Wie halverwege de eerste Groezrock dag binnendruppelt op de festivalweide, zoals velen doen op Europa’s grootste punkfestival, openen hun festivalweekend met een makkelijk te verteren poppunkmiddagje. Vanaf de Etnies stage klinken de kettingzaagvocals van Red City Radio die gepaard gaan met onophoudelijke crowdsurfavonturen van de vele podiumbeklimmers.

De Etnies mag dan een crowdsurfhemel zijn, het ontbreken van een barrière voor het podium maakt dat het voor de voorste rijen bezoekers en fotografen een beknellende ervaring wordt. Over minder prettige ervaringen gesproken: met een kledingkast die rechtstreeks uit de zomeruitverkoop van de H&M lijkt te komen vormt Deez Nuts zonder twijfel het ultieme dieptepunt van de dag.

Gelukkig is het niet veel later alweer tijd voor een prima portie punkrock als The Menzingers er een uur lang vol voor gaan op de main stage van Groezrock. De band mag dan uit Pennsylvania komen, het straalt een vrolijke en oprechte ‘Boston vibe’ uit die minstens zo erg goed ontvangen wordt.

Boysetsfire op Groezrock 2014

Boysetsfire op Groezrock 2014

Als de avond valt en Chunk! No, Captain Chunk heeft bewezen niet veel meer te zijn dan een hardcoreversie van de Plain White T’s, keert Boysetsfire terug naar hun roots op de main stage. Die terugkeer verloopt niet geheel smetteloos, zo blijkt als frontman Nathan Gray overduidelijk moeite heeft met het tempo van met name de nieuwe songs bij te houden. Hoe de band ook zijn best doet om oude tijden te doen herleven, het slaagt er helaas niet in.

Daarmee kunnen tevens de optredens van Madball, Alkaline Trio en Descendents worden samengevat, al staat die laatste een stuk beter te spelen dan het een paar jaar terug deed op Groezrock.

De grote verrassing van de dag komt op naam van ultieme folkpunk feestband Larry And His Flask, die op de late festivalavond Groezrock trakteerde op een contrabassolo vanuit het publiek, kon rekenen op vele duizenden brede glimlachen en een heuse sitdown.

Vlak voordat de eerste Groezrock dag afgesloten zal worden op de main stage, zet Quicksand op de Impericon stage nog even een show neer die het best te typeren is als een door punk beïnvloede stonerrockset uitgevoerd door Incubus. Een aardig opwarmertje voor de hoofdact van de avond: NOFX.

NOFX zou NOFX niet zijn als het de regeltjes niet iets zou verbuigen. Zo sluiten de punkrockveteranen het hoofdpodium af met de beloofde klanken van Punk In Drublic, maar natuurlijk niet integraal. Tracks van het album worden afgewisseld met nieuwer materiaal en een gastoptreden van Descendents frontman Milo tijdens Quart In Session. Uiteraard kunnen publieksfavoriete tracks als Linoleum en Seeing Double At The Triple Rock rekenen de meeste bijval van het publiek, maar het is de slottrack die de avond compleet maakt als Fat Mike en co een ode brengen aan de overleden NUFAN-frontman Tony Sly door zijn prachtige Shortest Pier te coveren.

Foto’s van de zaterdag zullen in de loop van het weekend verschijnen op onze facebook pagina. De recensie van de zaterdag verschijnt zondag 4 mei op counterculture.nl

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.704842606220453.1073741851.453877017983681&type=3]