉ LAU & THE SCENE (16:00-17:00 – Brand Bier Stage)

Het is natuurlijk prachtig dat dé vertegenwoordigers van de Nederpop laat in hun carrière nog op Pinkpop staan, maar de reden dat ze er zijn is wel erg cru. Thé Lau, flamboyante voorman van The Scene, is namelijk ernstig ziek. Nog drie shows en het doek voor Lau en The Scene valt. Dat één van die laatste drie shows op Pinkpop is, het festival waar Lau altijd nog een keer wilde spelen, is een prachtig en meer dan verdiend saluut van Smeets naar de Nederpophelden. Nog één keer Blauw, nog één keer Iedereen is van de Wereld. En dan die ene zin, die ineens wel erg veel lading krijgt; En ik hef het glas op jouw gezondheid, want jij staat niet alleen…

FLOGGING MOLLY (17:00-18:00 – Main Stage)

Het eerste feestje van Pinkpop 2014 zal ongetwijfeld plaatsvinden bij de Amerikaans-Ierse rockers van Flogging Molly. Het is inmiddels alweer zes jaar geleden dat de band voor het laatst op Pinkpop te zien was. Sinds toen weinig nieuw materiaal of nieuwe stromingen; nog altijd vrolijke kabouterpunk met een steeds rauwer wordend rockrandje. En daarnaast ook nog een aantal prima ballads, zoals Float en If I Ever Leave This World Alive. Voor de vrolijke noot op de namiddag!

JOE BONNAMASSA (18:00-19:00 – 3FM Stage)

De zaterdagavond wordt geopend door een van de meest verrassende boekingen van Pinkpop in 2014; Gitaarvirtuoos Joe Bonamassa betreed dan het 3fm-podium. De Amerikaan is wellicht niet eens heel bekend bij het grote publiek, maar nam wel al een plaat om met Eric Clapton en wordt door Santana getipt als zekere toevoeging in het rijtje Santana – Hendrix – Clapton. Als u van gitaarmuziek houdt mag u deze zeker niet missen.

JOHN MAYER (19:00-20:00 – Main Stage)

Een paar jaar geleden mocht John Mayer nog zijn Pinkpopdebuut maken op de 3FM-Stage, maar inmiddels is de singer-songwriter zo populair dat hij het op het hoofdpodium als pré-headliner mag proberen. Niet gek ook, want zijn shows zijn steevast uitverkocht en zijn CD’s zijn in platenzaken niet aan te slepen. Opvallend is ook de brede fanbase van Mayer, die zowel bij zelfverklaarde muziekkenners als bij huismoeders zeer goed blijkt aan te slaan. Speelt daarnaast stiekem heel erg goed gitaar, en schijnt ook nog nieuw werk mee te nemen naar Landgraaf!

THE ROLLING STONES (21:00-22:30 – Main Stage)

Maar alle hiervoor genoemde bands zijn natuurlijk slechts een voorprogramma in vergelijking met de afsluiter van de Pinkpopzaterdag. Niemand minder dan de legendarische Rolling Stones betreden zaterdag het podium van het festival. Er wordt dan dus geschiedenis geschreven op de Pinkpopweide. De grondleggers van veel hedendaagse muziek die spelen op hét modelfestival voor heel veel Europese festivals. Daar moeten we dan wel bij vertellen dat de kwaliteit van de optredens van de Stones de laatste jaren erg wisselend is en dat wij ons afvragen hoe Jagger de klap van het overlijden van zijn veel jongere vriendin verwerkt. De grote vraag van zaterdagavond: Vergane glorie of onvergetelijke topband? We weten het zaterdag rond 22:30. De 60.000 fans zijn dan in ieder geval een ervaring rijker!

ZONDAG 8 JUNI

NORTH MISSISIPPI ALLSTARS (3FM Stage – 12:45-13:30)

Wij lopen inmiddels lang genoeg rond op de festivals om het belang van een rustige start te kunnen benadrukken. Beetje brak in het gras hangen terwijl een band je kater rustig van een soundtrack voorziet. De North Mississippi Allstars kunnen daar wel inkomen. De band, geformeerd rondom de broers Cody en Luther Dickinson, maakt een aardig kabbelende mix tussen country, rock en folk. Lijkt niet erg interessant, maar omdat deze jongens dat wel erg goed doen wordt het toch erg leuk. Referentie: Zelfverklaarde allescriticus Noel Gallagher is fan. Als u nog niet overtuigd bent weten wij het écht niet meer!

