‘Géén nieuws, is goed nieuws’ luidt het welbekende gezegde. Een gezegde dat zeker opgaat voor vandaag. Na Hemelvaart gisteren, toen ondergetekende zich meer dan uitstekend vermaakte op Urpop met o.a. Amberjacks (geweldige psychedelische rock), Present Danger (met leuke Metallica covers) en Stahlzeit (dé Rammstein coverband bij uitstek), is het vrijdag qua muzieknieuws een beetje komkommertijd. We kunnen uiteraard wel weer uitweiden over The Common Linnets, waar meer en meer de ‘vuile was’ wordt buiten gehangen. Of we kunnen melden dat Nick & Simon toch echt niet gaan meedoen aan het songfestival volgend jaar (gaat er dan echt geen trein naar Oostenrijk jongens?). Maar daar zit niemand op te wachten. Toch?

Forza FortaRock

Wat dan wel? Iedereen met een beetje metaal in het hart weet dat morgen FortaRock op het programma staat. Editie nummer zes en voor de tweede maal in het Goffertpark dit jaar. Het is maar even dat u het weet en morgen niet in een akelig leeg Park Brakkenstein staat te kuikeluirenkuiken. Wij van Counter Culture tippen voor u alvast vijf bands die u absoluut even moet gaan bekijken morgen.

Vandenberg’s Moonkings

Adje Vandenberg! Wie kent hem niet? De legendarische snarenplukker, ondermeer bekend van Vandenberg en Whitesnake, richtte in 2013 Vandenberg’s Moonkings op. Een band met de roots stevig geworteld in de jaren ’70. Verwacht heerlijke organische, melodieuze rock met vlijmscherpe solo’s van de meester himself. Hoogstwaarschijnlijk een echte verademing tussen het vele black metal en thrash metal geweld morgen.

Deafheaven

Met Deafheaven hebben we ongetwijfeld de meest hippe en journalistiek meest verantwoorde band te pakken. Het album ‘Sunbather’ uit 2013 prijkte in de eindejaarslijstjes van vrijwel alle metalblogs op de eerste plaats. En terecht! Want ‘Sunbather’ is een dijk van een plaat. De band maakt een soort van onorthodoxe black metal met shoegaze invloeden. Deze mix komt op plaat erg goed uit de verf. Morgen mogen de heren bewijzen dat ze de magie van de plaat ook naar het podium kunnen vertalen.

Gojira

Het Franse viertal speelt helaas tegelijk met Deafheaven. Ondergetekende moet ook nog even zien hoe hij dit logistiek gaat oplossen. Want zowel Deafheaven als Gojira moet je natuurlijk gezien hebben. Gojira staat vooral bekend om haar groovende riffs, de krachtige stem van Joe Duplantier en de monsterlijke ritmesectie. Wij van Counter Culture zagen de heren al eerder aan het werk op Graspop, waar ze tent afbraken. Zullen ze dit morgen ook met de tent op FortaRock doen?

Carcass

Carcass is een oude bekende die onlangs een geweldig comeback album maakte. ‘Surgical Steel’ zoals de plaat heet, doet oude tijden herleven. En wat waren die oude tijden goed! Carcass heeft menig klassieker op haar naam staan (waarvan ‘Heartwork’ misschien wel de bekendste is) en is (mede) grondlegger van de grindcore- en de melodieuze death metal stroming. Ook de liveoptredens van deze Britten krijgen lovende kritieken. Een echte must see dus!

Iron Maiden

Iron Maiden mag natuurlijk geen tip heten. Maar we willen het natuurlijk niet op ons geweten hebben, dat we u van tevoren niet even hebben gewezen op de kwaliteiten van deze zes Britse mannetjesputters. Iron Maiden weet namelijk als geen ander hoe je een heavy metal show in elkaar steelt. Dat moet ook wel, de band bestaat immers al een kleine 40 jaar en heeft in die tijd 85 miljoen albums verkocht, meer dan 2000 concerten gegeven in 59 landen en 15 studioalbums uitgebracht. Iron Maiden doet FortaRock in het kader van de Maiden England Tour aan. Tijdens deze tour speelt de band uitsluitend klassiekers en hits uit de jaren ’80. Nou ja, uitsluitend. Die ene klassieker uit de jaren ’90 zal vast nog wel langskomen zodra de avond valt.

Het oud nieuws van vrijdag 30 mei sluiten we af met het enige echt relevante nieuwtje van vandaag en dat is dat Rock Am Ring volgend jaar wellicht op zoek gaat naar een nieuwe locatie. Een huurverhoging van de huidige locatie zou hieraan ten grondslag liggen. Zodra wij meer weten, weten jullie het ook! Tot morgen op FortaRock!