It’s time to wake the fuck up!”, zo opent The Charm The Fury zeer terecht bij de start van de Groezrock zaterdag. Aan een wake-upcall heeft het publiek bij de Impericon gezien de ijskoude nacht en de vele omgevallen mohawks zeker behoefte en die behoefte weet het Amsterdamse metalcore ensemble prima te vervullen.

De recensie en foto’s van de vrijdag van Groezrock vind je hier.

The Casualties mag halverwege de middag het spits afbijten van een reeks old school punkshows in Meerhout. Samen met onder meer genre-veteranen Snuff enAll vormt de uit New York afkomstige punkformatie de perfecte opmars naar de grote finale van het festival, zo zal later blijken.

Tussen de bedrijven door krijgt Groezrock nog een zwaar te verteren set van Nate Newton en zijn stonermetalproject Doomriders. Het kwartet blijkt een vreemde eend in de bijt te zijn tussen al het punk- en hardcoregeweld en weet helaas maar de helft van zijn publiek te imponeren. Desalniettemin komen de doomgrooves in combinatie met de punkroots van de band erg goed uit de verf.

Na dit uitstapje claimt Screeching Weasel tijdens hun optreden om de main stage voor het eerst een show in Europa te spelen. Vervolgens weet frontman Ben Weasel in een punk onwaardige, gesponsorde anekdote te melden dat hij blij is first class te mogen terugvliegen dankzij een energiedrankje. Gelukkig komen de fans van de vijfde incarnatie van deze punkband muzikaal nog wel aan hun trekken, want op de setlist en podiumkunsten van de mannen is niets aan te merken.

Ook de krachtige show van Caliban wordt een van de spaarzame hoogtepunten van de dag. Voorzien van een creepy maar toffe podium-inrichting ter ondersteuning van hun nieuwe album Ghost Empire zetten de Duitsers de Impericon stage compleet op zijn kop een weet circlepit op gang te krijgen die bijna de complete grootte van de tent in beslag neemt.

The Hives at Groezrock 2014

The Hives at Groezrock 2014

Even later is het het ego van The Hives dat de volledige ruimte van de tent bij de main stage inneemt. De zwartwitte Zweden dreigen het publiek te vernietigen wanneer er niet enthousiast meegedanst en gerockt wordt op hun songs. Gelukkig hoeft die belofte niet ingelost te worden, want drie kwartier nadat de heren hun laatste powerchords hebben laten klinken, staat The Offspring gewoon op het hoofdpodium.

Zoals vooraf aangekondigd, wordt er door Dexter Holland en co geopend met het jubilerende album Smash. Maar daarmee vult de punkband natuurlijk maar de helft van zijn optreden, want ook hits als Pretty Fly (For A White Guy), All I Want en Why Don’t You Get A Job mogen niet ontbreken in het totaalplaatje.

De Californische punkers zijn in vorm op Groezrock, maar het is ze wel een beetje naar hun bol gestegen: zo worden slechts twee handen vol (zeer kort van te voren handmatig geselecteerde) fotografen toegelaten om het concert vast te leggen. Waarschijnlijk zijn de mannen simpelweg bang voor imagoschade en speelde NOFX een dag eerder terecht in op het feit dat de mannen inmiddels — zeker fysiek en qua uiterlijke uitstraling — hun beste tijd gehad hebben door mensen in het publiek te classificeren als ‘almost as old as the Offspring’.

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.705249639513083.1073741852.453877017983681&type=3]