Op Throwback Thursday nemen we een kijkje in de geschiedenis van hiphop-related events. Deze week aandacht voor James Brown, beter bekend als “the Godfather of Soul”. Op 3 mei 1933 kwam hij ter wereld, hoewel verschillende bronnen ook vermelden dat dit in 1928 was. Hoe dan ook, James Brown werd uiteindelijk één van de belangrijkste figuren binnen de ontwikkeling van de soulmuziek en is ook een medegrondlegger van de funk en hoewel je het misschien niet zo snel zou verwachten, speelt Brown ook een hele belangrijke rol in de opkomst van de hiphop.

Brown speelt in verschillende bandjes tot hij in 1956 bij de Famous Flames terecht komt en zich al snel opwerkt tot frontman van deze band.

In 1963 zal James Brown het absolute hoogtepunt van zijn carrière bereiken, namelijk Live at the Apollo,  het album van het concert dat het beste de kracht en kunst van Brown weerspiegelt.

Maar Brown gaat door en in 1966 brengt hij zijn eerste echte wereldhit uit: It’s a man’s world:

In de late jaren ’70 en begin jaren ’80 vormt James Brown een belangrijke inspiratiebron voor de muziekstroming die dan ontstaat:  hiphop. DJ Grandmaster Flash gebruikte heel vaak muziek van Brown in zijn samples, en in de jaren ’80 is Brown zelfs de meest gesamplede artiest ter wereld! Het typerende ritmegebruik van Brown en de strakke groove vormen een grote inspiratiebron voor hiphopartiesten.

Brown bracht, inclusief live-albums, meer dan 50 platen uit en had hits met onder andere I Feel Good, It’s A Mans World en (Get Up I Feel Like Being A) Sexmachine.

Op 26 december 2006 overleed James Brown aan de gevolgen van chronisch hartfalen.