LIMP BIZKIT (3FM Stage – 14:15-15:15)

Als ik de titels Rolling, My Generation, Nookie, Break Stuff en Take A Look Around achter elkaar zet, gaat er bij u dan een lichtje branden? Zo nee, bent u waarschijnlijk niet in het bezit van een rode cap en bent u ook niet in de tweede helft van de jaren ’90 opgegroeid. Zo ja, dan was u net als ondergetekende een (stiekeme) fan van de nu-metal van Limp Bizkit. Live vooral interessant omdat iedereen legende Fred Durst toch een keer live moet hebben gezien, en zeker ook vanwege de intrigerende bodypaints van gitarist Wes Borland. Daarnaast (nog altijd) zo explosief als springstof. Throw your hands up!

RUDIMENTAL (3FM Stage – 16:15-17:15)

De zondag op de 3FM-stage is dit jaar uitstekend geprogrammeerd en ook de derde band die daar het podium mag betreden is zeker de moeite waard. Voor de feestelijke noot is UK-bassact Rudimental uitgenodigd. Die kent u natuurlijk van Feel the Love, Waiting all Night en Not Giving In, maar de formatie, live onder meer aangevuld door een killer blazerssectie, heeft veel meer te bieden. Zoek bijvoorbeeld eens de heerlijke deephouseplaat Spoons op. Of Hell Could Freeze, samenwerkingkje met Angel Haze. Nog één tipje van de sluier: John Newman is deze dag ook op Pinkpop gesignaleerd, dus we kunnen wel eens een échte liveversie krijgen van Feel the Love en Not Giving In.

INTERGALACTIC LOVERS (Stage 4 – 17:15-18:15)

Voor we het helemaal vergeten: Pinkpop introduceert dit jaar ook een nieuw podium. Naast een hoop acts waar wij nog nooit van hebben gehoord (Nina Nesbitt, iemand?) staan er op dat vierde podium ook een paar prima namen. Intergalactic Lovers is daar één van. De in thuisland België al behoorlijk doorgebroken band doet sterk denken aan PJ Harvey en maakt ideale muziek om in het gras te liggen en de indrukken van de dag te verwerken. Is in ieder geval een stuk spannender dan de op dezelfde tijd op Main Stage geprogrammeerde Ed Sheeran. Als je het nieuwe podium een kans wil geven, kan je dat misschien maar het beste doen tijdens de show van de Lovers.

PAOLO NUTINI (3FM Stage – 18:15-19:15)

De muziek van Schots-Italiaanse singer-songwriter Paolo Nutini valt wel te betitelen als lievemeisjesmuziek. Zijn podiumpresentatie is daarentegen niet aan te raden voor 14-jarige festivaldebutanten. Uw recensent kan het aantal ladderzatte concerten van Nutini niet exact meer voor de geest halen, maar hij was vaker dronken dan nuchter. Nu schijnt hij afgekickt te zijn, en met zijn nieuwe plaat Caustic Love is hij ook de lievemeisjesmuziek een beetje voorbij. Blazers toevoegen aan de muziek van Nutini blijkt een gouden zet te zijn. Combineer de rauwe funksound van zijn nieuwe plaat met de hele goeie nummers van debuut These Streets en dit uurtje Nutini is uitstekend geschikt als rustpunt in een verder stevige dag. Wordt zonder twijfel beter dan zijn vorige Pinkpop-passage!

EDITORS (Main Stage – 19:15-20:15)

Er zijn zo tien redenen te bedenken waarom je als festival de Editors beter niet kan boeken. Belangrijkste? De Editors zijn de laatste jaren heel veel in Nederland te zien geweest. Pas geleden nog in de Tivoli in Utrecht, eind vorig jaar in de Ziggodome en eerder op Lowlands. Toch blijven de Editors live iedere keer beklijven en zeer overtuigend. Het songmateriaal van de band is – zeker met de nummers van The Weight of Your Love erbij – erg sterk en erg breed. En zeg nou eerlijk, songs als Munich, Papilon en No Sound But the Wind zijnn toch ook gewoon instant-klassiekers? Voor iedereen die de band nog nooit live heeft gezien een must, voor anderen een zekerheidje als het gaat om vuurwerk en emo-vermaak!

ROBERT PLANT & THE SENSATIONAL SPACE SHIFTERS (3FM Stage – 20:15-21:15)

Nu ook de Stones op Pinkpop te zien zijn geweest blijft Led Zeppelin over als (misschien wel) de grootste band die nooit in Landgraaf heeft gestaan. De individuele leden beginnen echter langzaam de weg naar ons land wel te vinden. Vorig jaar stond bassist John Paul Jones nog met Seasick Steve op Lowlands, dit jaar dus Robert Plant op Pinkpop. Als we de huidige setlists mogen geloven wordt het een combinatie van het beste van Led Zep, een serie covers, een paar van de nummers die Plant met Alision Krauss opnam en wat van de (overigens behoorlijke geflopte) solosingles van Robert Plant. Bijna vijftig jaar legende in één uur gepropt. Moet je bij zijn geweest!

