U heeft het wellicht gemerkt, maar onze wekelijkse festivalnieuwsrubriek is deze week eenmalig een avondje verhuisd. Wij zagen namelijk aankomen dat er vandaag wat extra informatie bekend zou worden over een grote speler in het Europese festivallandschap. De nieuwswaarde van dát bericht bleek mee te vallen, maar wij werden vanavond wél verrast door een ander nieuwtje. Wat het was? U leest het hieronder!

IRON MAIDEN HEADLINER DOWNLOAD, WACKEN, ROCKAVARIA EN ROCK IM REVIER

Laten we starten bij wat wij wél al zagen aankomen. Download, het grootste hardrockfestival van Engeland, kwam vanavond met zijn eerste headliner voor zowel de Franse als de Engelse versie van het vermaarde metalfestival. Er waren even geruchten dat het ging om een nieuwe ijzer in het vuur, maar het bleek te gaan om een eerdergenoemde naam; Iron Maiden. De Britse metallegendes openen op 10 juni de eerste editie van Download in Parijs en spelen op 12 juni een thuiswedstrijd als afsluiter van het festival op het circuit van Donington. De Maiden-zomertour wordt er eentje van de lange adem, want de formatie staat daarnaast op 4 augustus in Wacken (D) op het Wacken Open Air festival. De formatie was al geboekt voor de Arnhemse Gelredome, waar de rockers op 8 juni optreden.

Opvallend is dat dit niet de enige festivalshow van Maiden in Duitsland is. De formatie staat namelijk eind mei ook op de festivals Rock im Revier/Rockavaria. Met name Rock im Revier is vorig jaar behoorlijk geflopt, maar blijkbaar ziet de organisatie toch nog heil in het concept en gaat men het nóg een jaar proberen. Er wordt overigens wel opnieuw gekozen voor een andere locatie, nadat de Veltins Arena in Gelsenkirchen vorig jaar totaal ongeschikt bleek voor een festival in de orde van grootte van Rock im Revier.

GRASPOP KOMT MET IRON MAIDEN, TWISTED SISTER EN ONDUIDELIJKHEID ROND VOLBEAT

Wij voorspelden het vorige week al, ook België wordt door Iron Maiden niet overgeslagen. De band sluit op 19 juni in het Vlaamse Dessel Graspop af. Eerder werd al bekendgemaakt dat op 17 juni de eerste festivaldag wordt afgesloten door Black Sabbath, van wie de show daar de enige in de Benelux zal zijn. Graspop maakte en passant nog zeventien andere namen bekend, waaronder King Diamond, Twisted Sister, Amon Amarth, Bullet for my Valentine, La Muerte, Slaves en Trivium. In eerste instantie werd ook Volbeat bevestigd als sub-headliner, maar die naam werd een dag later weer van de website afgehaald. Naar de precieze toedracht daarvan is het gissen; het kan gaan om een te vroege bevestiging of om een vroege afzegging. In het eerste geval is de Deense formatie natuurlijk ook een grote kanshebber voor andere festivals, waarbij wij de formatie met name wel op Pinkpop en Fortarock zien staan.

‘ZÉGUT: PINKPOP 2016 HEEFT RAMMSTEIN BINNEN’

Vorige week kwamen wij al met het officieuze nieuws dat Rammstein dit jaar op Hellfest in Frankrijk zou staan. Vandaag kwam daar een interessant gerucht bij. De Franse radio-DJ Zégut verkondigde namelijk via zijn website dat de Duitse tanzmetalformatie Rammstein dit jaar de zaterdag op Pinkpop gaat afsluiten. De band stond in 2010 voor het laatst op de planken in Landgraaf en trad in 2013 voor het laatst op in Nederland, toen de formatie op Fortarock stond. De komst van Rammstein naar Pinkpop zal overigens een behoorlijke domper zijn voor het Nijmeegse festival, dat ook al naast Iron Maiden en Black Sabbath greep. De komst van de formatie naar Pinkpop zou goed kunnen betekenen dat de formatie – bijvoorbeeld – ook op Rock am Ring en Rock im Park staat. Daarnaast heeft ook Graspop nog één headlineslot vrij, al is de relatie tussen de boekers van Rock Werchter en het management van Rammstein traditioneel eveneens erg sterk.