ARCTIC MONKEYS (Main Stage – 21:15-22:30)

Of je nou fan bent of niet, de Arctic Monkeys zijn op dit moment dé band die je gezien moet hebben. Beter in vorm dan ooit, live ongelofelijk strak en tegenwoordig met Alex Turner als bedreven publieksmenner. Debuutalbum Whatever People Say That I Am That’s What I’m Not kwam als donderslag bij heldere hemel binnen in muziekland, de volgende albums werden zonder uitzondering goed ontvangen en de laatste plaat, simpel AM genoemd, was voor velen het beste album van het vorige jaar. De show die de band vorig jaar op Glastonbury gaf was briljant, en de band schijnt dat niveau tegenwoordig zelfs te overtreffen. Bijzonderheidje: De band headlined komende zomer voor het eerst meerdere grote zomerfestivals, en Pinkpop is het eerste 60.000+ festival waar de band komende zomer speelt. Bijzondere zomeravond voor band én publiek dus. En het concert waar uw recensent het meest naar uitkijkt.

MAANDAG 9 JUNI

CLEAN BANDIT (Brand Bier Stage – 12:00-12:40)

U vraagt bij het zien van de naam Clean Bandit misschien af over wie we het hebben, maar als u de eerste tonen van single Rather Be hoort weet u het gelijk. U bent dat hitje wellicht zat, maar wij verzoeken u met klem tóch naar de Brand Bier Stage te komen op maandagochtend! Clean Bandit is absoluut meer dan alleen het hitje. Album New Eyes geeft de luisteraar een opmerkelijk frisse combinatie tussen klassiek, dance en pop. De klassieke invloeden zijn niet gek, omdat het originele viertal voor Clean Bandit opereerde als strijkkwartet. Toen waren de stukken van Bach favoriet, nu doet de muziek denken aan een combinatie tussen de groten der klassiek, de zomerse danceklanken van – bijvoorbeeld – Funkstar DeLuxe en de postpop van Arcade Fire. Clean Bandit is absoluut geen One Day Fly en dat zullen ze ook u op Pinkstermaandag willen laten zien.

JETT REBEL (3FM Stage – 12:00-12:40)

Maar de keuze aan het begin van de Pinkpopmaandag is niet makkelijk, want tegenover Clean Bandit staat Jett Rebel geprogrammeerd. De extraverte Nederlander is internationaal doorgebroken met single On Top Of The World – die kent u van de nieuwe spidermanfilm – en heeft net zijn eerste album (Venus and Mars) uit. Daarop 14 uitstekende nummers die erg doen denken aan Rebels grote inspiratiebron Prince. Live daarnaast ondersteund door een uitstekende band. Zelf is Rebel een zeer opvallende verschijning die op het podium werkelijk alles in de strijd gooit. Verwacht veel gedans, virtuoze solo’s en mannen zonder shirt. Hoogmis van de Nederlandse popscene.

MASTODON (Main Stage – 12:40-13:40)

Wij kunnen er niets aan doen, maar hoe vaker we Mastodon zien optreden, des te beter ze lijken te worden. De retestrakke ritmische stonermetal van Mastodon heeft in alle jaren dat de band bestaat al meerdere festivalweides in vuur en vlam gezet en ook Pinkpop moet er nu aan geloven. Met een nieuw album in het verschiet en de pareltjes van – bijvoorbeeld – The Hunter op zak kan dit alleen maar een uitstekend uurtje worden voor iedereen die van harde muziek houdt.

GHOST (3FM Stage – 13:40-14:40)

Hier willen we eigenlijk niet teveel van verklappen. Een kardinaal en vier dienaren spelen metal. De Zweedse band is vooral bekend geworden om hun bizarre podiumverschijning en om het feit dat niemand precies weet wie er achter de maskers zitten. Daarnaast is het echter een enorm sterke metalband, of zoals de band zelf zegt: “Als onze muziek niet rockte, had niemand het over Ghost”. Of dat echt zo is zien we op Pinkstermaandag, als de band het moet doen zonder spectaculaire liveshow, gewoon bij daglicht.

ROB ZOMBIE (Main Stage – 14:40-15:40)

Als we dan toch lekker in de schmink zitten kunnen we gelijk door naar shockrocker Rob Zombie. Vroeger vooral bekend als leadzanger van metalband White Zombie, tegenwoordig toerend in wisselende samenstelling. Muzikaal past Zombie het beste in de Industrial Metalniche, live heeft doet het ook denken aan antichrist superstar Marlyn Manson. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar feit is dat iedere zichzelf respecterende muziekliefhebber de verboden vrucht Rob Zombie eens geproefd moet hebben. Dan moet u zelf maar bepalen of het voor u op, of net over het randje is.

STROMAE (3FM Stage – 15:40-16:40)

Zeker aangezien de populariteit van Rob Zombie onder de gemiddelde Pinkpopganger waarschijnlijk te verwaarlozen is verwachten wij behoorlijk hectische taferelen rond de komst van Stromae naar de 3FM Stage. De Belgische artiest is onnoemelijk populair en sluit het Belgische Rock Werchterfestival een aantal weken later zelfs af. Terecht, want na twee geweldige albums en met een liveband van formaat is Stromae een uitstekende naam voor ieder festival. Op Pinkpop staat de publiekslieveling nog gewoon in de middag op de 3FM Stage. Als u de beste chansonnier van het moment ook wilt zien komt u dus maar beter op tijd, want er zullen we meer zijn met deze ambitie!

BIFFY CLYRO (Main Stage – 16:40-17:40)

Geen band met zo’n enorm verschil in aandacht tussen thuisland en andere landen dan Biffy Clyro. In het Verenigd Koninkrijk headlined de band al grote festivals maar in Nederland moesten de heren het tot voor kort met middagprogramma’s op zijpodia doen. Daar komt dit jaar verandering in. De Clyroarmada staat namelijk op het Pinkpop voor het eerst hoofdpodium en zorgt zo voor een popnoot tussen het metalgeweld dat deze dag verder inktzwart inkleurt.

AVENGED SEVENFOLD (Main Stage 18:40-19:40)

Binnen de veelheid van hardere bands die de maandag van deze Pinkpop inkleuren valt de aanwezigheid van Avenged Sevenfold (voor vrienden: A7X) misschien wel het meest op. De Amerikaanse heavymetalband is al jaren legendarisch in binnen én buitenland en staat deze zomer op veel festivals zelfs als headliner geprogrammeerd. Op Pinkpop krijg je ze als voor-headliner. Als je houdt het dampende riffs en keiharde heavymetal is de show van A7X absoluut een mustsee!

ARCADE FIRE (3FM Stage – 19:20-20:40)

Een van de van te voren meest besproken bands van Pinkpop 2014 is Arcade Fire. De Canadezen waren rond het uitbrengen van hun nieuwste langspeler, Reflektor, eventjes heel erg hip. De plaat werd door pers én publiek uitstekend ontvangen en de band gaf de muziek in de sporadische shows die de band gaf een mystiek tintje mee. Arcade Fire is muzikaal uniek, niet in een hokje te plaatsen en live altijd goed. De band zal de komende tour naast de nummers van Reflektor ook nummers spelen van oudere en zeker net zo bekende platen. Het jaar 2014 staat voor Arcade Fire vooral in het teken van de headlineshow die de band gaat geven op Glastonbury, maar ter voorbereiding van die nu al legendarische gig staat de band eerst op de 3FM stage van onze nationale festivaltrots. Komt dat zien!

METALLICA (Main Stage – 20:40-22:30)

Wie Metal zegt, zegt Metallica. Na in 2008 een briljante show op Pinkpop te hebben gegeven is de band op tweede pinksterdag terug in Landgraaf om de festivalweide opnieuw in vuur en vlam te zetten. Over Metallica hoeven we natuurlijk weinig uit te leggen. Rockers, van Amerikaans-Deense afkomst en bekend van klassiekers als One, Enter Sandman, Nothing Else Matters en Master of Puppets. Bestaan inmiddels toch ook al meer dan 30 jaar maar is nog altijd de strakste metalband ter wereld. Leuk weetje: U bepaald op Pinkpop zelf de setlist door het ‘Metallica by Request’ principe. Daardoor krijgt u ook echt alle hits voorgeschoteld. Onze favoriet, Fuel, heeft nog ongeveer 70 stemmen nodig om op de setlist te komen. Mocht u deze preview dus hebben gewaardeerd, weet wat u te doen staat om ons te ondersteunen. Dan wacht ons op Pinkpop een mooie vuurwerkshow. “Give me fuel, give me fire, give me that what I desire!”.