Met Foo Fighters en Rammstein kunnen we met potlood dus al twee van de drie headliners van Pinkpop opschrijven. Naar de derde blijft het voorlopig gissen, al heeft Pinkpop de gewoonte naast twee ‘snoeiharde’ headliners een wat meer mainstreamnaam te boeken. Een kanshebber daarvoor kan Damon Albarns hobbyformatie Gorillaz zijn. Albarn trok in 2012 de stekker uit het project, maar zou inmiddels weer de studio zijn ingedoken en brengt in 2016 een nieuw album met de Gorrilaz uit. Inmiddels heeft Albarn desgevraagd aangegeven dat daar óók liveshows bij gaan horen. Het is echter nog onbekend wanneer deze shows plaatsvinden, en of de Gorrilaz festivals gaan aandoen. Tot nu toe hielden de heren het bij éénmaal Roskilde en éénmaal Glastonbury in 2010 – waar ze ook nog stonden als vervanger van U2. Ook Radiohead is de moeite van het noemen waard. Die formatie is van plan om ergens in 2016 een nieuwe plaat uit te brengen en gaat daarna ook op tour. Pinkpop lijkt voor die formatie echter onwaarschijnlijk, omdat dat festival meestal headliners ver van te voren boekt, en Radiohead nog geen data lijkt te hebben vastgelegd; de plaat moet immers eerst worden afgerond.

WAT VERDER TER TAFEL KOMT

We sluiten zoals gewoonlijk af met wat losse flodders. De eerste komt uit Engeland en is van The Last Shadow Puppets, de duoformatie van Miles Kane (Rascals) en Alex Turner (Arctic Monkeys). Die werken aan een opvolger van de fantastische debuutplaat The Age of the Understatement (2008) en zouden die vanaf volgend jaar maart aan u komen voorstellen. Dat maakt de formatie kansrijk voor bijvoorbeeld Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole. Diezelfde redenatie kunnen we ook volgen voor Bloc Party, waarvan afgelopen week bekend werd dat hun nieuwe plaat eind januari in de schappen ligt. Voor beide formaties nog geen concrete festivaldata overigens. In uw agenda kunt u tevens de volgende bands opschrijven die volgend jaar een album te verkopen hebben: Beck, Coldplay, Frank Ocean, Incubus, Kanye West, M83, PJ Harvey en Kings of Leon. Die namen kunnen natuurlijk ook allemaal wel eens hoog op de verschillende festivalaffiches opduiken.

Concretere flodders dan. Allereerst is er een Europese festivaltour van Wilco komende zomer. Het Spaanse VIDA-festival opende haar affiche vorige week met de Amerikaanse formatie. Het VIDA festival wordt georganiseerd in hetzelfde weekend als Rock Werchter. Dat is één weekend na Down The Rabbit Hole. Die festivals zullen vermoedelijk wel een gooi doen naar de Amerikaanse formatie, die afgelopen zomer uit het niets met een nieuwe plaat kwam. Daarnaast is Mastodon voor haar eerste Europese festival bevestigd. Ook die formatie kunnen wij ons op verschillende festivals indenken.

Met andere woorden: één week verder en weer wat wijzer. Wat komende week ons gaat brengen? Morgen in elk geval nog een headliner voor Download (Black Sabbath?) en deze week vermoedelijk ook meer nieuws uit het Rammsteinkamp. Wij houden het voor u in de gaten, en melden ons volgende week weer!

Heeft u zelf nog tips voor in deze rubriek? Laat het ons weten, via info(at)counterculture.nl